- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (14.02.2020, 15:49)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Brăţările electronice pot salva sute de femei abuzate de parteneri, dar legea este ignorată de parlamentari
- Brăţările electronice de supraveghere ar putea salva sute de femei, victime ale violenţei domestice
- Opt mii de victime au obţinut în 2019 ordine de protecţie împotriva partenerilor
- Specialiştii spun că brăţările ar permite localizarea purtătorilor, prin GPS.
Urmărește
523 afișări
Brăţările electronice pot salva sute de femei abuzate de parteneri, dar legea este ignorată de parlamentari
Brăţările electronice de supraveghere ar putea salva sute de femei, victime ale violenţei domestice, spun activiştii pentru drepturile omului, dar un proiect de lege care prevede folosirea lor aşteaptă de trei ani să fie votat de parlamentari.
Mihaela Olaru, fondatoarea asociaţiei „Viaţa fără violenţă” spune că brăţările electrice ar fi putut salva una dintre femeile abuzate în prima jumătate a anului trecut. Opt mii de victime au obţinut în 2019 ordine de protecţie împotriva partenerilor, dar multe au continuat să fie agresate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
„Această hârtie nu are nicio valoare dacă nu este însoţită de un mijloc de monitorizare, de supraveghere. Câte femei să mai moară ca cei care ar trebui să adopte acest proiect de lege să o facă?”, a spus Mihaela Olaru.
Ea a dat şi un exemplu, în care o mamă şi fiicele ei sunt traumatizate, deşi a fost emis un ordin de protecţie.
„Am ultimul caz foarte grav, unde s-a obţinut ordinul de protecţie atât cu privire la mamă, la fetele ei, trei fete şi părinţii victimei, se derulează de aproximativ trei ani. Normal că agresorul a încălcat ordinul de protecţie. Fetele sunt traumatizate, mama este traumatizată. Nu e viaţă. Nu este viaţă, nu există viaţă”, a mai spus Olaru.
Proiectul de lege care ar permite autorităţilor să folosească brăţările electronice de supraveghere aşteaptă de trei ani să fie votat de parlamentari. Asta deşi costurile nu sunt deloc mari. Sindicaliştii din penitenciare spun că doar 750 de euro pe an costă operarea unei brăţări de supraveghere.
„Cu costuri minime ai putea să salvezi sute de vieţi în fiecare an în România”, a declarat Alina Gorghiu, senator PNL şi iniţiator al proiectului de lege.
Specialiştii spun că brăţările ar permite localizarea purtătorilor, prin GPS.
„Sunt nişte scule, nişte dispozitive, care pot fi localizate prin GPS, astfel încât purtătorul lor să poată fi localizat oriunde s-ar afla, cu atât mai mult cu cât s-ar apropia de persoana protejată”, susţine Valeriu Şuhan, fost ofiţer de poliţie judiciară.
România a fost condamnată, marţi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că autorităţile nu au răspuns sesizării unei femei care s-a plâns că soţul a bătut-o şi a ameninţat-o co moartea.
CEDO a stabilit că România se face vinovată de încălcarea art. 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) şi art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private, de familie şi a corespondenţei) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Ca urmare, femeia va primi de la statul român suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Referat: Interceptările în dosarul „Beuran” arată că medicul este „pretabil” la noi fapte de corupţie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe