- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Borbely spune că reducerea contaminărilor în unele situri şi a poluării reprezintă o prioritate
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, joi, că "reducerea contaminărilor în siturile contaminate şi a poluărilor" reprezintă o prioritate, România având peste o mie de situri cu probleme, în urma privatizărilor "nu foarte stricte în ceea ce priveşte obligaţiile de mediu".
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că ministerul pe care îl conduce are mai multe priorităţi în acest moment, dar prima dintre acestea este ecologizarea siturilor cu probleme, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Prima prioritate pentru noi, pentru minister, în perioada următoare, printre multe priorităţi, este totuşi reducerea contaminărilor în siturile contaminate şi a poluărilor. Trebuie să recunoaştem: s-a făcut destul de puţin în aceşti 20-21 de ani, din 1990 încoace. S-au făcut privatizări nu foarte stricte, să mă exprim diplomatic, în ceea ce priveşte obligaţiile de mediu, unele din companii s-au lichidat, au dispărut cei care nu s-au achitat de aceste sarcini şi avem în momentul de faţă peste o mie de situri contaminate", a declarat Laszlo Borbely.
Potrivit acestuia, procesul de ecologizare a început anul trecut, prin alocarea sumei de 120 de milioane de lei pentru curăţarea a patru iazuri de decantare miniere.
"Avem la dispoziţie, în acest moment, 100 de milioane de euro şi suntem puţin în întârziere, dar recuperăm. Avem trei zone contaminate care vor ecologizate printr-un proiect în valoare de 44 de milioane de euro - Turda, Frâncu şi Câmpina. Vom introduce alte trei-patru ca să putem epuiza aceşti bani, dar nu e de ajuns", a declarat Borbely.
El a afirmat că, potrivit primelor calcule estimative, România ar avea nevoie de cel puţin 2,5-3 miliarde de lei pentru a rezolva problema siturilor contaminate.
"Conform primelor calcule, ne-ar trebui cam la valoarea de 2,5-3 miliarde de lei, cel puţin, în perioada următoare, ca să putem decontamina aceste situri. Este nevoie de o analiză şi suntem spre finalul acesteia, să avem o listă de priorităţi şi să spunem care sunt priorităţile pentru următorii trei, cinci, zece ani. Şi evident să facem rost de bani", a spus ministrul Mediului.
Potrivit acestuia, decontaminarea siturilor trebuie să fie o prioritate în momentul în care se vor programa fondurile primite de la Uniunea Europeană pentru perioada 2014 - 2021.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Ghinea, apel către alegătorii PSD: Nu o veţi duce mai bine cu un ţăcănit care aruncă ţara în haos
-
Franţa dă semnale că ar putea ignora mandatul de arestare al CPI pentru Netanyahu
-
Încetarea focului Israel-Hezbollah a intrat în vigoare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO