- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Botiş: Grila de salarizare din legea unitară, aplicată după recuperarea pierderii de 25% din iunie
Grila de salarizare din Legea unitară va fi aplicată după ce se va recupera pierderea de 25% din iunie, salariul minim în 2011 va fi de 670 de lei, dar angajaţii care au în prezent 600 de lei vor ajunge, după creşterea propusă de 15%, la 690 de lei, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Ioan Botiş.
Botiş: Grila de salarizare din legea unitară, aplicată după recuperarea pierderii de 25% din iunie (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Ministrul Ioan Botiş a spus, într-o întâlnire informală, că după ce se va recupera pierderea salarială de 25 la sută din luna iulie 2010, se poate intra pe grila din noua lege a salarizării.
Angajaţii care au în prezent un salariu de 600 de lei, după creşterea cu 15 la sută a actualelor salarii reduse ar ajunge la 690 de lei, a mai spus Botiş. El a precizat că valoarea salariului minim va fi aplicată în 2011 doar angajaţilor care au venitul sub acest nivel.
Ministrul Muncii a subliniat că există o majorare în sănătate, educaţie, cercetare, cultură chiar şi cu 50 la sută a coeficienţilor din grila de salarizare din noua lege unitară faţă de Legea 330/2009.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Potrivit ministrului, un medic rezident a primit o majorare a coeficienţilor cu 43,7 la sută, un medic primar cu 37,3 la sută, în cultură este o majorare pe medie cu 25 la sută, în timp ce în educaţie un profesor cu gradul I din sistemul preuniversitar are în plus la coeficienţi 26,1 la sută, iar în cercetare ştiinţifică este vorba de o majorare de 55,1 procente.
Botiş a mai spus că Legea cadru de salarizare unitară a bugetarilor, care începe să se aplice din 2011, va stabili raportul între funcţii, prin reîncadrarea pe funcţii, astfel încât în 2015 să se ajungă la o echitate.
Ministrul Muncii declara, joi, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că salariile vor creşte însă doar atât cât va permite economia.
Întrebat când va fi simţită prima creştere salarială, Botiş a declarat că în februarie 2011.
"La primul salariu din 2011, adică în februarie 2011, bugetarii vor simţi creşterea salarială. Eu nu ştiu să spun dacă este sau nu consistentă. După părerea mea, pentru România de astăzi, este o creştere consistentă. Nu pot să spun acum dacă creşterea va putea atinge nivelul dinainte de diminuare, dar va fi o tendinţă pozitivă, o creştere constantă în fiecare an", a precizat Botiş.
Premierul Emil Boc a anunţat că proiectul legii salarizării unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a răspunderii Guvernului.
Surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, că premierul Emil Boc le-a prezentat, miercuri, parlamentarilor coaliţiei, variante privind Legea salarizării unitare, arătând că salariul minim pe economie ar urma să fie de 670 de lei.
Potrivit surselor citate, în varianta prezentată de Boc se arată că în 2011 vor fi creşteri salariale de până la 15% la toate salariile, pornind de la nivelul de acum al salariilor.
De asemenea, premierul a susţinut că pentru persoanele cu venituri mai mici de 1.000 de lei trebuie să se găsească o formă de compensare.
Proiectul legii salarizării, obţinut de MEDIAFAX, relevă că salariile de bază din sectorul public vor creşte în 2011 cu 15%, dar vor rămâne şi în aceste condiţii cu 13,75% mai mici faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern, fără ca noul nivel să mai fie modificat până la sfârşitul anului viitor.
Bugetarii nu vor primi în 2011 salariile, indemnizaţiile sau soldele lunare în funcţie de grila de salarizare, suma sporurilor şi a compensaţiilor nu poate depăşi 30% din salariu, iar premiile lunare acordate celor care au rezultate deosebite vor fi plafonate la două salarii de bază lunare pe an.
În nota de prezentare a proiectului de lege a salarizării, obţinută de MEDIAFAX, se arată că nu se aplică din 2011 prevederea potrivit căreia salariile de bază, indemnizaţiile lunare de încadrare şi soldele funcţiilor de bază se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare corespunzător claselor de salarizare cu valoarea de referinţă a coeficientului de ierarhizare corespunzător clasei de salarizare 1, rotunjindu-se din leu în leu, în favoarea salariatului.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la TVR, că bugetarii au suferit cel mai mult de pe urma măsurilor de austeritate, apreciind că se fac eforturi în două zone, respectiv creşterea salariilor bugetarilor cu 15% şi majorarea salariului minim până la 670 lei.
"Primul ministru a anuţat deja, sau a discutat la grupurile parlamentare, o creştere cu 15%. Să sperăm că va fi posibil să fie acordată şi că va fi acceptată ca posibilitate maximă dublată şi de creşterea salariului minim până la 670 lei. Deci se fac eforturi în două zone şi ele vizează bugetarii, pentru că cei care au suferit cel mai mult de pe urma măsurilor de austeritate au fost bugetarii", a declarat Traian Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO