- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Borbely: Nu există o probabilitate semnificativă de viituri cu risc de inundaţii în februarie
Până la sfârşitul lunii februarie nu există o probabilitate semnificativă pentru producerea unor viituri cu risc major de inundaţii, anunţă, miercuri, Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP), ai cărui specialişti au analizat probabilitatea apariţia unor viituri după topirea zăpezii.
Borbely: Nu există o probabilitate semnificativă de viituri cu risc de inundaţii în februarie (Imagine: Liviu Chirica/Arhiva Mediafax Foto)
Specialiştii MMP au ajuns la această concluzie după ce au văzut prognozele meteorologice pentru următoarele 15 zile. Acestea arată temperaturi minime permanent negative şi temperaturi maxime "uşor pozitive" în timpul zilei, nefiind aşadar întrunite, în opinia MMP, condiţiile pentru o topire bruscă şi masivă a zăpezii. Dată fiind temperatura prognozată, eventualele precipitaţii care vor cădea în următoarele două săptămâni "se vor produce preponderent sub formă de ninsoare", astfel că nici cel de-al doilea factor favorizant pentru topiri masive ale zăpezilor, şi anume ploile abundente şi întinse pe durata mai multor zile, nu va apărea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Tottenham, cu Radu Drăguşin în primul 11, a spulberat-o pe Manchester City în deplasare
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
În aceste condiţii, "Ministerul Mediului şi Pădurilor apreciază că, până la sfârşitul lunii februarie, nu există o probabilitate semnificativă pentru producerea unor viituri cu risc major de inundaţii".
Şi starea hidrologică din ţară şi de pe Dunăre "oferă premise favorabile pentru gestionarea unor debite mărite în urma topirii zăpezilor, date fiind cotele scăzute ale cursurilor de apă din prezent, precum şi importantele capacităţi de stocare disponibile în lacurile de acumulare.
Cu toate astea, Ministerul Mediului şi Pădurilor a solicitat tuturor autorităţilor locale şi structurilor cu responsabilităţi operative în comandamentele locale pentru situaţii de urgenţă "să valorifice aceste două săptămâni de aparentă linişte prin începerea neîntârziată a operaţiunilor prevăzute în planurile locale de apărare împotriva inundaţiilor".
Autorităţile locale au fost îndrumate să creeze condiţii de scurgere rapidă a apei rezultate din topirea zăpezii de pe teren, prin degajarea şi decolmatarea şanţurilor, rigolelor, canalelor, albiilor temporare de orice fel, a pâraielor şi cursurilor de apă de interes local, amintind că, potrivit legii, primarii sunt responsabili să prevină orice "situaţie de obturare, chiar şi parţială, a secţiunii de curgere a râurilor şi pâraielor".
Joi, specialiştii MMP vor avea convorbiri cu prefecţii pe tema acestor acţiuni "strict necesare", care trebuie declanşate şi coordonate la nivelul autorităţilor locale pentru prevenirea inundaţiilor de primăvară.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, declara că Administraţia Naţională "Apele Române" şi Administraţia Naţională de Meteorologie ar putea anunţa, miercuri, o "posibilă situaţie de urgenţă" legată de inundaţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO