- Home
- Social
- BRAŞOV, (31.05.2016, 16:13)
- Mihaela Gradinaru
Braşovul are primul centru privat de transplant renal din ţară, acreditat de ANT
Primul centru privat de transplant renal, acreditat de Agenţia Naţională pentru Transplant (ANT), a fost inaugurat, marţi, la Spitalul Sf. Constantin din Braşov, însă primele operaţii vor fi făcute de medici din Elveţia, doctorii români urmând să asiste la acestea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
2288 afișări
Braşovul are primul centru privat de transplant renal din ţară, acreditat de ANT
”Centrul de Transplant Renal Profesor Gilles Mentha” şi-a primit numele în memoria profesorului Gilles Mentha, care şi-a manifestat în numeroase rânduri susţinerea pentru acest demers, dar şi în onoarea parteneriatului pentru performanţă pe care instituţia l-a semnat cu Spitalul Universitar din Geneva.
Acreditarea a fost un proces lung, care a început în anul 2012.
"Obţinerea acreditării este, înainte de toate, o reuşită de care suntem mândri cu toţii. Este, până la urmă, o confirmare a profesionalismului de care dă dovadă echipa Spitalului Sf. Constantin. Cu toate acestea, transplantul renal rămâne o provocare profesională pe care o tratăm cu seriozitate şi dedicare”, a spus dr. Bogdan Moldovan, şeful secţiei Chirurgie Generală la Spitalul Sf. Constantin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
-
130 milioane lei pentru consolidarea unui bloc cu bulină din Capitală
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
În ceea ce priveşte o colaborare cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, medicul a spus că unităţii medicale i s-a cerut un istoric pe un număr de intervenţii, însă acesta deocamdată nu există.
"Sperăm ca anul viitor să putem intra poate în finanţarea CAS şi atunci pacienţii să poată beneficia de decontarea CAS şi noi să nu mai fim nevoiţi să ne batem capul cum găsim finanţare“, a mai spus dr. Moldovan.
Lista de aşteptare în vederea intervenţiei chirurgicale de transplant a fost mai lungă, dar din cauza prelungirii procesului de acreditare ea s-a limitat la un tânăr, primitorul, şi sora lui, donatorul, care, în prezent, efectuează teste şi analize necesare pentru stabilirea compatibilităţii.
Primul cuplu evaluat, mama (donator) – fiu, nu a fost 100% compatibil, motiv pentru care s-a cerut un răgaz de trei luni pentru repetarea unor teste..
Dr. Bogdan Moldovan, coordonatorul acestui centru, spune că echipa de chirurgie va debuta cu transplantul renal de la donatorul viu urmând ca, treptat, aici să se realizeze transplant renal de la donatorul aflat în moarte cerebrală, transplant hepatic, transplant pancreatic şi multiorgan.
Medicul a mai spus că primele operaţii de transplant vor fi făcute cu ajutorul medicilor de la Spitalul Universitar Geneva, Elveţia, unde s-a pregătit şi echipa medicilor români de la Spitalul Sf. Constantin.
Costul unui transplant renal este de aproximativ 25.000 de euro, însă primele operaţii vor fi finanţate prin Agenţia Naţională pentru Transplant.
Activitatea centrului de la Braşov este tutelată de Centrul de Transplant din Geneva, iar la început, operaţiile vor putea fi programate şi vor putea fi realizate doar la pacienţii care au un donor viu înrudit familial.
"În primul rând pentru noi este un nou început. Am vrut să ne alăturăm eforturilor celorlalte centre pentru a da o şansă în plus pacienţilor aflaţi în insuficienţă renală cronică, dializaţi sau aflaţi în predializă. Ceea ce ne dorim noi este să introducem trasplantul ca o activitate curentă, nu ceva extraordinar, ci ceva de zi cu zi. Partea financiară la momentul acesta necesită nişte clarificări în sânul echipei. Bineînţeles că ne dorim ca transplantul să fie gratuit, pentru pacient fiind dovada maximă de altruism, deci o astfel de activitate în mod normal vom încerca să o facem fără participarea financiară a pacienţilor, ci iniţial prin găsirea de finanţări din partea oamenilor generoşi prin fundaţia pe care noi o patronăm, după care prin accesarea Programului Naţional de Transplant“, a spus dr. Bogdan Moldovan, şeful secţiei Chirurgie Generală la Spitalul Sf. Constantin, într-o conferinţă de presă.
Tânărul care se află pe lista de aşteptare pentru transplant, Vasile Negrea, în vârstă de 31 de ani, şi care în prezent face dializă de trei ori pe săptămână, spune că aşteaptă să facă acest transplant încă din 2012.
"În 2012 am fost diagnosticat cu insuficienţă renală acută şi mi s-a spus că trebuie să fac transplant renal pentru a renunţa la dializă. Iniţial a vrut mama mea să îmi doneze un rinichi, dar nu am fost compatibili, iar următoarea a fost sora mea, am făcut analizele şi suntem compatibili. Următorul pas este să scadă anticorpii din organismul meu ca să putem face transplantul“, a spus Vasile Negrea.
El a adăugat că ar putea face o astfel de operaţie la Spitalul Fundeni din Bucureşti, la Cluj sau la Braşov, dar a ales Spitalul Sf. Constantin din Braşov pentru că are mai multă încredere într-un spital privat, iar operaţia este gratuită.
Deşi şi la Spitalul Judeţean Braşov ar avea această posibilitate, el nu vrea să facă operaţia acolo pe motiv că i s-ar fi cerut şpagă.
"Nu este neapărat vorba de costuri, pentru că operaţia este gratis. Însă condiţiile de aici sunt mult mai bune, medicii sunt mult mai bine organizaţi şi îşi dau mult mai mult interesul decât la Spitalul Judeţean“, a afirmat pacientul.
Citeşte şi: Trei elevi de la o şcoală din Capitală, internaţi la Spitalul „Marie Curie” după ce au acuzat probleme respiratorii
Citeşte şi: Coordonatorul Poliţiei Locale Sector 1 a fost adus cu mandat la DNA Ploieşti pentru audieri - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: EXCLUSIV: Proiectul Guvernului: Salariul unui profesor grad I s-ar majora cu 207 lei şi cel al unui învăţător grad I cu 154 lei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe