- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Borbely: Şase judeţe din România nu au, teoretic, unde să depună gunoiul
Şase judeţe din România nu au, teoretic, unde să depună gunoiul, gropile folosite până de curând fiind închise ori funcţionând ilegal, în ciuda amenzilor periodice date de autorităţile de mediu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Borbely: Şase judeţe din România nu au, teoretic, unde să depună gunoiul (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Potrivit lui Borbely, şase din judeţele ţării - Teleorman, Satu Mare, Timiş, Vaslui, Bacău şi Mureş - nu au un sistem de gestionare a gunoiului colectat de la populaţie.
"În prezent, acestea fie depozitează în gropi care ar fi trebuit închise şi care funcţionează ilegal, fie aleg să transporte gunoiul în gropile din alte judeţe", a spus Borbely.
El a criticat autorităţile locale pentru lipsa de viziune, spunând că decidenţii locali nu au avut un plan pentru momentul de după aderarea la Uniunea Europeană, când statul român trebuia să se pregătească pentru a rezolva la standarde europene problema deşeurilor.
"Am ajuns în această situaţie şi acum trebuie să găsim soluţii", a spus Borbely, precizând că, în urma unei deplasări la New York, unde a vizitat un incinerator de deşeuri menajere, a cerut o analiză a acestui sistem.
Ministrul a precizat că există deja "cel puţin două judeţe" interesate de investiţia în astfel de incineratoare care, pe lângă rezolvarea problemei gunoiului, produc, în urma arderilor, energie electrică. Două dintre judeţele nominalizate în acest sens de ministru sunt Braşov şi Maramureş.
"Din păcate, între cele interesate de soluţia aceasta nu se regăseşte niciunul dintre judeţele cu probleme mari în acest domeniu. Vom vedea ce vom face, dar este cert că va trebui să intre în legalitate", a mai spus Borbely.
Ministrul a precizat că acolo unde autorităţile folosesc gropile de gunoi care ar fi trebuit închise "se dau amenzi periodic", însă nu a avansat un cuantum al acestor sancţiuni.
El i-a încurajat pe reprezentanţii autorităţilor locale din aceste judeţe să facă proiecte şi să acceseze fonduri europene pentru a demara "cât mai rapid" investiţiile necesare. Până la finalizarea acestora, ministrul Mediului a recomandat soluţia depozitelor temporare de gunoi, care "nu ar costa aşa mult ca un depozit de gunoi la standarde europene".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO