Braşov: Angajaţii de la Kraft Foods se pregătesc de proteste

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) şi Sindicatul "Poiana" din SC Kraft Foods România au anunţat, miercuri, că vor iniţia mai multe proteste la adresa conducerii companiei, nemulţumite de oferta privind salariile compensatorii, pe care o consideră "jignitoare".

Urmărește
36 afișări
Imaginea articolului Braşov: Angajaţii de la Kraft Foods se pregătesc de proteste

Braşov: Angajaţii de la Kraft Foods se pregătesc de proteste

Printre acţiunile de protest se numără pichetarea societăţii, meetinguri, precum şi boicotarea brand-urilor Kraft, deoarece consideră că oferta privind pachetul de salarii compensatorii este una "jignitoare".

Sindicaliştii au precizat, într-un comunicat, că a fost stabilit un calendar al acţiunilor ce vor fi luate după următoarea întâlnire de negociere, care se va desfăşura în 27 ianuarie. Astfel, vor fi iniţiate măsuri de protest "faţă de reprezentanţii companiei în ceea ce priveşte oferta jignitoare cuprinsă în pachetul de protecţie socială oferit salariaţilor".

De asemenea, sindicaliştii vor organiza o Comisie de Dialog Social de la nivelul judeţului Braşov şi vor trimite scrisori către conducerea companiei din SUA şi către organizaţiile sindicale internaţionale la care federaţia este afiliată. Negocierile între reprezentanţii salariaţilor şi conducerea fabricii de ciocolată din Braşov au început din data de 11 noiembrie 2008, însă până în prezent nu s-a ajuns la niciun rezultat.

"După şase runde de negociere, directorul general al SC Kraft Foods România, d-nul Lachlan Grave, dă ultimatum: «Dacă în 24 de ore nu semnaţi, nu veţi primi nimic». Mai mult, directorul general Lachlan Grave a încercat să adune salariaţii pentru a negocia cu ei, în scopul discreditării echipei de negociere, acţiune eşuată din cauza reactiei negative a salariaţilor", se precizează în comunicatul semnat de Dragoş Frumosu - preşedinte FSIA, Raluca Colţea - preşedintele Sindicatului "Poiana" şi Grigore Dragoş - reprezentant în Comitetul European de Întreprindere.

Sindicaliştii susţin că, înainte de sărbători, salariaţii au primit nişte felicitări de Crăciun "prin care s-a încercat dezbinarea salariaţilor, ceea ce a creat o nemulţumire generală în rândul acestora, ea încălcând flagrant prevederile legale în vigoare". Conţinutul felicitării sau o imagine a acesteia nu vor fi date publicităţii decât după următoarea rundă de negocieri între cele două părţi, care va avea loc în data de 27 ianuarie.

"Deocamdată, nu vrem să dăm publicităţii conţinutul acestei felicitări. După 27 ianuarie, când va avea loc o nouă etapă de negocieri, vom decide exact care vor fi paşii următori pe care îi vom face", a declarat Colţea pentur MEDIAFAX.

Oferta propusă de conducerea fabricii şi neagreată de salariaţi reprezintă "minimul pe ramura de industrie alimentară prevăzut în contractul colectiv de muncă, plus două-trei salarii", potrivit sursei citate. Astfel, un angajat cu o vechime de 20 de ani în companie va primi şase salarii compensatorii, iar cei cu o vechime de peste 20 de ani, vor primi nouă salarii.

Reprezentanţii salariaţilor vor să fie trataţi egal cu ceilalţi angajaţi disponibilizaţi din fabricile Kraft din Ungaria şi Belgia.

Doina Cavache, corporate affairs manager al Kraft Foods România, nu a vrut să comenteze stadiul negocierilor.

"Negocierile între reprezentanţii salariaţilor şi managementul companiei sunt în derulare. În momentul în care acestea se vor finaliza vă vom informa asupra rezultatului", a precizat Cavache.

Conducerea fabricii de ciocolată din Braşov a anunţat că până la sfârşitul anului 2009 va închide unitatea şi va muta producţia într-un orăşel de provincie din Bulgaria, Svoge, urmând ca cei 440 de angajaţi să primească un pachet salarial compensatoriu. Primele disponibilizări vor începe în luna aprilie 2009. Motivul invocat de producătorul de dulciuri şi cafea Kraft Foods România de a închide fabrica de la Braşov este locaţia fabricii, situaţă într-o zonă centrală a oraşului, care este insuficientă pentru extinderea producţiei.

Deşi atât primarul George Scripcaru, cât şi preşedintele CJ Artistotel Căncescu au declarat că sunt dispuşi să ofere terenuri pe raza judeţului Braşov astfel încât fabrica de ciocolată, cu o tradiţie de aproximativ o sută de ani în Braşov, să nu fie închisă, conducerea societăţii a anunţat că decizia de a închide fabrica este una definitivă.

Compania este prezentă pe piaţa românească din anul 1994, când Kraft Foods International din Statele Unite a achiziţionat fabrica Poiana Produse Zaharoase din Braşov. Compania americană Kraft Foods are venituri anuale de peste 37 de miliarde de dolari, numără peste 100.000 de angajaţi şi deţine peste 180 de unităţi de producţie, la nivel mondial.

 

Citeşte şi:

Angajaţii şi conducerea Kraft Foods nu se înţeleg asupra salariilor compensatorii

Decizia de închidere a fabricii de ciocolată Kraft Braşov rămâne neschimbată

Kraft Foods închide fabrica de ciocolată din Braşov

Braşov: Sindicalişti de la fabrica de ciocolată merg la Viena să discute situaţia unităţii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici