Buget 2018: Ministerul Sănătăţii va avea 8,76 miliarde de lei, în plus cu 4,59% faţă de 2017

Ministerul Sănătăţii va avea, în 2018, un buget („credite bugetare”) de 8,76 miliarde de lei, cu 4,59% mai mult decât alocarea din 2017, arată datele proiectului Legii bugetului de stat pe anul viitor postat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Urmărește
2692 afișări
Imaginea articolului Buget 2018: Ministerul Sănătăţii va avea 8,76 miliarde de lei, în plus cu 4,59% faţă de 2017

Buget 2018: Ministerul Sănătăţii va avea 8,76 miliarde de lei, în plus cu 4,59% faţă de 2017

Ca ordonator principal, Ministerul Sănătăţii va mai putea atrage sume suplimentare („credite de angajament”) la acest buget, în valoare totală de până la 9,54 miliarde de lei.

Sursele de finanţare şi ponderea fiecărei surse în totalul finanţării sunt structurate astfel: bugetul de stat 80,84% şi veniturile proprii 19,16%.

Potrivit proiectului, programul de investiţii al Ministerului Sănătăţii se regăseşte în:
- Finalizarea obiectivelor de investiţii începute în anii precedenţi;
- Continuarea programului de consolidări (şi alte lucrări de intervenţii) la clădirile unităţilor sanitare;
- Reabilitarea infrastructurii unităţilor sanitare prin efectuarea lucrărilor de reparaţii capitale;
- Construirea Spitalelor Regionale de Urgenţă, inclusiv prin Programul Operaţional Regional: 8 spitale regionale şi 1 spital republican, în Bucureşti
- Reabilitarea/modernizarea/extinderea spitalelor judeţene (cel puţin 15), ambulatoriilor de specialitate (cel puţin 150), Unităţilor de Primiri Urgenţe (cel puţin 25) şi a centrelor comunitare integrate medico-sociale
- Dezvoltarea de centre comunitare integrate medico-sociale, de care vor beneficia peste 270.000 de persoane
- Dotarea cu aparatură şi echipamente medicale la nivelul spitalelor publice
- Dotarea cu mijloace de transport sanitar specifice (ambulanţe, autosanitare, elicoptere etc.)
- Dotarea cabinetelor medicilor de familie
- Dezvoltarea de centre de telemedicină regionale sau naţionale în funcţie de specialitate.

De asemenea, pentru implementarea obiectivelor subsecvente şi pentru asigurarea funcţionării în condiţii de calitate a sistemului sanitar sunt considerate „absolut necesare” următoarele măsuri:
- creşterea graduală a resurselor alocate
- creşterea finanţării asistenţei mediale de urgenţă
- susţinerea financiară a programelor de sănătate
- finanţarea reabilitării, consolidării unor unităţi sanitare publice
- finanţarea construirii de noi spitale
- finanţarea achiziţionării şi a dotării unităţilor sanitare cu echipamente medicale, cu aparatură medicală şi cu mijloace de transport sanitar
- acordarea de sprijin financiar pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi dotarea spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale.

Per ansamblu, 22 de ministere vor primi bani în plus în 2018, în timp ce la alte cinci fondurile vor scădea, se arată în sinteza proiectului de buget.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici