Braşovul a fost desemnat Capitala verde a României în 2010

Braşovul a fost desemnat "Capitala verde a României", pentru implicarea în proiectele de protecţia mediului, la prima ediţie a acestui program participând zece municipii.

Urmărește
247 afișări
Imaginea articolului Braşovul a fost desemnat Capitala verde a României în 2010

Biserica Neagră din Braşov (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

În competiţia "Capitala verde a României", care are ca scop conştientizarea importanţei implicării comunităţii în proiectele de mediu alături de autorităţile locale, au mai fost înscrise oraşele Timişoara, Cluj, Brăila, Slobozia, Alexandria, Deva, Sfântu Gheorghe, Zalău şi Sectorul 2 al Capitalei.

Din cele zece municipii înscrise, Braşovul a adunat punctajul cel mai mare acordat de juriu şi va purta, în 2011, titlul de "Capitala Verde a României 2010".

Premiul a fost acordat pentru faptul că politicile şi programele de dezvoltare locală din ultimii trei ani clasează problematica dezvoltării durabile din prisma protecţiei şi sănătăţii mediului înconjurător, iar implicarea comunităţii reprezintă un obiectiv strategic.

"Este principalul motiv pentru care campaniile de educare şi conştientizare iniţiate de autorităţile locale şi dedicate locuitorilor oraşului Braşov cu privire la protejarea mediului şi conservarea naturii au fost în permanenţă sprijninite de cetăţenii săi, de societăţile comerciale sau ONG-uri şi au fost apreciate la nivel european. (...) Premiul oferit de organizatori constă în oferirea dreptului de utilizare a titlului de Capitala Verde a României pe tot parcursul anului 2011, montarea în oraş a unor elemente de signalistică care vor evidenţia distincţia obţinută, precum şi promovarea la nivel naţional a titlului câştigat", se arată într-un comunicat al Ministerului mediului şi Păsurilor.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat, la gala de decernare a premiilor, că proiectul a avut susţinerea ministerului încă din momentul lansării.

"Această competiţie are rolul de a arăta că ne pasă de mediu şi că suntem activi în acest sens. Este nevoie să contribuim cu toţii la protejarea mediului, iar astfel de proiecte au rolul de a ne atrage atenţia asupra acestui lucru. În ceea ce ne priveşte, chiar dacă a fost un an de criză, am reuşit să alocăm şi să utilizăm de două ori mai mulţi bani pentru investiţii de mediu. Avem multe programe la Administraţia Fondului pentru Mediu care vin în sprijinul autorităţilor locale care depun proiecte viabile", a declarat demnitarul.

În cadrul Galei au fost oferite distincţii speciale şi celorlalte oraşe.

Astfel, Timişoara a primit Premiul pentru strategia de mediu şi managementul deşeurilor, municipiului Cluj i-a fost decernat Premiul pentru planul de dezvoltare durabilă, Zalău - Premiul pentru acţiunile de mediu întreprinse şi comunicarea între autorităţi şi populaţie, Brăila - Premiul pentru acţiunile reciclabile întreprinse, Sfântu Gheorghe - Premiul pentru planul de acţiuni viitoare în domeniul protecţiei mediului înconjurător, Deva - Premiul pentru acţiunile derulate în vederea evitării/minimizarii poluării, Sectorul 2 al Capitalei - Premiul pentru măsurile luate pentru prevenirea strângerii unei cantităţi mari de deşeuri în spaţiul urban, Slobozia - Premiul pentru promovarea conceptului de colectare selectivă şi acceptarea acesteia de către locuitori şi Alexandria - Premiul pentru iniţiativa în domeniul protecţiei mediului înconjurător.

Competiţia a avut şi o secţiune specială, care s-a desfăşurat în mediul on-line şi care a implicat 153 de bloggeri ce au susţinut oraşele preferate.

Astfel, Sfântu Gheorghe a primit şi Premiul special al blogosferei, adunând cele mai multe voturi (58), fiind urmat de Braşov (45) şi de Timişoara (19).

Programul va continua în 2011 cu cea de-a doua ediţie. Organizatorii îşi propun ca numărul oraşelor înscrise în competiţie pentru titlu să se dubleze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici