- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Borbely: Nu există pericol de contaminare a Dunării când unda de viitură din Ungaria ajunge în ţară
Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, afirmă că din informaţiile primite de la specialiştii ungari rezultă că nu există un pericol de contaminare a apelor Dunării când va ajunge în România unda de viitură din Ungaria, cel mai devreme luni la prânz, dar autorităţile române sunt pregătite să intervină.
Borbely: Nu există pericol de contaminare a Dunării când unda de viitură din Ungaria ajunge în ţară (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
Borbely a precizat, într-o conferinţă de presă, că la începutul săptămânii s-a spart un dig de la o fabrică de bauxită de aluminiu din Ungaria, de unde s-a deversat un şlam nociv, periculos, care a afectat mai multe localităţi din Ungaria, înregistrându-se victime omeneşti.
Până acum, sunt patru decese şi patru persoane dispărute, 6.000 de persoane au fost evacuate, cinci case au fost distruse total şi 250 avariate, a precizat Borbely, adăugând că "înălţimea valului de deşeu a fost între 2,5 şi 3 metri, ca un val de inundaţii".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
"Sunt trei localităţi mai afectate şi s-a compromis zona în ce priveşte solul, vegetaţia şi apele din zonă", a spus Borbely.
El a arătat că, din informaţiile primite de la autorităţile din Ungaria, rezultă că din pârâul Torna apa a ajuns în râul Marcal, iar de acolo în râul Raba, în cursul zilei de joi ajungând la Dunăre în Ungaria.
"Ceea ce pot să vă afirm cu responsabilitate, conform datelor furnizate de autorităţile din Ungaria: în urma măsurilor luate, în urma acelor posibilităţi au apreciat că la confluenţa râului Marcal cu Raba pot să facă un fel de dig ca să stabilizeze metalele grele, pentru că aici e marele pericol. E un şlam alcalin. Ph-ul a fost între 12 şi 13, ceea ce este foarte înalt, atunci când s-a deversat. Au redus la circa 9, până ieri (joi - n.r.). Deja la 8,5 Ph apa nu mai este periculoasă, datorită faptului că este o mare diferenţă între debitul lui Raba şi al Dunării - 2.200 de metri cubi pe secundă în Ungaria, iar la Baziaş 6.600 de metri cubi. E de 25 de ori mai mare decât debitul râului Raba şi încă de trei ori mai mare când intră la noi. În concluzie, bazat pe informaţiile date de autorităţile ungare, pe măsurătorile pe care le-am făcut şi bazat pe punctul de vedere al specialiştilor noştri: nu există în momentul de faţă pericol de contaminare a apelor Dunării atunci când ajunge în România", a spus Borbely.
El a arătat că autorităţile din Ungaria "nu se joacă" cu informaţiile furnizate, mai ales că toată opinia publică internaţională este cu ochii pe această ţară, deci se bazează pe datele primite de la omologii săi.
Nu există pericol de contaminare nici pentru România, nici pentru Bulgaria, a subliniat Borbely, arătând că, oricum, specialiştii sunt pregătiţi să intervină când viitura va ajunge pe sectorul românesc al Dunării, cel mai devreme luni.
"În momentul de faţă, Ph-ul este 9,07, deci e clar că atunci când ajunge în Dunăre, unde debitul apei e de 25 de ori mai mare decât în (râul) Raba, e clar că aceasta se diluează şi de fapt mai trebuie să se reducă cu 0,5 Ph-ul, ca să nu mai fie nociv. Deci toate datele, toţi experţii, specialişti în acest domeniu spun că nu există un pericol, nici pentru România, nici pentru Bulgaria. Acest val, această viitură va ajunge în România cel mai devreme luni, până atunci vom avea datele azi (vineri - n.r.), mâine (sâmbătă - n.r.) - dacă există semnale că Ph-ul este mare, atunci, aşa cum şi dânşii din Ungaria au avut unele măsuri - am înţeles cu oţet, cu altele, pentru a echilibra acest PH - vom lua şi noi măsurile de rigoare. Deocamdată, se pare, conform tuturor datelor, că nu e cazul", a spus el.
Ministrul a precizat că digul pentru stabilizarea metalelor grele din Ungaria a fost făcut cu 1.000 de tone de ipsos şi a fost redus pericolul legat de metalele grele.
Întrebat dacă România va da în judecată Ungaria, cum a sugerat un parlamentar, Borbely a accentuat că deocamdată nu există motive în acest sens.
"Un stat dă în judecată alt stat atunci când are motive, deocamdată nu avem motive şi aici probabil va fi aceeaşi situaţie ca în Baia Mare, ei (oficialii ungari) se vor îndrepta împotriva firmei respective (poluatoare). Au fost acele metale grele şi a fost acea substanţă alcalină, care are efect asupra florei", a spus el.
Borbely a confirmat că viitura va avea în componenţă metale grele, inclusiv plumb, dar în cantitate mult mai mică, pentru că mare parte din acestea au fost reţinute de digul de ipsos realizat în Ungaria.
Borbely a spus că nu există pericolul unei poluări cu pulberi, după ce şlamul se usucă.
"În România nu, dar în Ungaria există acest pericol. Pericolul care e? După ce se usucă acest şlam, vântul ia aceste pulberi, care pot fi periculoase, dar nu, după părerea mea, ca să ajungă în România. Dânşii de aceea au luat măsuri şi sunt nu ştiu câte echipe acolo, am înţeles că au umezit, ca să se usuce cât mai târziu şi vor decoperta solul pe o zonă mare, trebuie decopertaţi 2,5-3 centimetri. Deci ei lucrează şi probabil acolo sunt toate forţele concentrate", a spus el.
Ministrul a apreciat că pagubele legate de acest accident ecologic sunt extraordinare în Ungaria şi într-o zonă destul de mare, deocamdată oamenii nici nu pot să se întoarcă, pentru că "până când se decontaminează va trece o vreme".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO