Botiş, opoziţiei: Dacă legea e rea, de ce aţi copiat şi, dacă a fost bună, de ce o contestaţi?

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, i-a acuzat, miercuri, pe parlamentarii din opoziţie că, prin modificările propuse la Codul Muncii, au copiat de fapt prevederile iniţiate de Executiv.

Urmărește
4 afișări

"Am avut curiozitatea de a citi modificările depuse la Codul Muncii. Fiind inginer am făcut un calcul: din cele 86 de amendamente depuse de domniile voastre, 78 sunt indentice la virgulă cu ceea ce am propus noi şi prima întrebare firească este: dacă această lege este rea, de ce aţi copiat şi, dacă a fost bună, de ce o contestaţi?", a spus mistrul Muncii.

Ministrul Muncii a afirmat că un simplu om de afaceri a caracterizat noul Cod al Muncii ca fiind "trecerea de la codul pontajului la codul performanţei". "Asta este ce s-a întâmplat prin modificarea Codului Muncii", a adăugat Botiş.

El a spus că lanţurile pe care opoziţia le invocă a fi ale sclaviei prin noul Cod al Muncii sunt, de fapt, "lanţurile mentalităţilor care trebuie depăşite".

"Am constatat că, după 20 de ani, numai creativitatea şi performanţa ne pot duce înainte", a mai spus Botiş.

Ioan Botiş a arătat că a identificat opt beneficii pe care le aduce Codul Muncii, împreună cu o serie de legi care se află în dezbaterea Parlamentului.

Astfel, Botiş a spus că noul Cod al Muncii deschide o portiţă tinerilor pentru a-şi găsi primul loc de muncă, arătând că se află în dezbatere legea primului contract de muncă.

O altă provocare a Codului Muncii este "creşterea calităţii forţei de muncă", a mai spus Botiş, arătând că performanţa a fost pusă pe primul loc în evaluări, chiar şi în cazul concedierilor colective.

Noul Cod al Muncii duce la diversificarea stimulentelor care se acordă intrării pe piaţa muncii, a arătat ministrul Muncii, invocând mai multe legi care urmează să intre în dezbaterea Parlamentului, cum ar fi legea economiei sociale, legea uceniciei, legea meşteşugarilor.

El a adăugat că aceste legi, împreună cu noul Cod al Muncii, stimulează "inserţia pe un loc de muncă".

Un alt beneficiu al Codului Muncii este crearea şi oficializarea locurilor de muncă, în completare cu legea zilierilor, a mai spus Botiş, adăugând că noul Cod al Mmuncii duce şi la creşterea productivităţii muncii.

"Vă propun şi legile conflictelor de muncă, contractele colective de muncă, patronatelor şi sindicatelor care, împreună cu Codul Muncii, duc la transformări pe piaţa muncii", a mai spus ministrul Muncii.

El a vorbit şi de reducerea taxelor pe forţa de muncă, consolidarea capacităţii de dialog politic, arătând că legile privind inspecţia muncii, inspectorul de muncă, a CES vor completa, în acest sens, noul Cod al Muncii.

"Cred că acest Cod va produce efecte şi cei care vor câştiga sunt cetăţenii României", a încheiat Botiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici