- Home
- Social
- BISTRIŢA, (14.01.2011, 19:18)
- Cristiana Sabau , Cristiana Sabau ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Botiş: Dacă omul are două bibilici în gospodărie nu îi interzicem să primească ajutor social
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că familiile care au bibilici în gospodărie nu sunt excluse de la plata ajutorului social, dar şi această informaţie este necesară întrucât poate arăta dacă familia respectivă are un venit.
Urmărește
382 afișări
Botiş: Dacă omul are două bibilici în gospodărie nu îi interzicem să primească ajutor social (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
"Bibilicile şi iepurii sunt inventariaţi la rasele de animale deţinute în gospodărie şi normal că am făcut o completare. Ele există într-o clasă de animale. Dacă te duci la Ministerul Agriculturii, îţi dă o listă cu o clasă de animale. Eu nu sunt specialist în zona aceasta. Ei spun că în clasa respectivă există toate aceste tipuri de animale şi normal că le-am luat şi le-am trecut în rubrica respectivă", a spus Botiş, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, Ministerul Muncii va crea un prag până la care va plăti ajutoare sociale, iar în vederea acestui lucru trebuie să facă o evaluare a gospodăriei.
"La un moment dat, în cursul anului acesta, vom crea un prag până la care vom plăti ajutoare sociale. Sub acest prag, întotdeauna vom veni cu un stimulent. Dacă punem pragul 600 sau 700 de lei, nu ştiu, sau 10.000 de lei. Vom veni întotdeauna cu un stimulent de întoarcere pe piaţa muncii. Dacă te afli în zona pasivă, eu, ca Guvern, sunt extrem de interesat să te susţin pe un loc de muncă şi atunci vin cu o facilitate şi, exact ca la mămici, vin cu o indemnizaţie să te ducă în zona activă. În această filozofie socială, noi trebuie să facem o evaluare a gospodăriei, testare de mijloace şi testare de venituri", a declarat Botiş.
Ministrul a spus că vrea să ştie, de exemplu, dacă o persoană care are 20 de hectare de pădure obţine venit de pe urma ei sau dacă una care deţine un tractor produce venit.
El a adăugat că autorităţile locale au libertatea să completeze lista bunurilor aducătoare de venit dată de Ministerul Muncii şi să crească numărul tipurilor de facilităţi sau de obiecte interzise pe care să le deţină o familie pentru a beneficia sau nu de un ajutor social.
"Am făcut această listă, am un soft şi îmi introduc toate câmpurile în acel soft. Dacă vine un Consiliu Local cu o listă mai mare decât ce am propus eu, eu trebuie să îmi modific în soft câmpurile. Finalul este acesta: de la primăria X se încarcă toată informaţia, ajunge la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale şi, pe cale informatică, prin comparaţie, softul îmi spune ce trebuie să fac", a explicat Botiş.
Ministrul a adăugat că, în situaţia în care şi-ar încărca acum toate câmpurile, va trebui ca peste şase luni să fie obligat să facă updatări, ceea ce ar însemna să încheie alt contract cu o altă firmă care să îi asigure suportul informatic în acest sens.
"Este posibil să îmi spună cel de la Consiliul Local, nu are importanţă cine, că nu am avut în vedere şi alte lucruri, că a trecut şi alte lucruri pe lista lui şi nu i se regăsesc în softul nostru. De aceea, noi am mers cu o listă extrem de lungă exact în această idee. Acest lucru înseamnă că primim doar o informaţie, nu că îi interzicem dacă are două bibilici să primească sau să nu primească ajutor social. Mie îmi trebuie tot softul informatic astfel încât, acel Consiliu Local care vrea să prelungească lista, să găsească câmpurile în softul meu", a spus Botiş.
Ministrul a a explicat că acum se fac anchetele sociale şi autorităţile locale trebuie să completeze câmpurile în zona informatică.
"Acum se face anchetă socială în termen de 15 zile, apoi se dă dispoziţia primarului în termen de cinci zile şi apoi merge al AJPS şi se dă decizia. Prin modificarea Legii 416 am încărcat cu mai multă responsabilitate primăria şi consiliul local şi, în acelaşi timp, există al doilea filtru, AJPS. Este şi al treilea filtru, Inspecţia Socială, care va verifica ambele părţi, dacă în cazul primarilor s-a respectat tipul de anchetă şi dacă plata s-a făcut corect de către AJPS", a spus Botiş.
El a adăugat că a procedat în acest fel fiindcă o lege nu trebuie concepută pentru următoarele două-trei zile, ci pe 10-15 ani.
"Trebuie să te gândeşti nu la faptul că pui lege în valoare pentru o lună sau două, ci că faci această strategie pentru următorii 10-15 ani şi atunci o evaluare îţi dă o tendinţă: poate să iasă din zona de ajutor social? Am cum să-l ajut sau nu?", a spus Botiş.
El a precizat, la solicitarea unui jurnalist, că premierul i-a cerut să modifice un câmp, o zonă informatică, referitoare la uneltele din gospodărie.
"Domnia sa a spus că este foarte complex formularul. Poţi să deţii un circular şi noi am trecut acest lucru la capitolul unelte din gospodărie", a spus Botiş.
Premierul Boc i-a cerut ministrului Muncii, Ioan Botiş, să refacă forma declaraţiei pe propria răspundere care va fi impusă solicitanţilor de ajutor social, după ce miniştrii s-au amuzat, în şedinţa de miercuri a Guvernului, pe seama listei de animale luate în calcul de acesta la alocarea ajutorului
"Discuţia privind viitoarele criterii de acordare a ajutorului social a avut loc spre finalul şedinţei de guvern, când miniştrii erau mai relaxaţi, iar lista cu numărul şi tipul animalelor luate propuse de ministrul Muncii spre a fi luate în calcul în ceea ce priveşte bunurile deţinute în proprietate de către solicitanţii ajutorului a provocat mare «halimai». Miniştrii au râs şi au făcut glume pe seama listei, mai puţin premierul, care a cerut ministrului să refacă documentele", au relatat pentru MEDIAFAX surse participante la discuţii.
Proiectele de hotărâre privind normele de acordare a venitului minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei, elaborate de Ministerul Muncii, includ o declaraţie pe propria răspundere, care va trebui completată de către solicitantul ajutorului. Declaraţia face referire şi la veniturile obţinute de solicitant din cultivarea florilor,legumelor şi zarzavaturilor, precum şi a plantelor decorative şi ciupercilor.
Documentul mai prevede că dreptul la ajutor social va fi stabilit ţinându-se seama de bunurile deţinute, considerate sau nu de strictă necesitate pentru nevoile familiale, delimitate clar în funcţie de numărul şi tipul animalelor din gospodărie. Astfel, în categoria bunurilor considerate de strictă necesitate sunt incluse, printre altele, două porcine, 10 iepuri, 15 raţe, găini, curci sau bibilici, în timp ce printre bunurile care nu sunt considerate ca fiind de strictă necesitate sunt menţionate peste 5 porcine, peste 50 iepuri şi peste 80 de raţe, găini, curci, bibilici.
În toamna anului trecut, Guvernul a decis că persoanele care deţin mai mult de 3 bovine, 5 porci, 20 de oi sau capre ori peste 15 familii de albine nu vor mai primi ajutoare de încălzire, sprijin eliminat şi pentru proprietarii de maşini cu motoare de peste 1,6 litri, depozite bancare ce depăşesc 3.000 lei ori terenuri mai mari de 1.000 metri pătraţi.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe