Borbely vrea ca statul să poată plăti decontaminarea siturilor poluate istoric aparţinând firmelor

Ministerul Mediului intenţionează să modifice legislaţia astfel încât statul să poată suporta, parţial, costurile pentru depoluarea zonelor contaminate istoric aparţinând firmelor private, în prezent statul neputând interveni decât în cazul celor rămase în proprietatea autorităţilor locale.

Urmărește
69 afișări

"Trebuie schimbată legislaţia pentru ca statul să poată interveni şi decontamina zonele afectate de poluări istorice aflate în proprietatea agenţilor comerciali. Sunt situaţii în care anumite firme au fost privatizate în anii '90 iar proprietarul nu mai este de găsit, iar în aceste cazuri statul nu poate face nimic. În plus, trebuie să putem ajuta un investitor privat care vrea să dezvolte o afacere într-o anumită zonă poluată istoric, însă nu are bani pentru decontaminarea ei. O astfel de modificare de legislaţie ar aduce câştiguri şi firmelor, şi statului, şi mediului", a declarat, joi, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, cu ocazia deschiderii oficiale a celei de-a 18-a ediţii a târgului de produse şi tehnologii de mediu de la Bucureşti.

Borbely a spus că, în prezent, pot fi accesate fonduri europene pentru a acoperi costurile de depoluare a siturilor contaminate istoric, însă doar pentru cele aflate în proprietatea autorităţilor locale, cele aparţinând altor entităţi neputând fi curăţate cu bani europeni.

"Soluţia este să dăm noi bani, din Fondul de Mediu", a spus Borbely, vorbind despre "parteneriate" cu firmele private care vor să investească într-o anumită zonă "dar nu au bani pentru decontaminare".

Ministrul a precizat că şi în prezent Guvernul poate aloca, prin hotărâre, bani de la Fondul de Mediu pentru decontaminarea zonelor poluate istoric aparţinând firmelor, dar "sistemul este extrem de complicat".

"Sistemul trebuie schimbat, trebuie să devină funcţional. Dacă un investitor vine cu un proiect de 40-50 de milioane de euro, dar nu mai are bani şi pentru decontaminare, statul trebuie să încerce să-l sprijine cumva. Un sprijin parţial, un procent care rămâne de stabilit", a declarat Laszlo Borbely.

Ministrul a vorbit şi despre "intervenţia statului" în cazuri precum cele ale privatizărilor din anii '90, care au lăsat multe locuri poluate, iar astăzi proprietarii sunt de negăsit.

"Este vorba şi despre cazul de la Turda, şi despre alte câteva. Nu putem sta cu mâinile în sân şi privi la aceste situaţii, trebuie să ne implicăm", a spus Borbely.

Ministrul a precizat că în anul 2010 au fost plătite, prin Fondul de Mediu, lucrări de închidere a anumitor zone miniere în valoare de 150 de milioane de lei. "În 2011 vom aloca mai multe fonduri", a spus ministrul, precizând că şi firmele care "doresc să activeze pentru decontaminarea siturilor poluate istoric" pot fi ajutate în acest sens.

Conform unei analize a ministrului Mediului, decontaminarea tuturor siturilor poluate istoric ar urma să coste România "câteva miliarde de euro".

Ministrul a criticat şi cu această ocazie prevederea în domeniu din contractul prin care a fost privatizat Petrom.

"Când a privatizat Petrom, statul român, în înţelepciunea lui, a cerut o garanţie de 50 de milioane de euro pentru decontaminarea zonelor poluate istoric. Plătim deja circa 35 de milioane, urmează lucrări de alte 70 - 100 de milioane de euro. Se va ajunge, probabil, la o sumă totală de 400-500 de milioane de euro doar pentru plata acestor lucrări. Să vedem de unde facem rost de aceşti bani", a mai declarat Laszlo Borbely.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici