Bucureştiul, locul 2 în topul capitalelor UE cele mai poluate cu pulberi în suspensie. Ce oraş ocupă prima poziţie

Bucureştiul se află pe locul 2 în topul capitalelor UE cele mai poluate cu pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrograme, în timp ce la capitolul suprafeţei de spaţii verzi pe cap de locuitor, deşi peste Madrid şi Paris, este sub majoritatea celorlalte capitale, potrivit unui studiu.

Urmărește
584 afișări
Imaginea articolului Bucureştiul, locul 2 în topul capitalelor UE cele mai poluate cu pulberi în suspensie. Ce oraş ocupă prima poziţie

Bucureştiul, locul 2 în topul capitalelor UE cele mai poluate cu pulberi în suspensie. Ce oraş ocupă prima poziţie (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Cercetarea Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, dată publicităţii marţi, arată că Bucureştiul este a doua în clasamentul capitalelor din Europa după poluarea cu pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrograme (PM10). Astfel, în Bucureşti se înregistrează anual, în medie, 92 de zile cu depăşiri ale nivelului admis, faţă de limita de 35 zile prevăzută de normele europene. Capitala României este depăşită, din acest punct de vedere, doar de Sofia, unde acelaşi indicator este de 176 de zile, în medie, pe an, spun iniţiatorii studiului.

În privinţa suprafeţei de spaţii verzi pe cap de locuitor, deşi se situează peste Madrid şi Paris, cu 23,1 metri pătraţi pe cap de locuitor, capitala României este cu mult în urma Vienei, care are 120 de metri pătraţi pe cap de locuitor.

Cea mai mare suprafaţă de spaţii verzi care îi revine în Bucureşti fiecărui locuitor, 77,19 metri pătraţi, este în sectorul 1, în mare parte datorită pădurii Băneasa, în vreme ce sectorul 2 stă cel mai prost la acest capitol, cu doar 12,43 metri pătraţi, conform Cadastrului Verde lansat în iunie 2011, se mai precizează în studiu.

Uniunea Europeană cere ca, până în 2013, fiecărui locuitor să îi revină 26 de metri pătraţi de spaţiu verde.

În prezent, indicatorul variază la nivelul UE între doi metri pătraţi pe cap de locuitor la Paris şi nu mai puţin de 496 de metri pătraţi pe cap de locuitor în capitala Lituaniei, Vilnius.

Reprezentanţii Ecopolis au precizat că studiul a fost realizat pe baza datelor oficiale furnizate de Agenţia de Mediu şi Eurostat.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizaţie neguvernamentală de mediu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici