Botiş: Îmi pare rău că mulţi dintre contribuabili au stat la coadă, se va rezolva această situaţie

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, marţi, că regretă că foarte mulţi contribuabili au stat la coadă pentru a plăti contribuţiile la şomaj şi pensii, precizând că această problemă va fi rezolvată, în şedinţa de miercuri a Guvernului urmând să fie aprobată o ordonanţă în acest sens.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Botiş: Îmi pare rău că mulţi dintre contribuabili au stat la coadă, se va rezolva această situaţie

Botiş: Îmi pare rău că mulţi dintre contribuabili au stat la coadă, se va rezolva această situaţie (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Botiş a promis că după şedinţa de Guvern de miercuri va spune care este forma ordonanţei de urgenţă.

"Îmi pare rău că s-a întâmplat ca mulţi dintre contribuabili să stea la coadă şi cred că lucrul acesta este foarte important să-l rezolvăm şi va fi rezolvat", a spus Ioan Botiş la intrarea în sediul Ministerului Muncii, după ce a discutat, la Guvern, cu premierul Emil Boc şi cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Ministrul Muncii a confirmat că a fost chemat de urgenţă la Guvern, marţi, de către premier, pentru a discuta acest proiect de ordonanţă.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, care ar urma să fie aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului, în cazul persoanelor care încasează venituri de natură profesională, inclusiv din drepturi de autor, plătitorul de venit va avea "obligaţia decalărării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj" corespunzătoare acestor venituri.

De asemenea, proiectul modifică şi modalitatea de depunere a declaraţiilor pentru aceste contribuţii. Astfel, potrivit proiectului, "plătitorii de venit au obligaţia de a depune lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie privind evidenţa nominală a persoanelor care realizează venituri de natură profesională altele decât cele de natură salarială".

Premierul Emil Boc i-a convocat, marţi, la Guvern, pe miniştrii Finanţelor şi Muncii, pentru a discuta despre proiectul de modificare a Codului Fiscal, documentul urmând să fie discutat şi cu organizaţiile patronale, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Guvernul a anunţat ulterior că scopul întrevederii premierului cu cei doi miniştri este pregătirea actelor normative care vizează OU 58/2010 privind Codul Fiscal şi Legea salarizării unitare.

Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificată şi completată în iunie 2010 prin OUG 58. Prin noile prevederi, din iulie 2010 persoanele care obţin venituri de natură profesională, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate să plătească pentru acestea contribuţii de asigurări sociale pentru şomaj, pensie şi asigurări de sănătate.

Primele plăţi, pentru veniturile din iulie, la asigurările sociale pentru şomaj şi pensie trebuiau făcute până în 25 august, în cazul asigurărilor de sănătate data primelor contribuţii fiind în 25 ianuarie 2011. Pentru a plăti aceste contribuţii, persoanele care obţin venituri de natură profesională au fost nevoite să depună declaraţii de asigurare la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în cazul plăţilor pentru şomaj, şi la Casele de pensii, pentru cotizaţia la fondul de pensii.

Zeci de mii de oameni au fost astfel nevoiţi să stea la cozi pentru a-şi plăti dările la stat. Situaţia a determinat jurnalişti, scriitori, actori, dar şi persoane din alte domenii de creaţie, afectate de noilor reglementări privind impozitarea drepturilor de autor, să iasă în stradă şi să protesteze faţă de birocraţia exagerată creată de noile norme de aplicare a OUG 58, dar şi faţă de de noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor.

Laszlo Borbely declara, în 1 septembrie, pentru MEDIAFAX, că Guvernul va modifica săptămâna viitoare normele de aplicare a OUG 58/2010 privind contribuţiile aferente drepturilor de autor, astfel încât angajatorul, şi nu cetăţeanul să fie obligat să depună declaraţiile şi să achite contribuţiile.

Pe de altă parte, joi a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare şi completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal - care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2011 şi să se aplice începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011 -, ce prevede că persoanele cu venituri din activităţi independente vor plăti contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproape dublu faţă de nivelul actual.

Astfel, contribuţia de asigurări sociale de stat (pensii) ar urma să crească de la 10% la 24,43%, contribuţia de asigurări sociale de sănătate, de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj, de la 0,5% la 0,78%.

Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele care obţin venituri din activităţi independente plătesc contribuţii pentru pensie, sănătate şi şomaj în cuantum total de 16,5% .

Pentru persoanele care plătesc contribuţii de asigurări, baza de calcul va fi limitată la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază mediu brut pe ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici