Borbely: Vom aloca 9,5 miliarde de euro până în 2018 pentru sistem de folosire a apei potabile civilizat

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, miercuri, că se vor aloca, până în 2018, aproximativ 9,5 miliarde de euro pentru a avea "sistemul de folosire a apei potabile civilizat" şi a reutiliza "apa care nu trebuie pierdută".

Urmărește
392 afișări
Imaginea articolului Borbely: Vom aloca 9,5 miliarde de euro până în 2018 pentru sistem de folosire a apei potabile civilizat

Borbely: Vom aloca 9,5 miliarde de euro până în 2018 pentru sistem de folosire a apei potabile civilizat (Imagine: Shutterstock)

Ministrul Borbely Laszlo, care a participat la Forumul Mondial al Apelor, desfăşurat la Marsilia, la mijlocul lunii martie, a declarat că prioritatea fiecărei ţări este să utilizeze cât mai raţional rezervele de apă de care dispune.

"Este una din cele mai importante probleme care se discută global. Şi, iată, mâine (joi - n.r.) este Ziua Mondială a Apei, în 22 martie. Avem resursele limitate de apă şi nu putem să ne batem joc de ele, atunci când mor oameni în fiecare zi în lume din cauza lipsei de apă", a declarat, miercuri, la Miercurea Ciuc, Borbely Laszlo.

El a făcut apel ca toată lumea să ia exemplu de la ţările care sunt sărace în resurse de apă, dar care, tocmai de aceea, au învăţat să şi le gospodărească înţelept.

"Uitaţi-vă ce fac ţările care nu au apă, Israelul şi altele, cum redistribuie apa şi cum apa uzată este folosită de nu ştiu câte ori, pentru că ele nu au rezerve. Şi noi, câteodată, în bogăţia noastră - între ghilimele - de apă, facem risipă. Deci România are resurse de apă, dar nu este foarte bogată şi de aceea vom aloca circa 9,5 miliarde de euro până în 2018, ca să avem sistemul de folosire a apei potabile civilizat şi, evident, să şi reutilizăm apa care nu trebuie pierdută", a precizat Ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, "comandamentul" pentru viitoarele întâlniri globale "este clar: utilizarea chibzuită a resurselor de apă este una din priorităţile zero la nivelul fiecărei ţări".

Ziua Mondială a Apei se sărbătoreşte anual, în 22 martie, decizia instituirii acestei sărbători fiind luată în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare de la Rio de Janeriro, în 22 decembrie 1992.

În România, Ziua Mondială a Apei a început să fie sărbătorită începând din anul 1993 şi, ca peste tot în lume, are ca scop aducere în atenţia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor.

Sloganul Zilei Mondiale a Apei este, în acest an, "Omenirea este însetată din cauza nevoilor de hrană".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici