- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Botoşani:Plângere penală împotriva medicului veterinar care a recomandat eutanasierea a 230 de câini
Reprezentanţii Poliţiei Animalelor de la Bucureşti ajunşi, joi dimineaţă, la Botoşani au depus plângere penală împotriva medicului veterinar care a recomandat eutanasierea celor peste 230 de câini aflaţi în padocurile amenajate de primărie pe motiv că ar fi fost bolnavi.
Reprezentanţii Poliţiei Animalelor îl acuză pe medicul veterinar de omorâre cu intenţie şi susţin că în ancheta penală deschisă în acest caz mai sunt cercetate alte 15 persoane pentru cruzime şi rele tratamente faţă de animale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Pe lângă plângerea penală făcută împotriva medicului veterinar, vom cere Colegiului Medicilor Veterinari suspendarea dreptului de liberă practică a doctorului Cristian Pancu", a spus Alexandra Floareş inspector în cadrul Inspectoratului General de Poliţie a Animalelor.
Ea a afirmat că, potrivit legii, animalele nu puteau fi eutanasiate pentru că erau bolnave de jigodie, întrucât aceasta nu este o boală incurabilă, precizând că această boală se manifestă la câini sub un an, iar la padocurile amenajate de Primăria Botoşani majoritatea câinilor erau adulţi.
"Este practic imposibilă eutanasierea unui câini în mai puţin de un minut în condiţiile în care în mod normal această procedură durează cel puţin zece minute", a mai spus Floareş.
Astfel, reprezentanţii Poliţiei Animalelor susţin că pentru omorârea animalelor s-ar fi putut folosi chiar şi furadan.
Alexandra Floareş a menţionat că ceea ce s-a întâmplat la Botoşani ar putea fi catalogat drept "genocid".
"Ştiu că e un termen care se aplică la oameni, dar, dacă ar fi un termen care s-ar aplica la animale, asta este ceea ce s-a întâmplat ieri (n.r. - miercuri) la padocurile din Botoşani", a adăugat Floareş.
Ea a mai spus că este un caz fără precedent, nemaiîntâlnind până acum un număr atât de mare de câini omorâţi.
Potrivit sursei citate, motivul care ar fi determinat uciderea fără cadru legal a celor peste 230 de patrupede este lipsa de fonduri a municipalităţii Botoşani de a caza, hrăni şi eventual trata aceste animale.
De asemenea, ea a afirmat că o parte din cadavrele câinilor au fost duse la Direcţia Sanitar Veterinară Botoşani pentru necropsie, rezultatele analizelor urmând să fie făcute publice vineri.
Trei reprezentanţi ai Poliţiei Animalelor de la Bucureşti au venit la padocurile amenajate de Primăria Botoşani, iar la ora transmiterii acestei ştiri, ei fac verificări pentru a stabili condiţiile în care au trăit patrupedepele. De asemenea, aceştia vor verifica documentele care au stat la baza deciziei de eutanasiere.
Reprezentanţii unei asociaţii pentru protecţia animalelor au reclamat, miercuri dimineaţă, că toţi câinii comunitari aflaţi în padocurile amenajate de Primăria Botoşani au fost ucişi de angajaţi ai Serviciului Public de Administare a Bazelor Sportive şi Zonelor de Agrement.
La sosirea reprezentanţilor presei, cadavrele animalelor erau învelite în saci.
Padocurile se află în afara municipiului Botoşani, în zona rampei de gunoi. Adăposturile se află în administrarea Serviciului Public de Administare a Bazelor Sportive şi Zonelor de Agrement Botoşani, aflat în subordinea Primăriei.
Viceprimarul municipiului Botoşani Florin Gheorghiţă declara, miercuri, că medicul veterinar angajat de primărie este cel care a recomandat eutanasierea câinilor întrucât în urma analizelor făcute pe cadavrele animalelor moarte înainte, dar şi pe baza simptomelor prezentate de câinii încă în viaţă s-a stabilit că exista focar de jigodie.
"Medicul veterinar independent cu care noi avem contract ne-a spus clar că în padocuri există focar de jigodie, iar recomandarea lui a fost eutanasierea tuturor, întrucât oricum, pentru a încerca salvarea acestora, nu presupune doar mulţi bani, dar şansele de supravieţuire în urma acestui tratament sunt foarte mici", declara pentru corespondentul MEDIAFAX viceprimarul Florin Gheorghiţă.
Acesta mai spunea că animalele nu au fost brutalizate şi că au fost tranchilizate şi apoi eutanasiate.
De asemenea, reprezentanţii DSVSA Botoşani afirmau că reprezentanţii primăriei au acţionat corect prin eutanasierea câinilor aflaţi în adăpostul aparţinând municipalităţii, pentru că animalele erau bolnave de jigodie, iar tratamentul pentru această boală presupune costuri enorme.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Vicepreședintele ANCOM cere interzicerea platformei TikTok în România până la finalizarea anchetei, în urma victoriei lui Călin Georgescu
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO