Braşov: Biserica Evanghelică este în căutarea unui constructor care să intervină la Rotbav

Biserica Evanghelică este în căutarea unui constructor care să îşi asume primele intervenţii la biserica fortificată din localitatea braşoveană Rotbav, al cărei turn s-a prăbuşit, pentru a salva piesele de patrimoniu care pot fi scoase de sub ruine.

Urmărește
743 afișări
Imaginea articolului Braşov: Biserica Evanghelică este în căutarea unui constructor care să intervină la Rotbav

Braşov: Biserica Evanghelică este în căutarea unui constructor care să intervină la Rotbav

Arhitectul Emil Crișan, specializat în restaurarea şi reconstrucţia monumentelor istorice, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că Biserica Evanghelică este deocamdată în căutarea unui constructor care să îşi asume primele intervenţii la Rotbav, pentru a salva piesele de patrimoniu care pot fi scoase de sub ruine, în condiţiile în care intervenţiile pot fi periculoase pentru muncitori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În ce priveşte costurile pentru reconstrucţia turnului bisericii de la Rotbav, nu a fost făcută încă o estimare.

"Probabil abia anul viitor va putea începe construcţia din temelii a acestui turn, deoarece documentaţia pentru finanţare este foarte stufoasă şi de termen lung“, a afirmat Crişan.

Potrivit acestuia, de la biserica din Rotbav se va încerca recuperarea orgii, care datează din 1908 şi care a fost parţial distusă de moloz, aceasta urmând să fie transportată la Biserica Neagră pentru restaurare.

Arhitectul a adăugat că nimeni nu se aştepta ca turnul să se prăbuşească.

Referitor la turnul bisericii din Roadeş, care s-a prăbuşit parţial, arhitectul Emil Crişan a susţinut că aici lucrările de consolidare trebuie făcute în maxim o lună, în caz contrar urmând "să se prăbuşească în întregime".

Pentru biserica din Roadeş a fost deja găsită o echipă de constructori din Odorheiu Secuiesc care va face lucrări de urgenţă.

"Dar o disciplină în muncă de 100% este obligatorie, pentru că este foarte riscant să se prăbuşească în timpul lucrărilor şi nu vrem să avem şi victime omeneşti. (...) Acolo s-au prăbuşit zidul şi este o structură de lemn care practic a rămas agăţată în aer. Clopotele, patru-cinci, au rămas în turn“, a afirmaz Crişan.

De asemenea, pentru reabilitarea acestui obiectiv există deja un proiect pentru fonduri europene în valoare de 300.000 euro, însă acum este nevoie de suplimentarea fondurilor.

Reprezentanţii Bisericii Evanghelice au anunţat, în conferinţa de presă, că au deschis conturi de donaţii pentru ambele turnuri surpate.

Stefan Bichler, purtătorul de cuvânt al Bisericii Evanghelice, a spus că la începutul anilor '90 biserica avea peste 250.000 membri, iar în prezent numărul acestora a ajuns la 12.000, prin urmare fondurile au scăzut drastic, în condiţiile în care biserica are în administrare 250 de lăcaşuri de cult, din care 160 de biserici fortificate.

În judeţul Braşov, Biserica Evaghelică are 12 biserici-monument, la Codlea, Vulcan, Cristian, Sînpetru, Hărman, Prejmer (monument UNESCO), Rupea, Homorod, Roadeş,
Cincu, Rotbav şi Selistast.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, turnul bisericii evanghelice fortificate din localitatea braşoveană Rotbav, care datează din secolul al XIII-lea, s-a prăbuşit, fără ca cineva să fie prins sub dărâmături.

Construcţia bisericii evanghelice fortificate a început în anul 1250, iar zidul din jurul ei a fost ridicat în secolul XV. În anul 1602, biserica a oferit loc de refugiu generalului Giorgio Basta, fiindcă zidurile ei au rezistat asediului principelui Transilvaniei Gabriel Bathory. În marele incendiu din 1732 cetatea şi satul Rotbav au fost arse. Lucrările de restaurare au început în 1738, în urma cărora biserica a fost reconstruită, doar turnul bisericii a păstrat forma originală. Biserica evanghelică fortificată din Rotbav este una dintre cele mai vechi construcţii de acest tip din Ţara Bârsei.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici