Închiderea restaurantelor şi cafenelelor în perioada rece înseamnă de-a dreptul, coşmarul antreprenorilor HoReCa. Dacă până acum se puteau baza pe terase, acum vor trebui să închidă de tot dacă membrii Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă vor respecta recomandările făcute de DSP.
Deşi nu ştim exact câţi oameni sunt în Capitală, cazurile de infectaţi cu Covid ar fi depăşit limita de 1,5 la mia de locuitori. Antreprenorul din industria HoReCa, Radu Zuz se aşteaptă să fie nevoit să trimită din nou angajaţii acasă, în şomaj sis ă se confrunte cu pierderi ca la începutul anului.
Restaurantele au avut pierderi de 70% din cifra de afaceri faţă de anul trecut.
RADU ZUZ – antreprenor în industria HoReCa: Lucrurile devin din ce în ce mai dificile şi este îngrijorător. Ce mă îngrijorează cel mai mult nu este neapărat impunerea unei noi restricţii, ci perioada pe care aceasta se închide. Un restaurant are câteva costuri esenţiale. Costurile cu stocul, costurile cu personalul şi costurile cu chiriile în cazul nostru. Când industria s-a oprit, aceste stocuri, având perisabilitate, vor expira şi vor fi bani aruncaţi pe geam. Statul îţi oferă aceste beneficia doar ulterior plăţilor salariale. Iniţial poţi să suporţi aceste cheltuieli, într-o situaţie în care nu mai încasezi de 10-20 de zile este foarte greu să mai găseşti bani.