Botiş: Fondurile de pensii private obligatorii ar trebui să-şi asume un risc mai mare

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat la conferinţa Mediafax Talk about Private Pensions că fondurile de pensii private obligatorii ar trebui să-şi asume un risc mai mare pentru că sunt oameni care doresc o pensie mai mare şi să rişte mai mult, iar acest tip de administrare ar fi mai eficient.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Botiş: Fondurile de pensii private obligatorii ar trebui să-şi asume un risc mai mare

Botiş: Fondurile de pensii private obligatorii ar trebui să-şi asume un risc mai mare (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Botiş consideră că fondurile de pensii ar trebnui să lucreze pe "trei etaje", care să vizeze riscuri reduse, mici şi mari.

"Aş vrea să mergem pe acest tip de administrare. Ar fi mai eficient. Beneficiile pot fi consistente. Este o mare provocare pentru administratorii Pilonului II de pensii. În prezent, până în 70% din aceste fonduri se duc pe obligaţiuni de stat, unde riscul este scăzut", a precizat demnitarul la conferinţa Mediafax Talk about Private Pensions.

El a explicat că în interiorul aceluiaşi fond de administrare ar trebui să existe posibilitatea alegerii de riscuri mici, medii şi mari, portofolii care în prezent nu există.

"Vom lucra la o astfel de propunere şi vom vedeadacă se va ajunge la un consens", a mai spus Ioan Botiş.

Reprezentanţii fondurilor de pensii private au susţinut propunerea ministrului Muncii, afirmând că este necesară diversificarea opţiunilor.

Preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România şi CEO al Allianz-Ţiriac Pensii Private, Crinu Andănuţ, a declarat că susţine iniţiativa ministrului, diversificarea opţiunilor pentru participanţii la fondurile private de pensii fiind o sarcină tratată cu prioritate.

Acesta a susţinut necesitatea introducerii unui nou pas în Pilonul II, în sensul educării românilor în ceea ceea ce însemnă investiţiile.

"Putem regla acest lucru, astfel încât tinerii să intre preponderent pe un risc ridicat, să existe un risc mediu pentru cei cu vârstă medie şi în ultimii ani să intre automat un risc redus. Trebuie să facem acest pas, dar ar trebui să existe un gir mai puternic pentru Pilonul II prin nevoia stringentă de schimbare de mentalitate", a mai spus Andănuţ.

Preşedintele CA de la ING Pensii, Cornelia Coman, a afirmat că există o anume politică de investiţii, iar administratorii trebuie să fie atenţi la randamentul nivelului garantat şi la posibilităţile de diversificare pe sectoare, pe care Bursa de Valori nu o asigură în acest moment.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, a spus că după trei ani de funcţionare, fondurile de pensii private nu trebuie să răspundă doar nevoii sociale, ci şi aşteptărilor pe care le au autorităţile, adică să devină un factor de finanţare a economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici