Brădişteanu: Duckadam va face de acum efort ca un om normal

Evoluţia stării lui Helmuth Duckadam este mulţumitoare, nu are deficite motorii, şi-a mişcat braţul drept, a declarat, miercuri, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară, Şerban Brădişteanu, precizând că după operaţie acesta va putea face efort ca un om normal.

Urmărește
364 afișări
Imaginea articolului Brădişteanu: Duckadam va face de acum efort ca un om normal

Helmuth Duckadam (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"Starea lui Duckadam după operaţie este mulţumitoare. Este bine vascularizat membrul superior, nu sunt deficite motorii, se mişcă, se alimentează, sigur că mai are durerile inerente unei astfel de operaţii, dar în rest sunt mulţumit de evoluţia postoperatorie. Pentru el, problema este să se vindece chirurgical în primul rând, apoi va face antrenamentul aferent pentru mobilitatea braţului respectiv şi va trebui să urmeze tratamentele medicale", a spus medicul Şerban Brădişteanu, care l-a operat pe Helmuth Duckadam.

Medicul Şerban Brădişteanu a precizat că pentru echipa medicală această intervenţie a fost o provocare.

"La noi, operaţiile sunt în general foarte lungi, dar aceasta a fost o operaţie specială prin faptul că a fost o încărcătură psihică, că era o a treia intervenţie. A fost mai dificil totul, a fost o operaţie dificilă, laborioasă şi, sigur, cu pericol. Poate cel mai grav mi s-a părut în timpul intervenţiei problema leziunilor nervoase, care puteau creea probleme, fiind o zonă în care s-a intervenit de mai multe ori. Elementele anatomice nu mai erau în locurile lor obişnuite", a precizat Brădişteanu.

Medicul a adăugat că Helmuth Duckadam este la Terapie Intensivă.

"Vom vedea cât mai stă acolo, nu vrem să-l ţinem foarte mult, va fi mutat pe salon, va face fizioterapie, cu cât stă mai puţin în terapie cu atât mai bine pentru el. Şi-a mişcat braţul, scrie, vorbeşte, deci nu sunt deficite motorii deloc. În legătură cu restricţiile alimentare, acestea sunt în cadrul bolilor asociate, dislipidemie, diabet. Aici vor fi restricţii şi, sigur, tratamentul pentru menţinerea fluidităţii sângelui", a mai spus Brădişteanu.

Medicul a spus că Helmuth Duckadam va face de acum eforturi ca un om normal, precizarea fiind făcută după ce i s-a spus că soţia lui Duckadam se temea că nu va mai putea să ridice greutăţi.

Preşedintele de onoare al FC Steaua Bucureşti, Helmuth Duckadam, a fost operat, marţi, la Spitalul de Urgenţă Floreasca de către o echipă condusă de medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca.

Operaţia a durat aproape nouă ore şi a vizat eliminarea unui anevrism arterial, în care se aflau şi două stenturi de la operaţii mai vechi, precum şi montarea unei proteze vasculare, cu rolul de refacere a fluxului arterial.

"A fost o operaţie lungă, dificilă. Am scos toate improvizaţiile care au fost făcute la nivelul membrului superior. Aşteptăm evoluţia pentru această noapte", declara medicul Şerban Brădişteanu.

Întrebat de ce operaţia a durat atât de mult, medicul a explicat: "A fost o zonă extrem de dificilă anatomic, prin faptul că era un anevrism abolut gigant şi nişte stenturi trombozate şi puse în poziţii nepotrivite. Au trebuit scoase, a fost o operaţie dificilă tehnic. Nu se putea face altfel decât din aproape în aproape, pentru că totul era fibrozat, stenozat. Am încercat să rezolvăm radical totul, am rezolvat tot ce trebuia rezolvat".

Operaţia a fost programată iniţial pentru luni, însă pentru că au fost descoperite noi leziuni în urma unei investigaţii angio-RMN, s-a impus amânarea cu o zi a intervenţiei.

Fostul portar a fost internat în 19 septembrie la Spitalul de Urgenţă Floreasca, fiind supus unor investigaţii complexe, în vederea intervenţiei chirurgicale.

Diagnosticul pus iniţial de medici în cazul Duckadam a fost insuficienţă arterială acută la braţul drept, ceea ce înseamnă că un segment al arterei este înfundat, iar sângele nu mai circulă aşa cum ar trebui, în această zonă formându-se cheaguri care presează asupra vaselor. Totodată, a existat riscul ca în orice moment un cheag să se desprindă şi să se îndrepte către inimă, spuneau specialiştii.

Intervenţia chirurgicală era absolut necesară în cazul fostului portar, din cauza deformării braţului, după ce pe artera axilară s-a format un anevrism masiv de 9 pe 8 centimetri, care conţinea în interior multiple cheaguri de sânge. Acest lucru a cauzat o inflamaţie mare la nivelul umărului fostului portar, anevrismul cuprinzând, de asemenea, şi structuri nervoase. Medicii spuneau că eliminarea acestor cheaguri este absolut necesară, pentru că, în caz contrar, există pericolul unui accident vascular cerebral.

Helmuth Duckadam a fost internat, în 7 septembrie, la Secţia de Chirurgie Cardiocasculară din Constanţa cu diagnosticul "insuficienţă arterială acută la antebraţul drept". Acesta a fost externat o zi mai târziu, după ce a suferit un intervenţie la antebraţ. La mai puţin de o săptămână, în 13 septembrie, Duckadam a fost din nou internat,din cauza durerilor, dar de acea dată, la Spitalul Militar din Capitală.

Duckadam avea această suferinţă încă din 1986, la doar două luni după ce a câştigat cu Steaua Cupa Campionilor Europeni la Sevilla, intrând în Cartea Recordurilor pentru că a apărat patru penalty-uri.

În 2009, fostul portar al echipei Steaua a suferit o operaţie de înlocuire a unui vas de sânge la mâna dreaptă, la Timişoara.

Duckadam a mai câştigat cu Steaua două titluri de campion şi o Cupă a României. A jucat 133 de meciuri în prima ligă şi a avut două selecţii la echipa naţională.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici