Botiş: Guvernul se retrage din CES, intră în Consiliu Naţional Tripartit pentru Dialog Social

Guvernul intenţionează să se retragă din CES şi să cedeze locurile societăţii civile, urmând să facă parte din Consiliu Naţional Tripartit pentru Dialog Social, alături de reprezentanţi ai BNR şi ai sectorului financiar, a declarat, la Europa FM, ministrul Muncii, Ioan Botiş.

Urmărește
4 afișări

Ministrul Muncii a precizat că Guvernul intenţionează să se retragă din Consiliul Economic şi Social (CES), cele 15 locuri ale Executivului în CES urmând să fie ocupate de reprezentanţi ai unor corpuri profesionale, asociaţii de consumatori sau de pensionari.

Retragerea Guvernului din CES este, potrivit lui Botiş, doar un pas, pentru că premierul va continua să se întâlnească în continuare cu sindicatele şi patronii prin intermediul unui Consiliu Naţional Tripartit pentru Dialog Social, din care se vor face parte şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale şi ai sectorului financiar.

Ministrul Muncii a mai spus că acest nou consiliu va avea un rol consultativ, va fi coordonat de prim-ministru şi va colabora cu CES.

"Guvernul ar trebui să se retragă din CES. Acolo trebuie să lăsăm să respire societatea civilă şi Guvernul să fie informat asupra oportunităţii unor legi. Se va forma un Consiliu Naţional Tripartit pentru Dialog Social, în care se va regăsi şi Banca Naţională şi reprezentanţii băncilor, ai sectorului financiar, patronatele şi sindicatele. CES şi Consiliul Naţional Tripartit sunt două instituţii diferite care se vor afla în raport de colaborare", a precizat demnitarul.

Ioan Botiş a vorbit şi despre alte aspecte legate de pachetul de legi privind dialogul social. El a apreciat că este normală rezistenţa sindicatelor, pentru că acest pachet de legi încearcă o schimbare de mentalitate şi "cu siguranţă, cei care au de pierdut vor reacţiona".

Ministrul susţine că, din întreg pachetul de legi, cea mai radicală este cea legată de contractul colectiv de muncă, precizând că nu va mai exista un contract naţional, ci contracte pe ramură.

În opinia sa, acest mod de lucru îi va afecta pe liderii sindicali ai confederaţiilor naţionale, care îşi vor pierde puterea de negociere în favoarea liderilor de ramură.

În opinia demnitarului, aceasta este o evoluţie favorabilă, pentru că, în prezent, sindicatele nu au o reprezentativitate reală şi sunt lipsite de forţă, iar noul context ar urma să oblige sindicatele să se restructureze.

Guvernul a propus, în proiectul de lege privind Codul Dialogului Social supus dezbaterii publice în noiembrie 2010, ca Plenul Consiliului Economic şi Social să fie constituit tot din 45 de membri, dar 15 să fie numiţi de confederaţiile sindicale, 15 de confederaţiile patronale, iar ceilalţi 15 să reprezinte societatea civilă.

Cei 15 membri în CES care reprezintă societatea civilă ar urma să fie numiţi de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, din cadrul structurilor cooperatiste, profesiunilor liberale, organizaţiilor pentru protecţia consumatorilor, comunităţii ştiinţifice şi academice, organizaţiilor de agricultori, organizaţiilor de pensionari, organizaţiilor comunităţilor locale, asociaţiilor care reprezintă familia şi persoanele cu dizabilităţi şi alte organizaţii neguvernamentale.

Potrivit legii în vigoare, Plenul Consiliului Economic şi Social este format din câte 15 reprezentanţi ai Guvernului, ai sindicatelor şi ai patronatelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici