Braşov: Scandal între instituţii în cazul unei adolescente însărcinate şi posibil infectată HIV

Cazul unei fete de 14 ani, însărcinată şi suspectă că ar fi infectată cu HIV, a iscat un conflict între Spitalul de Ginecologie Braşov şi Direcţia braşoveană de Asistenţă Socială şi Protectia Copilului, după ce medicul de gardă al maternităţii a refuzat să o primească la consult pe adolescentă.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Braşov: Scandal între instituţii în cazul unei adolescente însărcinate şi posibil infectată HIV

Braşov: Scandal între instituţii în cazul unei adolescente însărcinate şi posibil infectată HIV

Refuzul medicului de gardă a fost motivat prin faptul că fata nu prezenta o urgenţă şi nu avea trimitere de la medic pentru a fi consultată de specialist.

Adolescenta, în vârstă de 14 ani, din localitatea braşoveană Teliu, s-a aruncat, în 24 august, de la etajul cinci al unei clădiri, însă s-a ales doar cu câteva zgârieturi. Ea susţine că a fost sechestrată în apartament şi a vrut să scape aruncându-se pe geam.

"Noi am făcut o anchetă să vedem dacă a fost vorba de o infracţiune şi dacă fata ar fi fost «ajutată» să se arunce de la etaj şi dacă a fost sechestrată. Concluziile sunt că n-a fost vorba de vreun sechestru, iar fata a recurs la gestul ei deoarece se afla sub influenţa băuturilor alcoolice", a declarat Emil Rada, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Braşov.

Adolescenta, deşi are familie, a ales strada şi de la 11 ani este alcoolică, se droghează şi se prostituează.

"Fata se află în evidenţa DGASPC şi este un fel de poamă acră. Umblă de mică în cercuri de aurolaci, oameni fără căpătâi, bea şi se prostituează", a adăugat Rada pentru corespondentul MEDIAFAX.

DGASPC s-a autosesizat în acest caz după ce fata s-a aruncat de la etaj. O echipă a instituţiei s-a deplasat în Teliu şi a găsit-o pe fată pe străzi. Ea a fost adusă la Maternitatea de la Braşov pentru a i se face consult, însă medicul de gardă a refuzat să o consulte, deşi fata reprezintă un caz social aparte.

"I s-a adus la cunoştinţă medicului de gardă că avem de-a face cu un caz social, în ideea că ar fi fost greu să o mai găsim în altă zi, deoarece trăieşte pe străzi. Voiam să vedem în ce stadiu este sarcina ei. Ni s-a comunicat însă că nu prezintă o urgenţă", a spus Mihaela Barbu, director adjunct în cadrul DGASPC Braşov.

În replică, Flavius Gliga, directorul Spitalului de Obstretică şi Ginecologie Braşov, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că medicul de gardă a procedat foarte corect, pe de o parte pentru că adolescenta nu reprezenta o urgenţă şi pe de altă parte întrucât reprezentanţii DGASPC nu s-au legitimat şi au fost "extrem de agresivi".

Pe de altă parte, Mihaela Barbu susţine că reprezentanţii instituţiei "aveau delegaţie" şi că "s-au prezentat".

"Nu se poate spune că i s-a refuzat consultaţia. Fata nu prezenta o urgenţă, prin urmare trebuia să aibă o trimitere din partea unui medic de familie şi de la spitalul de infecţioase dacă spunea că este infectată cu virusul HIV. Medicul de gardă nu avea nicio obligaţie de a o consulta. Consultaţiile se fac pe baza unor hârtiuţe. Nu se vine aşa, că să vedem dacă este sau nu gravidă şi să vedem dacă are vreun efect virusul HIV asupra sarcinii. Nu dăm consultanţă nici dacă vine Poliţia. Doar dacă există cu adevărat o urgenţă", a spus Gliga.

Directorul spitalului spune că este foarte supărat pe reprezentanţii DGSAPC care i-ar fi tratat ca pe "nişte cârpe".

"Au venit, marţi după-amiază, trei indivizi care nu s-au legitimat, erau extrem de agresivi şi spuneau că sunt de la Protecţia Copilului. Ce fel de practică este asta? Acei indivizi nu prezentau încredere. Iar noi nu suntem cârpele niciunei instituţii. Suntem extem de supăraţi pentru această practică a Protecţiei Copilului. Nu aşa se procedează între instituţii", a adăugat Gliga.

El consideră că medicul de gardă a procedat foarte corect şi că nu a fost o greşeală a instituţiei.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Protecţie a Copilului, adolescenta de 14 ani se află în evidenţa DGASPC încă de când avea 11 ani şi a fost găsită în comă alcoolică pe străzi. Ea a fost instituţionalizată la "Casa Prieteniei" în perioada august 2005 - mai 2006. Fiind alcoolică, fata obişnuia să bea spirtul medicinal din dotarea instituţiei. După această perioadă, fata s-a întors în familie, iar timp de şase luni a fost monitorizată şi renunţase o vreme la viaţa de stradă, potrivit directoarei adjuncte a DGASPC. După o perioadă, fata a început din nou să fugă de acasă.

"E un copil rebel. A beneficiat de toate măsurile din partea DGASPC", a adăugat Barbu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici