Borbely vrea să se renunţe la avizele de mediu pentru construcţii care nu au impact asupra mediului

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a propus modificarea legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, astfel încât să nu se mai ceară avize de mediu pentru unele construcţii care nu au impact asupra mediului.

Urmărește
512 afișări
Imaginea articolului Borbely vrea să se renunţe la avizele de mediu pentru construcţii care nu au impact asupra mediului

Borbely vrea să se renunţe la avizele de mediu pentru construcţii care nu au impact asupra mediului (Imagine:Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat că propunerea sa de modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii vizează "debirocratizarea", prin renunţarea la unele aprobări şi acorduri care ţin de mediu, în cazul construcţiilor care nu au impact asupra mediului.

"De circa jumătate de an lucrează colegii mei şi ţin să vă anunţ că am propus o modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, care înseamnă că pentru activităţile, lucrările sau investiţiile fără impact asupra mediului şi sănătăţii populaţiei şi care nu sunt amplasate în situri Natura 2000, nu se va mai solicita punct de vedere de la autoritatea competentă", a spus Borbely.

El a spus că a avut o experienţă neplăcută cu Fundaţia "Bernady Gyorgy" din Târgu Mureş, pe care o patronează, în momentul în care a intenţionat să amplaseze o plăcuţă pe clădire.

"Trebuia să punem o placă pe clădire şi a trebuit să mă duc la Agenţia pentru Mediu pentru o aprobare. Şi am întrebat: ce impact are asupra mediului? Are impact dacă construiesc pe un monument, că trebuie să cer (aviz) de la (Direcţia de) Cultură, dar impact asupra mediului - nu. Şi atunci am început să îi iau la bani mărunţi şi am observat că în anumite cazuri nu se justifică. Şi vă spun unde nu o să mai cerem de acum încolo: la lucrări de construcţii cu caracter provizoriu, chioşcuri, tonete, spaţii de expunere şi panouri de afişaj firme şi reclame, copertine situate pe căile şi spaţiile publice; la lucrări de modificare, reparare, protejare, de restaurare, conservare a clădirilor de orice fel, cu condiţia menţinerii aceleiaşi funcţiuni, lucrări de supraetajare cu încă un nivel, o singură dată în suprafaţă maximum 20 la sută din suprafaţa construită, lucrări de extindere a clădirilor sociale, sănătate, de cultură, dacă extinderea se încadrează în prevederile locale de urbanism; la schimbarea folosinţei construcţiei existente, lucrări de reparaţii căi de comunicaţii, dotări tehnico-edilitare fără modificarea traseului şi a funcţionalităţii, lucrări de reparare mobilier urban etc.", a spus Borbely.

El a apreciat că toate aceste tipuri de construcţii nu au "nicio legătură cu mediul" şi a menţionat că au existat 90.000 de cereri perntru astfel de avize în 2011.

"Deci degrevăm şi pe cei care au de dat aceste acorduri şi, mai ales, îi degrevăm pe cetăţeni, care trebuie să meargă la un ghişeu şi să stea zile până când obţin aceste aprobări. Lucrăm cam de o jumătate de an, să vedem dacă putem (modifica) prin ordonanţă sau prin lege", a conchis ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici