Boraciu spunea că Mustaţă este "vizat" la CAB şi că nu întâmplător i-au dat dosarul lui Voiculescu

Ion Boraciu, complicele lui Stan Mustaţă, suspecta că judecătorul ar putea fi în vizorul anchetatorilor, spunând că este "vizat" în cadrul Curţii de Apel Bucureşti şi că nu întâmplător îi fuseseră repartizat dosarul lui Voiculescu, pe care îl considera "cel mai greu din justiţia română".

Urmărește
489 afișări
Imaginea articolului Boraciu spunea că Mustaţă este "vizat" la CAB şi că nu întâmplător i-au dat dosarul lui Voiculescu

Stan Mustaţă (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe magistratul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, pe care îl acuză că a cerut şi primit bani pentru soluţionarea favorabilă a mai multor dosare penale.

În rechizitoriul trimis Curţii de Apel Bucureşti, care va judeca dosarul lui Stan Mustaţă, procurorii arată că Ion Boraciu era atent la situaţia judecătorului şi că îl atenţiona să nu mai vorbească la telefonul mobil, fiind suspicios că acesta ar putea face obiectul unei anchete a autorităţilor.

"Astfel, pentru a explica de ce anterior îi ceruse judecătorului să nu-şi mai folosească telefonul personal, inculpatul Boraciu Ion le-a explicat celor doi interlocutori că inculpatul Mustaţă Stan era «vizat» în cadrul Curţii de Apel Bucureşti şi că nu întâmplător dosarele inculpatului Voiculescu Dan fuseseră repartizate la acesta şi la celălalt membru al completului de apel, judecătorul Duţă Florică, dialogul desfăşurându-se în şoaptă: «...[neinteligibil]... Nu ai cum... ăştia doi ...[neinteligibil]... Ăştia sunt cei mai vizaţi judecători din Curtea de Apel. Chiar de ...[neinteligibil]... Toate alde ăia, ăştia, le-a dat la alţii şi toţi i le dau lu' ăsta. ...[neinteligibil]... Hm? Cu băiatul ăsta... dosarul ăsta. Cel mai greu dosar din justiţia română...[neinteligibil]...»", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii au mai arătat, în rechizitoriu, că Ion Boraciu deţinea informaţii referitoare la cele două dosare penale ale lui Dan Voiculescu.

"Omul n-are nimic. ...[neinteligibil]... gata ...[neinteligibil]... n-are nimic...[neinteligibil]... Da, da. N-are omu' nimic. E băgat forţat. Cum e şi cu acuma, cu... cum l-a arestat p-ăla cu RCS RC... l-a luat şi pe el şi pe fii-sa! ...[neinteligibil]... Păi, el fondatorul la ...[neinteligibil]... şi el pe acolo... S-a dus şi el acolo, prostul. Şi aicea la fel ...[neinteligibil]... nici n-are treabă ...[neinteligibil]... nicio problemă...[neinteligibil]... Zice că i-a zis lu' Florin el: «Cumpără, mă, aia!» De-aia e luat. ...[neinteligibil]... Păi, cu dovezi, deci...» inclusiv informaţii referitoare la pronunţarea instanţei de apel: ...[neinteligibil]... poate aşa, să lase să curgă până în decembrie Nici eu nu mai ştiu...[neinteligibil]...", potrivit procurorilor.

Anchetatorii au mai multe înregistrări ambientale în care Stan Mustaţă şi complicii acestuia discută despre dosarul lui Dan Voiculescu privind privatizarea ICA, pe care magistratul îl judeca.

Astfel, potrivit unei interceptări, judecătorul Stan Mustaţă a spus, când a văzut la o televiziune informaţii referitoare la dosarul privatizării ICA: Uite-i omu' meu Pantiş!

"Inculpaţii au revenit în camera de zi şi, la un moment dat, Mustaţă Stan a surprins o ştire la televizor referitoare la dosarul privind privatizarea ICA: «Î...! Uite-i omu' meu! Uite-i omu' meu Pantiş! Pantiş e omul meu! Pantiş e omul meu! L-a pus Voiculescu! Păi, el a vândut aia... A vândut... A vândut... cum, ăla cum îi spune? Bunuri de şaizeci de milioane... ", potrivit rechizitoriului.

În cadrul discuţiei, Stan Mustaţă le-a adus la cunoştinţă interlocutorilor şi faptul că urmează să pronunţe o soluţie în dosarul privind privatizarea ICA şi, mai mult, că s-a antepronunţat.

"Altul, tot de acolo! ADS. Exact în dosarul ăla e! Mă.... Uite, au negat că au fost constrânşi să privatizeze ICA. Ăla-i ICA - Institutul Cercetări Alimentare. ...[neinteligibil]... că se apropie pronunţarea mea. Marţi am pronunţare, Mariana ştie! Da' de ce nu dă martorul ăla care a zis clar: «Domnule, eu, când am scris că este furăciune, că e subevaluată... » şi l-au dat afară? Pe ăla de ce nu-l dă? De ce? Pe ăla de ce nu-l dă? Un alt martor. L-au dat afară! Ăla era şef serviciu nu era mă... frecatores! Şef serviciu! I-a zis: «Ia, fă-mi dumneata evaluare ca să trecem în... să privatizăm!» Şi ăla a făcut un: «Domn'e, e greşit ce s-a făcut acolo!» Păi, cum să vinzi bunuri de şaizeci de milioane... Ai lua...? Aş lua şi eu, să de-a dracu', aş împrumuta la toţi! Cu o sută de mii? Cu o sută cinci mii! Deci, de şaptezeci de ori mai puţin! Dă-o în morţii ei de viaţă! Bă, tu auzi? Şaizeci de milioane să iei cu o sută de mii?", potrivit interceptării notate de procurori în rechizitoriu.

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă, alături de el fiind deferită justiţiei şi grefiera Mariana Curea, de la aceeaşi instanţă, ambii în stare de arest preventiv.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi Ion Boraciu, cel despre care judecătorul Stan Mustaţă spunea că îi este "prieten vechi", Florian Alexandru, un apropiat al clanului "Cămătarii" şi Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustaţă ar fi cerut bani de la unii inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor pronunţări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat bani pentru a obţine o sentinţă favorabilă.

Dialogurile purtate între membrii grupului din care făcea parte judecătorul Stan Mustaţă arată obişnuinţa acestora de a percepe tarife pentru soluţii favorabile în dosare, au mai arătat procurorii DNA.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 8 mai, să îl suspende din magistratură pe judecătorul Stan Mustaţă.

Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel Bucureşti, au fost arestaţi preventiv în 30 aprilie, printr-o decizie luată de aceeaşi instanţă. Măsura a fost menţinută, în 8 mai, de instanţa supremă.

Judecătorul de la CAB care a dispus arestarea preventivă a arătat, în motivare, că faptele de corupţie ale lui Mustaţă sunt "cu mult anterioare momentului în care a fost începută ancheta" şi că probele adunate de anchetatori dovedesc acuzaţiile aduse.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că la nivelul fostului Parchet Naţional Anticorupţie se ştia încă din 2005 că judecătorul Stan Mustaţă cerea între 5.000 şi 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judeca, iar în 2008 o colegă a magistratului s-a plâns de atitudinea lui.

Conform aceloraşi surse, o contestaţie în anulare formulată de Mihai Stoica, o cerere de reducere a pedepsei şi una de eliberare din arest se numără printre dosarele în legătură cu care judecătorul Stan Mustaţă ar fi cerut mită de la inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor soluţii favorabile acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici