- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Botiş: În ultima perioadă a scăzut numărul mamelor care se întorc la muncă înainte de doi ani
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, luni, că susţine reducerea la 12 luni a perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi acordarea unui stimulent pentru revenirea la muncă, pentru că în ultima perioadă a scăzut numărul mamelor care se întorc la muncă înainte de doi ani.
Botiş: În ultima perioadă a scăzut numărul mamelor care se întorc la muncă înainte de doi ani (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
"Se constată, în ultima perioadă, o diminuare a numărului de mame care revin la muncă înainte de împlinirea a doi ani a copilului. A existat un vârf în urmă cu doi-trei ani, dar acum numărul lor a scăzut, şi aş prefera să stimulăm întoarcerea la muncă", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Ioan Botiş.
Ministerul Muncii propune ca perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului să fie de 12 luni, în cuantumul prevăzut de lege în prezent, între 600 şi 3.400 de lei, iar în fiecare lună, începând cu luna a şaptea, să se acorde un stimulent de întoarcere la locul de muncă de 500 de lei net lunar, până la împlinirea perioadei de 24 de luni, a spus, luni, ministrul Ioan Botiş, într-o declaraţie de presă susţinută la Ministerul Muncii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Am considerat că începând cu anul al doilea, respectiv cu luna a 13-a, o persoană poate beneficia de concediu fără plată, primeşte alocaţia de creştere a copilului de 200 de lei, dar în acelaşi timp se acordă aceaastă indemnizaţie de întoarcere la locul de muncă de 500 de lei, în oricare din cele 12 luni rămase în care se întoarce la muncă", a precizat Botiş.
Ministrul Muncii a adăugat că plafonul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, de 3.400 de lei, este o variantă de lucru.
Botiş a dat ca exemplu 13 ţări din Uniunea Europeană care nu acordă indemnizaţia de creştere a copilului, respectiv Spania, Danemarca, Cipru, Lituania, Grecia, Finlanda, Irlanda, Italia, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia şi Suedia. El a precizat că celelalte ţări din Europa acordă o asemenea indemnizaţia pe diferite perioade de timp, de la trei luni, în Austria, la şase luni, în Elveţia, adăugând însă că există un sistem la care părinţii contribuie din timp ştiind că vor avea un copil.
Ministrul a menţionat că indemnizaţia de creştere a copilului este separată de concediul de maternitate, care este de 126 de zile şi reprezintă 85% din media veniturilor pe ultimele şase luni.
BPN al PDL a decis, luni, să susţină propunerea ministrului Muncii, Ioan Botiş, ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu, apoi acestea să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO