Braşov: Consiliul Local Codlea a decis redeschiderea camerei de gardă a spitalului din oraş

Consilierii locali din Codlea, judeţul Braşov, au decis, luni, să redeschidă, începând de marţi, camera de gardă a Spitalului Municipal din localitate, propus de la 1 aprilie să se transforme în cămin de bătrâni, o parte din medici acceptând să vină la muncă chiar dacă nu ştiu când vor fi plătiţi.

Urmărește
36 afișări

Potrivit consilierului local din Codlea Erwin Albu, la Codlea se încearcă redeschiderea anumitor secţii, precum camera de gardă, pediatria, medicina muncii şi laboratorul de analize, prin surse proprii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În urma şedinţei de luni, cei 19 consilieri locali au decis să îşi doneze indemnizaţia lunară, în cuantum total de circa 100.000 de lei, pentru funcţionarea camerei de gardă, fiind deschis şi un cont pentru donaţii unde cetăţenii care vor să ajute spitalul pot contribui cu diverse sume de bani.

Consilierii au propus găsirea de soluţii prin sponsorizări, dar şi donaţii din partea cetăţenilor şi au stabilit, totodată, să-şi doneze indemnizaţia lunară.

"Aproximativ 20 de angajaţi ai spitalului vor veni mâine (n.r. - marţi) la serviciu. În total, au fost 97 de persoane, dar nu toţi medicii au cerut redistribuire, unii au cabinete particulare. Dar persoanlul TESA oricum a fost lăsat pe dinafară. Există personal care doreşte să activeze chiar şi cu riscul neplăţii în perioada următoare. Se încearcă redeschiderea unor activităţi medicale minimale şi a camerei de gardă, din surse proprii", a spus Albu.

În ultimul an, la Spitalul din Codlea s-au făcut investiţii de circa 230 milioane de lei pentru modernizare şi dotarea secţiilor spitalului, potrivit sursei citate.

"Au fost făcute investiţii în acest spital, în ultima perioadă, de circa 23 miliarde lei vechi (n.r. - 230 milioane lei), iar spitalul arată peste nivelul multor spitale din România. Avem şi saloane cu câte două paturi şi dotate cu frigider şi TV...", a declarat Albu pentru corespondentul MEDIAFAX.

Localnicii din Codlea vor continua şirul protestelor în fiecare sâmbătă, pe promenada din faţa parcului central, în speranţa că vor reuşi să îi sensibilizeze pe guvernanţi.

Pe lista cu unităţile propuse spre reprofilare şi transformare în cămine de bătrâni se află, pe lângă Spitalul municipal Codlea, şi Spitalul municipal Săcele şi Spitalul de Boli Cronice Victoria, care au fost închise din 1 aprilie.

Managerul Spitalului Municipal Săcele, Teodora Rodica Crăciun, a declarat că spitalul pe care l-a condus a trecut cu bine evaluările din fiecare an, iar în cursul anului trecut au fost făcute investiţii de 260 milioane lei. În plus, în municipiul Săcele există deja trei cămine de bătrâni.

Din decembrie 2007, spitalul a fost supus unor renovări majore, au fost montate centrale termice noi, ferestre termopan în întreaga clădire, au fost reamenajate toate grupurile sanitare, a fost schimbat în întregime acoperişul şi a fost modificat şi modernizat spaţiul la camera primiri urgenţe.

Spitalul din Săcele dispune de secţii de interne, psihiatrie, pediatrie, cameră de gardă, laborator de analize şi ambulatoriu integrat, spitalul dispunând de un număr totl de 83 de paturi.

De asemenea, în urma închiderii Spitalului de Boli Cronice din Victoria, bolnavii vor fi nevoiţi să se trateze fie la Făgăraş, fie să meargă la Braşov sau Sibiu. Spitalul din Victoria are trei secţii : secţia de cronici interne, sectia balneofizioterapie şi secţia pediatrie, dispunând şi de laborator de analize şi radiologie.

Aproape 500 de persoane din Codlea, judeţul Braşov, au participat, sâmbătă la prânz, la un marş de protest faţă de închiderea spitalului din localitate. Ei s-au adunat, în jurul orei 12.00, pe promenada din faţa parcului central din Codlea. Ulterior, grupul de protestatari a mers în marş către DN1, la ieşirea spre Braşov, blocând circulaţia.

Protestatarii au scandat, au fluierat şi au purtat steaguri, precum şi pancarte cu mesaje precum: "Vrem spitalul nostru. Nu vrem să murim cu zile". De asemenea, ei au adus un coşciug şi o cruce pe care scria "Spitalul Codlea", precum şi anul înfiinţări şi cel al desfiinţări unităţii medicale (1980 - 1 aprilie 2011), în semn că Guvernul a înmormântat spitalul din Codlea.

Acesta este cel de-al zecelea protest al localnicilor din Codlea faţă de închiderea spitalul.

Prima acţiune a avut loc în 6 februarie, locuitorii protestând apoi în fiecare zi de sâmbătă, pe promenada din parcul central.

Miercuri, joi şi vineri, de la orele 20.00, protestatarii au organizat, în acelaşi loc, trei zile de priveghi pentru "moartea" spitalului, acţiune la care au adus un coşciug, lumânări şi o cruce.

Consiliul Local Codlea a iniţiat şi o acţiune în instanţă împotriva Hotărârii de Guvern care a decis închiderea spitalului şi transformarea acestuia în cămin de bătrâni, a precizat sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici