Prima pagină » Social » IGPR: 19 persoane duse la audieri în cazul fraudelor prin internet, cinci date în consemn la graniţă

IGPR: 19 persoane duse la audieri în cazul fraudelor prin internet, cinci date în consemn la graniţă

Nouăsprezece persoane au fost duse la audieri, la sediul DIICOT Vâlcea, în cazul fraudelor prin internet cu un prejudiciu de peste 100.000 de euro, cinci suspecţi care au au fost găsiţi fiind daţi în consemn la frontieră, anunţă Poliţia Română (IGPR).
25 ian. 2011, 14:41, Social

În urma celor 28 de percheziţii organizate, marţi dimineaţă, în judeţele Vâlcea, Olt şi Sibiu pentru destructurarea unui grup infracţional, specializat în fraude pe internet, poliţiştii au dus la audieri 19 persoane care făceau parte din grupare, printre care autori de fraude, racolatori şi „săgeţi”, se arată într-un comunicat de presă al IGPR.

De asemenea, procurorii DIICOT au instituit consemn la punctele de frontieră faţă de cinci suspecţi care nu au fost găsiţi în timpul percheziţiilor.

În cadrul acţiunii, autorităţile au confiscat 21 de laptopuri, 53 de telefoane mobile, două unităţi centrale, 13 hard-disk-uri, cinci modemuri, 39 de cartele SIM, opt card-uri, 14 memory stick-uri, 500 de CD-uri şi DVD-uri, 800 de lei, peste 800 de euro, 3.000 de forinţi, două grame de cannabis, trei acte de identitate false, un permis de conducere fals şi o bancnotă de 100 de lei contrafăcută.

Majoritatea unităţilor centrale şi laptop-urilor erau conectate la internet, unii dintre posesorii acestora fiind surprinşi chiar în momentul în care efectuau activităţi ilegale.

Mai multe percheziţii domiciliare au avut loc, marţi dimineaţă, în judeţele Vâlcea, Olt şi Sibiu pentru destructurarea unui grup infracţional, specializat în fraude pe internet, peste 100 de părţi vătămate fiind identificate, iar prejudiciul fiind estimat la mai mult de 100.000 de euro.

Cele 28 de percheziţii au fost făcute de peste 50 de poliţişti de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Piteşti, SCCO Vâlcea, BCCO Craiova şi BCCO Alba-Iulia, sprijiniţi de 140 de jandarmi de la Brigada Specială de Intervenţii „Vlad Ţepeş” şi IJJ Vâlcea, cu sprijinul tehnic al ofiţerilor DGIPI, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea.

Anchetatorii au stabilit că suspecţii accesau site-uri specializate în tranzacţii online, oferind spre vânzare bunuri pe care în realitate nu le deţineau. De regulă accesul la aceste site-uri se făcea prin crearea de conturi de utilizator, folosind datele de înregistrare ale altor persoane ori date ale cardurilor bancare aparţinând acestora.

Victimele erau determinate prin manopere de inducere în eroare să transfere diferite sume cu titlu de preţ al bunului oferit spre vânzare, garanţie sau taxe de livrare sau asigurare.

Valoarea totală a prejudiciului creat depăşeşte suma de 100.000 de euro, fiind identificate o sută de părţi vătămate, respectiv cetăţeni străini.