- Home
- Social
- BISTRIŢA, (28.06.2011, 13:12)
- Szasz Jutka , Cristiana Sabau , Szasz Jutka , Cristiana Sabau ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Brânza în bărbânţă şi laptele acru, produse tradiţionale ecologice atestate de Ministerul Agriculturii
Două produse preparate de oierii din zona de munte a judeţului Bistriţa-Năsăud, "brânza în bărbânţă" şi "laptele acru", au fost atestate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), acestea fiind sută la sută ecologice.
Urmărește
991 afișări
Brânza în bărbânţă şi laptele acru, produse tradiţionale ecologice atestate de Ministerul Agriculturii (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor Montani de Ovine Dealul Negru, Vasile Turculeţ, a declarat marţi că "brânza în bărbânţă" se produce la stânele din Munţii Rodnei, iar "laptele acru" este specific Someşului Superior, ambele produse fiind sută la sută ecologice.
"Bărbânţa este un vas din doage, de forma unui butoiaş, folosit pentru păstrarea diferitelor produse cum ar fi laptele sau brânza. Cercurile acestui vas sunt tot din lemn, iar brânza stă în bărbânţa aceea şi are un gust deosebit. Aşa se păstreză la stânele din judeţul nostru", a afirmat Turculeţ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Unde mergi azi? La Zilele Europene al Patrimonialul. Poți vizita biroul lui Macron
-
Ninsori abundente în Africa de Sud. În unele zone zăpada are doi metri şi drumurile sunt blocate
-
Premierul Marcel Ciolacu a testat la Cluj-Napoca un prototip de maşină electrică produs în România
-
Iohannis viitorul premier? Iată ce spune Marcel Ciolacu
El a spus că al doilea produs tradiţional atestat de ciobanii din judeţ este "laptele acru". Acesta este făcut din lapte de oaie care se fierbe, apoi este lăsat să se răcească peste care se toarnă alt lapte proaspăt. După circa o zi, primeşte consistenţa smântânii.
Vasile Turculeţ a afirmat că ambele produse tradiţionale au fost prezentate la Seminarul regional mountain TRIP, desfăşurat recent, a cărui temă a fost "Bucate din Carpaţi: de la ferma ta pe masa fiecăruia!" şi s-au bucurat de un real succes.
"Tuturor le-au plăcut atât brânza în bărbânţă, cât şi laptele acru. Sunt produse sută la sută naturale, fiind obţinute de pe păşunile alpine unde nu se dă cu niciun fel de îngrăşământ. De aceea au fost recunoscute şi atestate şi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale", a spus el.
Potrivit sursei citate, cele două produse pot fi cumpărate doar prin comandă, ciobanii neavând o piaţă de desfacere consacrată.
"Cine vrea să le cumpere, apelează la noi şi noi îl punem în legătură directă cu producătorul. Nu avem niciun beneficiu ca asociaţie, doar vrem să îi ajutăm pe ciobani să vândă", a declarat Turculeţ.
Citește pe alephnews.ro: Vrei să-ți faci poze noi în acest weekend? Iată care sunt cele mai instagramabile locuri din București
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
”Fără milă”: Multinaţionala prezentă şi în România care a decis să cheme înapoi angajaţii 5 zile pe săptămână la birou
Ce au ajuns să facă acum antreprenorii care în anii '90 au pus bazele comerţului alimentar modern şi ce s-a întâmplat cu magazinele lor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a întâmplat”
PROSPORT.RO
Tânăra bătută cu bestialitate într-un hotel din Iași rupe tăcerea. Ce relație avea cu agresorul și ce i-a făcut în cameră
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță o lună octombrie cum nu prea a mai fost în București și în celelalte orașe din România
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe