Video Braşov: Importantă grupare infracţională, anihilată de DIICOT

Una din cele mai importante grupări infracţionale specializată în infracţiuni cu violenţă şi perceperea de "taxe de protecţie" în Braşov - numai într-o situaţie aceasta obţinând prin ameninţări bunuri de 175.000 de euro - a fost anihilată de procurori şi poliţişti.

Urmărește
4315 afișări

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Braşov, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de combatere a criminalităţii organizate Braşov, au destructurat una din cele mai importante grupări infracţionale organizate, specializată în infracţiuni cu violenţă şi perceperea de "taxe de protecţie", ce acţiona pe raza muncipiului Braşov şi a localităţilor învecinate.

Potrivit site-ului DIICOT, începând din anul 2007, Nicolae Valentin Dorobanţ, zis Nae Dorobanţu, a iniţiat şi constituit un grup organizat având ca scop obţinerea de avantaje materiale din perceperea de "taxe de protecţie", recuperări ale unor sume prin acţiuni de violenţă, constând în infracţiuni de şantaj, tâlhărie şi violare de domiciliu.

În jurul acestuia s-au afiliat Felix Florin Roman, Neculai Onofrei, Nicolae Năpar şi pe Ioan Lucian Dobrin - persoane cunoscute cu preocupări infracţionale de mare violenţă şi care puteau în orice moment participa la exercitarea de violenţe sau ameninţări pentru obţinerea unor importante sume de bani suplimentare faţă de unele datorii existente sau pretinse ca şi "taxă de protecţie", chiar dacă nu existau astfel de datorii.

Liderul grupării, învinuitul Nicolae Valentin Dorobanţ şi ceilalţi membri ai grupului infracţional sunt cunoscuţi cu antecedente penale pentru comiterea unor infracţiuni de vătămare corporală gravă sau pentru participare la scandalul produs în cursul anului 1999 în zona din centrul Braşovului în apropierea localului "Scotch Club", scandal în cadrul căruia a comis infracţiunile de asociere în vederea comiterii de infracţiuni, tentativă de omor, încăierare şi nerespectarea regimului armelor sau muniţiilor.

Faptele comise de învinuiţi, caracterizate printr-o violenţă exacerbată în raport cu starea fizică şi psihică a părţilor vătămate, au fost comise în perioada aprilie - august 2008.

Concret, partea vătămată C.D.I, prin violenţă şi ameninţare, a fost obligată să recunoască un debit în favoarea invinuiţilor, în cuantum de 175.000 de euro, pentru a cărui achitare a fost determinată de aceştia să încheie mai multe contracte de vânzare-cumpărare pentru bunuri imobile, iar fratele părţii vătămate - C.R. , a fost deposedat prin violenţă, de un autoturism marca BMW în contul aceloraşi datorii.

Mai mult decât atât, părţilor vătămate S.O. şi H.M., le-au fost solicitate de către membrii grupării infracţionale, taxe de protecţie cuprinse între 25.000 şi 80.000 Euro, iar în condiţiile în care acestea au refuzat plata, li s-au aplicat corecţii fizice ce au necesitat îngrijiri medicale.

În data de 11 noiembrie, procurorii DIICOT, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară, au efectuat un număr de 13 percheziţii simultane la domiciliile învinuiţilor, de unde au fost ridicate mai multe obiecte folosite la comiterea agresiunilor, respective: un aparat cu electroşocuri, bastoane telescopice, bâte metalice, cuţite, topoare, săbii precum şi un pistol (marca Walther, calibru 10 x 22 T) şi 60 de cartuşe aferente, precum şi un pistol marca Gamo R 77.

Cu această ocazie au fost recuperate şi două autoturisme de care părţile vătămate fuseseră deposedate în mod nelegal.

DIICOT i-a reţinut pe Felix Florin Roman, Neculai Onofrei, Nicolae Năpar şi pe Ioan Lucian Dobrin, sub acuzaţiile de constituire şi asociere la un grup infracţional organizat, şantaj, tâlhărie şi violare de domiciliu.

Comisarul şef Liviu Naghi, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Braşov, a afirmat, într-o conferinţă de presă de miercuri, că poliţiştii au identificat mai multe persoane, părţi vătămate, care au fost şantajate, ameninţate verbal şi prin acte de violenţă, unele dintre acestea suferind şi vătămări corporale.

Cei cinci agresori au vârste între 29 şi 33 de ani.

"În unele situaţii, membrii grupului obligau părţile vătămate să semneze acte notariale prin care recunoşteau sume de bani împrumutate, cu mult peste sumele reale primite. De asemenea, dacă nu reuşeau să obţină sumele solicitate, suspecţii deposedau prin violenţă cetăţenii de bunuri mobile, respectiv autoturisme sau alte bunuri de valoare, pe care ulterior le valorificau în interes personal", a declarat Naghi.

Poliţiştii au efectuat percheziţii, marţi, la domiciliile suspecţilor, precum şi la domiciliile altor complici, unde au fost identificate bunuri provenite din săvârşirea infracţiunilor comise, bijuterii şi sume mari de bani, precum şi câteva bâte, cuţite, topoare, săbii şi două pistoale cu aer comprimat şi gaz. Obiectele au fost ridicate ca probe la dosar.

Cei cinci suspecţi împrumutau sume mari de bani, la ordinul zecilor de mii de euro, şi cereau înapoi sume duble sau chiar mai mult. Au fost cazuri când, la o sumă de 45.000 de euro, solicitau o restituire de 85.000 de euro sau de la 25.000 de euro suma creştea la 80.000 de euro, spune Poliţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici