Borbely: Prefecţii să raporteze, într-o săptămână, stadiul măsurilor privind calitatea aerului

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a cerut, miercuri, prefecţilor să raporteze, într-o săptămână, stadiul măsurilor luate privind programele de gestionare a calităţii aerului, în contextul în care în trei luni România va trebui să prezinte o situaţie Uniunii Europene (UE).

Urmărește
2 afișări

Laszlo Borbely a precizat, într-o videoconferinţă organizată la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), că prefecţii vor trebui să transmită aceste date agenţiilor judeţene de protecţie a mediului, care la rândul lor le vor transmite Ministerului Mediului.

Ministrul a cerut o mai mare implicare a autorităţilor locale în problema gestionării calităţii aerului, avertizând că indicatorii de poluare trebuie să scadă pentru a evita sancţiuni din partea Uniunii Europene.

Borbely a amintit că, în 2010, cele mai poluate oraşe din România au fost Bucureşti, Târgu Jiu, Rovinari, Suceava şi Timişoara, care au depăşit cel mai mult indicatorii limită ale substanţelor poluante din aer. Sursele acestei poluări au fost, în principal, transportul rutier şi lucrările de construcţii.

Acesta a mai spus că, din noiembrie 2009, Comisia Europeană a iniţiat procedura de infringiment faţă de România, din cauza poluării din aglomeraţiile urbane, iar în termen de o lună până la trei luni Guvernul va trebui să prezinte situaţia oficialilor Uniunii Europene. În cazul în care rezultatele României nu sunt considerate satisfăcătoare, ţara noastră va ajunge în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Borbely a precizat că, între timp, s-au elaborat programe de gestionare a calităţii aerului şi au existat progrese, însă au existat în continuare depăşiri ale valorilor limită ale poluării în multe oraşe din ţară, 21 dintre acestea fiind vizate de infringiment. Ministrul a subliniat că sancţionarea autorităţilor din astfel de oraşe nu este o soluţie, deşi au fost aplicate amenzi în valoare de 160.000 de lei, ci trebuie o implicare fermă din partea autorităţilor.

Ministrul a amintit, printre soluţiile de reducere a poluării, construirea centurilor ocolitoare în marile aglomerări urbane, instalarea de perdele umede pe şantierele de contrucţii şi spălarea străzilor şi îndepărtarea prafului de pe margini.

El a avertizat că în 28 martie a fost adoptată de Comisia Europeană Carta Albă în domeniul transporturilor, care prevede reducerea emisiilor. Astfel, deşi nu este încă un document obligatoriu pentru statele membre, Carta va fi discutată şi va deveni, la un moment dat, un document oficial. Aceasta prevede ca, până în 2030, să se reducă la jumătate numărul maşinilor alimentate cu combustibili tradiţionali (motorină sau benzină), iar până în 2050 utilizarea acestor maşini în oraşe să fie eliminată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici