Braşov: Pseudopestă aviară în cinci gospodării din Zărneşti. O sută de păsări au fost omorâte

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov a anunţat marţi că a fost depistat un focar de pseudopestă aviară (boala de Newcastle) în localitatea braşoveană Tohanu Vechi, Zărneşti, circa o sută de păsări din gospodăriile afectate fiind omorâte.

Urmărește
462 afișări
Imaginea articolului Braşov: Pseudopestă aviară în cinci gospodării din Zărneşti. O sută de păsări au fost omorâte

Braşov: Pseudopestă aviară în cinci gospodării din Zărneşti. O sută de păsări au fost omorâte (Imagine: Andrei Nacu/ Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit DSVSA Braşov, au fost stabilite zone de protecţie şi supraveghere pe o rază de zece kilometri, unde au fost luate măsuri de restricţie în ceea ce priveşte circulaţia păsărilor.

Conform comunicatului de presă semnat de directorul executiv al DSVSA Braşov, Dorin Enache, în data de 11 octombrie a fost confirmat un focar de pseudopestă aviară, numită şi "boala de Newcastle", în localitatea Tohanu Vechi, Zărneşti, conform buletinului de analiză emis de Laboratorul Naţional de Referinţă din Cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti cu nr. 14733/11.10.2012.

"Dupa declararea oficială a bolii, s-a convocat în şedinta operaţională, Unitatea Locală de Sprijin a Oraşului Zărneşti, componentă a Centrului Local de Combatere a Bolilor a judeţului Braşov. În conformitate cu Manualului Operaţional şi a Planului de Contingenţă pentru Boala de Newcastle s-au luat următoarele măsuri: au fost ucise toate păsările susceptibile de contaminare din cinci exploataţii afectate (gospodării ale populaţiei) într-un număr total de 99 de capete păsări, printr-o metodă care să asigure bunăstarea în timpul uciderii, conform ghidurilor de bunăstare animală", se arată în comunciat.

Cadavrele celor 99 de păsări sacrificate şi deşeurile (furaje, gunoi de grajd etc) susceptibile de a fi contaminate au fost trimise către o firmă din Codlea pentru incinerare, iar spaţiille folosite pentru cazarea păsărilor, împrejmuirile lor, drumul de acces şi echipamentele au fost dezinfectate.

De asemenea, s-a recurs la acţiuni de dezinsecţie şi deratizare, potrivit sursei citate.

DSVSA Braşov va face acţiuni de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare la intervale de şapte zile, "astfel încât nicio pasăre nu va fi introdusă în gospodării decât după 21 de zile de la dezinfecţia finală", se mai arată în comunicat.

Au fost stabilite zone de protecţie (pe o rază de trei kilometri) şi zone de supraveghere (pe o rază de zece kilometri) unde au fost luate măsuri de restricţie în ceea ce priveşte circulaţia păsărilor, iar până la ora actuală nu există dovezi de răspândire a bolli, ultimul caz cunoscut de îmbolnăvire în localitate fiind în data de 3 octombrie.

"De la faza de suspiciune, până la confirmare bolii au murit 206 păsări, 53 păsări au fost ucise de proprietari şi un numar de 99 păsări au fost ucise ca urmare a măsurilor de stamping out.Se monitorizează în continuare starea de sănătate a păsărilor din toate zonele judeţului Braşov", se arată în comunicatul DSVSA Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici