- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Botiş: Codul social reduce numărul de prestaţii sociale, dar şi numărul beneficiarilor
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, vineri, că prin Codul social, proiect la care lucrează Guvernul în prezent, va fi redus atât numărul prestaţiilor sociale, cât şi al beneficiarilor.
Botiş: Codul social reduce numărul de prestaţii sociale, dar şi numărul beneficiarilor (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Botiş a spus, într-o întâlnire informală, că în prezent în România sunt 202 prestaţii sociale şi aproximativ 13 milioane de beneficiari.
Prin noul Cod social se vrea comasarea celor 202 ajutoare în patru grupe, toate legate de un indicator de inserţie, a precizat ministrul Muncii.
Numărul beneficiarilor va fi, de asemenea, redus prin modificarea criteriilor de acordare. De exemplu, cei care primesc venitul minim garantat vor trebui să facă dovada muncii în folosul comunităţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili.
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
"Abordarea se va face pe familie, nu pe individ, ţinând cont de venituri, dar şi de posibilităţile de majorare a veniturilor, pe care le are fiecare individ în gospodărie", a spus Botiş.
Statul cheltuie în fiecare an 8,8 miliarde de lei pentru ajutoare sociale.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, declara, în 19 octombrie, în Comisia de muncă de la Camera Deputaţilor, că va prezenta Parlamentului în luna noiembrie Codul de asistenţă socială, afirmând că are credinţa că acesta va fi adoptat prin dezbatere, nu prin asumarea răspunderii.
Botiş preciza că prima parte a Codului social care se referă la prestaţiile sociale a fost deja finalizată, în prezent lucrându-se la cea de-a doua parte a documentului care se referă la serviciile sociale.
Ministrul Muncii mai spunea că dacă se ţine cont de anumiţi indicatori utilizaţi şi de Banca Mondială, care cumulează zece puncte, în România ar fi aproximativ şapte milioane de persoane care nu îndeplinesc trei din zece puncte, ceea ce înseamnă că aceste persoane sunt într-o situaţie de privare materială.
Ioan Botiş explica atunci că există şi o altă categorie de populaţie care se află în zona securităţii materiale, acest lucru însemnând că nu sunt activi pe piaţa muncii dar că realizează venituri de securitate alimentară din ceea ce produc în gospodărie. Potrivit ministrului Muncii, în această situaţie ar fi circa 1,5 milioane de oameni.
O altă categorie din populaţie luată în calcul la elaborarea Codului de asistenţă socială este cea din zona muncii nedeclarate, estimându-se că în prezent sunt 1,6-1,7 milioane de astfel de cazuri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO