- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Botiş: În 5% din dosarele de indemnizaţie pentru creşterea copilului sunt fraude
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, susţine că după verificarea a 160.000 de dosare privind indemnizaţia de creştere a copilului, s-a constatat că 5% sunt fraude, pentru că în aceste cazuri nu există societăţile declarate ca angajatori.
Botiş: În 5% din dosarele de indemnizaţie pentru creşterea copilului sunt fraude (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
"Până în prezent, am verificat 160.000 de dosare pentru indemnizaţia de creştere a copilului şi avem un procent de fraudare de 5%, cazuri în care nu există societăţile declarate ca angajatori. Deşi avem acelaşi număr de beneficiari, aproximativ 190.000 anual, sumele cresc exponenţial, înseamnă că fenomenul abuzurilor se extinde", a declarat Ioan Botiş, joi, într-o emisiune la B1 TV.
Ministrul Muncii a spus că mamele care vor naşte după 1 ianuarie 2011 vor trebui să aleagă una din cele două variante de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului. El a precizat că după concediul maternal de 42 de zile, mai sunt 60 de zile în care mama poate să decidă ce variantă alege.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Botiş s-a declarat "bulversat" de "veştile cu mamele care se programează pentru cezariană până la 1 ianuarie", susţinând că, în opinia lui, o plată în plus nu ar putea să justifice un asemenea demers, viaţa copilului şi interesul de a avea un copil sănătos fiind mult mai importante.
Ministrul Muncii a adăugat că sunt mai multe modalităţi de sprijin pentru mamele care se întorc mai repede la muncă după concediul de creştere a copilului, dând ca exemple construcţia de creşte în 2011, legea bonelor, act normativ aflat în prezent în discuţie la Parlament, cupoanele de creşă cuprinse în Legea educaţiei, o lege a tichetelor de creşă, care acordă anumite facilităţi angajatorilor ce acordă aceste tichete.
"Există un sistem gândit în această zona şi cu siguranţă va fi funcţional din 2012. Dar avem un an pregătitor", a mai declarat Botiş.
Mamele vor avea posibilitatea să opteze şi pentru un concediu de creştere a copilului pentru o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei, a decis Guvernul.
Pentru un concediu de un an, indemnizaţia maximă va fi de 3.400 lei. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni. Dacă se întorc însă la muncă după primul an de concediu pentru creşterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de acest stimulent.
Stimulente nu vor fi acordate nici mamelor care optează pentru concediu de doi ani cu indemnizaţie maximă de 1.200 lei.
"Subliniez faptul că s-a avut în vedere 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele şase luni, în oricare dintre variante, inclusiv la cei care se află în momentul de faţă în plată, iar de la 1 ianuarie, vor avea 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni", a declarat premierul Emil Boc.
Mamele aflate deja în concediu de creştere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificări.
Întrebat ce se întâmplă cu mamele care intră în concediu post-natal şi, după perioada de concediu medical de 126 zile, intră în concediu de maternitate la sfârşitul lunii decembrie, ministrul Muncii, Ioan Botiş, prezent la conferinţa de presă susţinută de premierul Emil Boc, a răspuns că va conta doar data de naştere a copilului.
El a precizat că din totalul celor 198.600 de indemnizaţii aflate în plată, 87.473 sunt la nivelul minim de 600 lei, iar 3.438 urcă la plafonul maxim de 3.400. Intermediar, 44.958 indemnizaţii sunt cuprinse între 600 şi 1.200 lei, iar 17.543 indemnizaţii se află în intervalul 1.200-2.000 lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO