- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Breşă in comercializarea tutunului încălzit. Decizie a Consiliului de Stat din Belgia
Consiliul de Stat din Belgia anunţă o decizie favorabilă pentru Philip Morris International în apelul său împotriva statului belgian cu privire la produsele sale din tutun încălzit (care în prezent nu sunt comercializate în Belgia). Conform deciziei, producătorul de ţigări nu este obligat să aplice avertismentele de sănătate regăsite pe pachetele de ţigări clasice.
Aceasta este o victorie legală pentru compania-mamă a mărcii Marlboro, care a sesizat Consiliul de Stat în iunie 2020 pentru a obţine anularea mesajelor de avertizare a produselor din tutun încălzit, categorie introdusă în 2014, cu aceleaşi avertismente de sănătate afişate pe pachetele de ţigări.
Comercializat de Philip Morris International (PMI) în aproximativ 80 de ţări din întreaga lume (dar nu şi în Belgia) sub denumirea de IQOS, acest dispozitiv constă într-un aparat electronic în care sunt introduse, rezerve (Heets) de tutun pentru a fi încălzite la 350°.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Pe scurt, nici ţigară electronică, nici ţigară convenţională. Cu alte cuvinte: nu este o ţigară tradiţională, au argumentat avocaţii Philip Morris... În virtutea acestei distincţii, au câştigat procesul în 25 octombrie în cadrul Consiliului de Stat împotriva statului belgian şi a ministrului sănătăţii, Frank Vandenbroucke (Vooruit), care a vrut să oblige compania să aplice aceleaşi avertismente de sănătate, regăsite pe ambalajele de ţigări, şi pe rezervele IQOS (inclusiv "Fumatul ucide" şi "Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe nocive"). Contactat de noi, ministrul belgian nu a dorit să comenteze.
Două produse diferite...
Acestă „nouă categorie de produse din tutun" este definită, într-un decret regal din 2016, de către apărarea Philip Morris ca o categorie de produse diferite de ţigările tradiţionale, subliniind, pe de o parte, absenţa combustiei (datorită faptului că tutunul este încălzit şi nu ars) şi, pe de altă parte, producţia de aerosol şi nu de fum. Avocaţii s-au bazat şi pe Directiva privind produsele din tutun (TPD) a UE din 2014, care a stabilit cadrul legislativ pentru Vânzarea Produselor din Tutun (TPD) din 2014, care a stabilit cadrul legislativ pentru adoptarea Convenţiei în teritoriul Uniunii Europene. Pentru produsele din tutun cu nicotină sau fără fum, atât decretul regal, cât şi directiva europeană nu impun aceleaşi avertismente ca cele afişate pe ţigările convenţionale. Ca şi în cazul ţigărilor electronice, alte ţări europene menţionează pe pachetele de HEETS doar riscul de dependenţă şi faptul că produsul este dăunător sănătăţii.
Decizia Consiliului de Stat din Belgia este o veste bună pentru gigantul tutunului, care speră să intre pe piaţa din Belgia, unul dintre puţinele state europene în care IQOS nu este încă autorizat pentru vânzare (dar este disponibil în ţări vecine precum Olanda şi Franţa... sau online). Conform unui raport al Comisiei Europene, volumul vânzărilor cu amănuntul de produse din tutun încălzit este 3,3% din volumul total de vânzări al tuturor produselor din tutun la nivelul UE în 2020.
Conform aceluiaşi raport, vânzările de tutun încălzit au explodat în Europa între 2018 şi 2020, de la 924 de milioane de euro la 19,7 miliarde de euro. Este o creştere de peste 2.000%! În ciuda faptului că numărul persoanelor care utilizează tutun a scăzut în ultimii ani. În 2022, aproximativ unul din cinci adulţi la nivel mondial fuma sau folosea produse din tutun, faţă de unul din trei la începutul mileniului, conform unui nou raport al OMS. În Belgia, unul din patru cetăţeni încă fumează.
Mai puţin nociv?
„Belgia este una dintre ţările în care scăderea incidenţei fumatului este cea mai lentă. În Suedia, de exemplu, doar 5% din populaţie fumează dintr-un total de 20% dintre cei care folosesc nicotină (snus sau tutun încălzit), ceea ce înseamnă că alternativele funcţionează", argumentează Miguel Matos, Director General Benelux Philip Morris. „Poziţia guvernului belgian este destul de paradoxală: pe de o parte, vrea să atingă obiectivul de zero tutun - la fel ca noi - şi, pe de altă parte, ignoră ştiinţa care spune că arderea tutunului este principala cauză a bolilor asociate fumatului."
Producătorul de ţigări prezintă produsul său ca o alternativă mai puţin nocivă faţă de ţigările tradiţionale, deoarece încălzeşte tutunul în loc să îl ardă, „reduce nivelurile substanţelor nocive cu aproximativ 95% în comparaţie cu fumul de ţigară.” Această afirmaţie nu este unanim acceptată de comunitatea ştiinţifică. În timp ce FDA din SUA a autorizat comercializarea produselor IQOS în Statele Unite, agenţia nu a aprobat afirmaţiile că utilizarea produsului ar fi mai puţin dăunătoare în comparaţie cu oricare alt produs din tutun. OMS subliniază, de asemenea, că reducerea expunerii la substanţele nocive din produsele din tutun încălzit nu le face sigure, nici nu duce la reducerea riscurilor.
Solicitat să se pronunţe asupra acestui aspect, Consiliul Superior de Sănătate (CSS) a ajuns la aceleaşi concluzii, avertizând în preambulul raportului său din 2020 că „sunt puţine publicaţii independente care nu au legătură cu industria tutunului". Organele consultative avertizează, de asemenea, că produsul ar putea fi mai atrăgător pentru tineri. Au concluzionat: „Produsele din tutun încălzit rămân nocive (probabil mai puţin dăunătoare decât ţigările convenţionale, dar mai dăunătoare decât renunţarea la fumat) şi crează dependenţă."
În opinia expertului în tutun, Martial Bodo (Bordet), care a participat la redactarea raportului: „Indiferent de sticlă, avem aceeaşi intoxicaţie, în sensul negativ al termenului, adică există dependenţă". Acesta spune că observă din ce în ce mai mulţi tineri dependenţi de ţigările electronice... "Nicotina este o pierdere a libertăţii, dar companiile de tutun nu vorbesc niciodată despre asta", a mai spus el.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20