Botiş: Prin modificarea Legii uceniciei, angajatorul va fi obligat doar să-l ţină pe tânăr la muncă
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a spus, sâmbătă, la Bistriţa, că, prin modificările aduse Legii uceniciei, angajatorul va avea o singură obligaţie, respectiv să-l ţină pe tânăr la muncă, fiind degrevat de responsabilităţi legate de oferire de casă şi masă prevăzute în actuala lege.
Botiş a afirmat, la o întâlnire cu oamenii de afaceri din judeţ, că, după modificările aduse Codului Muncii, mai sunt "doi paşi pregătiţi”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"E vorba de legea privind munca zilierilor care va scoate la suprafaţă o parte din persoanele care oricum lucrează, dar nu sunt înregistrate ca persoane care au venituri. De asemenea, e un avantaj şi pentru angajator, fiindcă îşi poate deduce cheltuielile. O altă lege importantă care va fi tot săptămâna viitoare în Camera Deputaţilor va fi Legea uceniciei”, a declarat el.
Botiş a afirmat că a adus modificări importante acestei legi, care va degreva angajatorii de responsabilităţi prevăzute în actuala lege.
"Dacă până acum această lege era extrem de greu de pus în practică de angajator, am degrevat toate acele obligaţii care încărcau angajatorul cu masă, casă, grijă şi am spus că e interesul ucenicului să înveţe ceva, să se certifice, iar angajatorul îi oferă o şansă. Angajatorul îşi pune la dispoziţie banii, timpul şi de multe ori şi viitorul şi îl amanetează fiindcă oferă şansa unui om să înveţe ceva, o meserie. Pe actuala lege, angajatorul e obligat să-i dea casă, masă şi să aibă grijă de familia lui, iar noi, în noua Lege a uceniciei, am spus că cel care vrea să fie ucenic, trebuie să vină obligatoriu la muncă şi să fie obligat sub condiţia returnării banilor, să obţină un certificat în meseria pe care o învaţă. Angajatorul are o singură obligaţie, să-l ţină la muncă”, a afirmat Botiş.
El a spus că, în opinia sa, prin modificările aduse legii, tinerii au o şansă în plus.
Ministrul a adăugat că rata şomajului la categoria de vârstă cuprinsă între 16 şi 24 de ani este de 22-23 la sută.
Ministrul Muncii a adăugat că mai are în pregătire şi speră ca în aprilie să poată prezenta Legea meşteşugarilor şi Legea privind economia socială, ultima bazându-se pe un concept puţin mai nou dezvoltat mai ales în Marea Britanie şi în ţările anglo-saxone.
"A fost dezvoltat de un laureat al Premiului Nobel şi presupune în special sprijinirea zonelor mai defavorizate, deci se adresează mai ales zonei rurale unde avem probleme cu ocuparea forţei de muncă şi avem mai puţini investitori pe aceste zone. Mi-am propus ca, până la finele lunii iunie, toate aceste legi să fie trecute prin Parlament şi sper ca, în partea a doua a anului, să avem şi rezultate”, a adăugat Botiş.
Guvernul a aprobat, în noiembrie 2010, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, proiect care în prezent se află la Camera Deputaţilor, după ce a fost respins de Senat în 21 februarie. Proiectul este avizat favorabil de Consiliul Economic şi Social şi de Consiliul Legislativ.
Potrivit proiectului înaintat de Guvern, durata contractului de ucenicie la locul de muncă poate fi cuprinsă între unul şi trei ani. Angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă poate primi lunar, la cerere, o subvenţie din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în perioada derulării contractului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO