- Home
- Social
- BRAŞOV, (06.04.2015, 17:21)
- Mihaela Gradinaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Braşov: Foste directoare de la CEC Bank şi o angajată, trimise în judecată pentru un credit ilegal
Două foste directoare de la CEC Bank sucursala Braşov şi o funcţionară bancară au fost trimise în judecată de DNA, fiind acuzate că au acordat ilegal un credit în valoare de peste 800.000 de lei unei societăţi din Braşov.
Urmărește
1385 afișări
Braşov: Foste directoare de la CEC Bank şi o angajată, trimise în judecată pentru un credit ilegal
Procurorii DNA Braşov au dispus trimiterea în judecată a Florentinei Tăvălică, în calitate de director al CEC Bank Braşov în perioada octombrie 2005 - 21 martie 2013, şi a Afroditei Nicoleta Renţea, fost director de operaţiuni la aceeaşi bancă până la 5 ianuarie 2009 şi, în continuare, şef serviciu credite până ân 21 martie 2013, acuzate de abuz în serviciu.
De asemenea, au mai fost trimişi în judecată o funcţionară bancară, Monica Vrînceanu, tot pentru abuz în serviciu, Nicolae Neagoe, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune şi uz de fals (două infracţiuni), precum şi Luminiţa Maria Buliga, pentru complicitate la abuz în serviciu (două infracţiuni), înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale (două infracţiuni) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (două infracţiuni).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În rechizitoriul întocmit, procurorii se arată că, în toamna anului 2010, societatea comercială administrată de Nixolae Neagoe avea rate restante la mai multe dintre cele 11 credite contractate direct sau prin interpuşi de la o sucursala bancară. În aceste împrejurări, pentru ca banca respectivă să nu procedeze la executarea silită, în înţelegere cu Florentina Tăvălică şi Afrodita Nicoleta Renţea, Nicolae Neagoe a încercat să preia o nouă societate ”cu istoric” pentru contractarea unui nou credit bancar, cu care să rezolve pentru moment problema restanţelor.
”Astfel, în 1 noiembrie 2010, inculpatul Neagoe Nicolae a preluat prin cesiune părţile sociale pe care un asociat unic le deţinea într-o firmă, despre care ştia că înregistra datorii la bugetul de stat şi că are în derulare o linie de credit. Cu această ocazie, atât el cât şi fiica sa, inculpata Buliga Luminiţa Maria, au indus în eroare persoana respectivă prezentându-i ca adevarată împrejurarea că scopul cesionarii este acela de a desfăşura activităţi comerciale. În aceeaşi zi, inculpata Tăvălică Florentina, în calitate de director şi membru în comitetul de credite al unei sucursale bancare, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Renţea Afrodita Nicoleta, Vrînceanu Monica (funcţionari bancari) şi Neagoe Nicolae, şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin aprobarea şi acordarea unui credit în beneficiul firmei respective, cu încălcarea normelor bancare“, se arată în comunciatul DNA Braşov.
Angajatele băncii ştiau că o altă persoană a solicitat creditul în numele societăţii, iar documentaţia (propunerea de facilitare a creditului şi documentele care au stat la baza acesteia care prezentau vicii) a fost întocmită pe numele fostului asociat. De asemenea, funcţionarele ştiau că sumele de bani obţinute în mod nelegal vor fi utilizate de Nicolae Neagoe pentru plata unor rate restante la creditele contractate la aceeaşi instituţie bancară.
”Prin acest mecanism, s-a cauzat o vătămare a intereselor legale ale fostului asociat (cedent), un prejudiciu în paguba unităţii bancare în suma 836.777,03 lei şi obţinerea de foloase necuvenite atât pentru sine (constând în beneficiile ce urmau a fi primite în urma acordării de credite), cât şi pentru inculpatul Neagoe Nicolae (constând în furnizarea unor sume de bani pentru plata unor rate restante)“, mai precizează procurorii anticorupţie.
În 31 octombrie 2011, cele două directoare, Florentina Tăvălică şi Afrodita Nicoleta Renţea, în baza unei înţelegeri cu Nicolae Neagoe, în aceleaşi condiţii, au dispus aprobarea de prelungire a liniei de credit în beneficiul firmei respective. De data aceasta, scopul acestei operaţiuni urmărit de Nicolae Neagoe a fost acela de a obţine, în mod injust, sume de bani şi de a evita executarea silită pentru nerambursarea liniei de credit contractată în anul 2010, potrvit rechizitoriului.
Toată documentaţia necesară celor două operaţiuni bancare a fost întocmită în fals de către Luminiţa Maria Buliga, pe numele fostului asociat, pe care, împreună cu Nicolae Neagoe, a pus-o la dispoziţia funcţionarilor bancari, în scopul producerii de efecte juridice.
În cauză, s-a dispus instituirea unor popriri asiguratorii asupra conturilor aparţinând inculpaţilor Nicolae Neagoe, Florentina Tăvălică, Monica Vrînceanu şi Nicoleta Afrodita Renţea.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov, cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
Cel două foste directoare, Tăvălică şi Renţea, mai au pe rol la Tribunalul Braşov încă un dosar pentru abuz în serviciu, care are următorul termen de judecată pe 30 aprilie. În acest dosar deschis în noiembrie 2013, cele două directoare de la CEC Bank filiala Braşov sunt judecate pentru luare de mită şi abuz în serviciu, după ce au acordat 12 credite ilegale unei societăţi comerciale în schimbul unor servicii, fiind aduse prejudicii băncii de peste 7 milioane de lei.
În schimbul creditelor ilegale, procurorii anticorupţie au stabilit că Florentina Tăvălică, în calitate de director al CEC Bank Braşov, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă ale anului 2008, a condiţionat acordarea creditelor în schimbul amenajării gratuite a unui imobil proprietate personală, potrivit unui comunicat DNA din 18 noiembrie 2013.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36