Borbely: Proiectul de înăsprire a sancţiunilor pentru furturi din păduri a fost finalizat

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, că proiectul de lege care introduce o înăsprire a sancţiunilor pentru furturi din păduri a fost finalizat şi speră ca în trei-patru săptămâni să îl înainteze Parlamentului spre aprobare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
8 afișări

Borbely a participat, vineri, la o acţiune de plantare de arbori în localitatea Sângeorgiu de Mureş şi a declarat că a simţit nevoia să intervină după ce i s-au semnalat tăieri de copaci în zonă.

"Nu întâmplător am venit aici să plantez împreună cu colegii - şi sunt foarte mulţi care au venit în ajutor de la Sângeorgiu de Mureş şi Târgu Mureş - pentru că acum vreo lună şi jumătate am fost sesizaţi că se taie pădurea la Sângeorgiu de Mureş şi mi s-a cerut să intervin. Am intervenit, deşi nu cred că neapărat ministrul trebuie să intervină în asemenea situaţii", a spus Borbely.

El a menţionat că pădurea respectivă "trebuie reînnoită, este o pădure care niciodată nu a fost împădurită din punct de vedere ştiinţific".

"Este o pădure îmbătrânită, care trebuie înlocuită cu copaci valoroşi, care se plantează acum. Asta nu înseamnă că dispare pădurea, pentru că sunt fâşii, dar aici se vor planta circa cinci hectare de pădure în primăvara acestui an. Am cerut ocoalelor silvice ca fiecare să planteze câte un hectar în plus, pe lângă ceea ce se plantează, deci în judeţul Mureş vor fi zece hectare de pădure în plus, plantate de ocoalele silvice, pentru că este Anul Internaţional al Pădurii", a spus Borbely.

Ministrul a precizat că proiectul de lege care introduce o înăsprire a sancţiunilor pentru furturi din pădure a fost finalizat şi speră ca în trei-patru săptămâni să îl înainteze Parlamentului spre aprobare.

El a calificat drept "arzătoare" problema furturilor din păduri, arătând că, deşi există un protocol semnat cu Jandarmeria şi s-au făcut descinderi inopinate în judeţele Harghita şi Neamţ şi se continuă astfel de controale, "e loc de mai bine".

"Este pregătit un proiect de lege în minister prin care orice furt de lemn, chiar dacă e sub cinci metri cubi, este de fapt o infracţiune. Am văzut nu ştiu câte procese-verbale şi toate erau cu 4,99 sau 4,8 metri cubi de lemn, ca să nu fie infracţiune. Nu se poate aşa ceva. Vom înăspri evident legislaţia în acest sens şi fac un apel către toţi cetăţenii, să plantăm cât mai mulţi copaci în anul acesta, pentru că la 13.000 de localităţi, dacă fiecare localitate ar planta câte un hectar, am avea 13.000 de hectare de pădure plantată în plus. Din acest punct de vedere, cred că am dat un semnal, facem asemenea acţiuni în continuare, eu particip cu plăcere la orice asemenea acţiuni, mai ales când trebuie să mergi pe munte. Proiectul e finalizat şi sperăm să-l înaintăm Parlamentului în circa trei-patru săptămâni", a spus el.

Ministrul a precizat că, anul trecut, a reuşit să aloce 190 de milioane de lei pentru împăduriri, adică de şase ori mai mult decât în 2009, iar în anul acesta sumele sunt duble faţă de 2010.

"În primul rând, din Fondul de Mediu dăm bani mulţi şi fiecare autoritate locală poate să acceseze bani, e subvenţie sută la sută pentru terenuri degradate. De la Ministerul Agriculturii, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, există bani europeni, poate oricine care are teren agricol şi vrea să împădurească să vină cu proiect şi primeşte o anumită sumă de bani pentru fiecare hectar, deci va fi un an fast în ceea ce priveşte împădurirea, pentru că avem dreptul la un aer mai curat, chiar zilele acestea s-a discutat foarte multe despre stratul de ozon, care se subţiază şi evident că avem nevoie să regenerăm acest strat de ozon şi de a reduce emisiile de carbon", a spus Borbely.

El a precizat însă că destul de puţine administraţii publice au depus proiecte pentru împădurirea terenurilor degradate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici