Bovine din judeţul Buzău, depistate cu boala limbii albastre. ANSVSA a informat statele din UE

Mai multe bovine din judeţul Buzău au fost diagnosticate cu Boala limbii albastre, care nu afectează omul, dar produce pagube economice, a anunţat ANSVSA, precizând că a informat statele UE şi pe cele membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală despre apariţia acestei boli în România.

Urmărește
2896 afișări
Imaginea articolului Bovine din judeţul Buzău, depistate cu boala limbii albastre. ANSVSA a informat statele din UE

Bovine din judeţul Buzău, depistate cu boala limbii albastre. ANSVSA a informat statele din UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în 22 august a fost diagnosticat un caz de Boala limbii albastre (bluetongue) în România, boală care nu a evoluat pe teritoriul ţării noastre până în prezent.

"În data de 21.08.2014, proprietari de bovine din judeţul Buzău au solicitat prezenţa medicului veterinar, pentru că animalele deţinute prezentau semne de boală. După examinarea animalelor, medicul veterinar a constatat leziuni bucale, mamare şi podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre, şi a prelevat probe de sânge de la acestea, probe care au fost trimise spre analiză laboratorului din cadrul DSVSA Buzău. În urma examenului serologic realizat, s-a constatat că probele sunt pozitive pentru Boala limbii albastre (Bluetongue)", se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA transmis luni agenţiei MEDIAFAX.

Ulterior, medicul veterinar a fost solicitat şi de către alţi proprietari de bovine din zonă, pentru că animalele lor prezentau semne clinice similare, cu intensităţi şi localizări diferite. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău a trimis în zonă o echipă de specialişti, care a prelevat probe de sânge şi de la aceste animale, rezultatul fiind, de asemenea, pozitiv pentru Boala limbii albastre.

Conform procedurilor, ca urmare a suspiciunii apariţiei Bolii limbii albastre, probele de sânge prelevate au fost trimise la Laboratorul Naţional de Referinţă, de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA). Probe au fost analizate în 22 august şi au avut rezultate pozitive pentru Boala limbii albastre, a precizat sursa citată.

ANSVSA a notificat, conform procedurilor, statele din Uniunea Europeană şi pe cele membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariţia acestei boli pe teritoriul României.

De asemenea, ANSVSA a convocat Grupului Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea limitării transmiterii bolii la alte animale.

Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice. Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, a precizat ANSVSA.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.

Potrivit ANSVSA, care citează literatura de specialitate, o insectă hematofagă poate călători până la 1,5 - 2 kilometri pe zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de kilometri pe zi.

În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

ANSVSA a precizat că este în stare de alertă şi a luat mai multe măsuri, din momentul în care această boală a început să evolueze în ţările vecine. În acest sens, a fost convocat Grupul Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea protejării efectivelor de rumegătoare din România, iar DSVSA judeţene au organizat întâlniri de informare şi instruire cu fermierii crescători de bovine, ovine şi caprine.

Pe site-ul ANSVSA a fost afişată o analiză de risc, pentru informarea tuturor celor interesaţi de Boala limbii albastre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici