- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.02.2014, 00:46)
- Roxana Alexe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bugetul Capitalei pe 2014 a fost aprobat în CGMB, cu votul consilierilor PSD şi PNL
Bugetul Capitalei pe 2014 a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), cu 14 amendamente, fiind votat favorabil de consilierii PSD şi PNL, în timp ce consilierii PDL s-au abţinut la vot.
Urmărește
626 afișări
Bugetul Capitalei pe 2014 a fost aprobat în CGMB, cu votul consilierilor PSD şi PNL (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Şedinţa de joi a CGMB a fost întreruptă în jurul orei 16.30, după ce consilierii au votat să ia o pauză de două ore înainte să discute proiectul privind bugetul Capitalei pe 2014. Şedinţa a fost reluată în jurul orei 21.30, cu prezentarea a 14 amendamente propuse de consilierii generali PSD şi PNL la proiectul de buget.
După mai mult de două ore, proiectul de buget a fost votat cu toate amendamentele propuse.
Cele 14 amendamente au vizat tăieri şi redistribuiri de fonduri totalizând 83 de milioane de lei, fiind modificate aproape toate capitolele din buget.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
Înainte de citirea amendamentelor fiecare reprezentant de grup din CGMB a anunţat cum va vota atât amendamentele, cât şi proiectul de buget.
Grupurile PSD şi PNL din CGMB au anunţat că vor susţine bugetul, în timp ce consilierii PDL au anunţat că se vor abţine de la votul acestui proiect.
Consilierul PDL Mircea Raicu a spus că grupul PDL din CGMB nu va vota bugetul deoarece veniturile previzionate sunt nereale şi supradimensionate şi a cerut şi celorlalţi consilieri să nu-l voteze şi să-l înainteze din nou comisiilor de specialitate.
"Veniturile previzionate în acest buget nu există. Fac apel la partea curată a USL, care tocmai a ieşit de la guvernare, să nu voteze nici ei acest buget şi să-l întoarcă la comisii", a spus Raicu.
În replică, liderul consilierilor PNL, Cornel Pieptea, a arătat că bugetul a fost dezbătut în comisii, precizând că într-adevăr bugetul are o creştere de 35 la sută, însă aceasta a fost legal concepută. Pieptea a precizat că majorarea semnificativă vine în urma faptului că au crescut veniturile proprii ale Primăriei Capitalei, prin creşterea sumei previzionate a fi absorbită din fonduri europene.
"Cotele defalcate din impozitul pe venit şi TVA sunt baza, însă au fost majorate semnificativ şi veniturile proprii ale primăriei şi aici este răspunderea directă a primarului general ca aceste venituri să crească prin realizarea proiectelor care atrag fonduri europene", a spus Pieptea.
El a mai spus că au existat şi nereguli în proiectul de buget, precum alocarea a 4 milioane de lei la bugetul Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti pentru achiziţionarea unui sistem de monitorizare a spaţiilor publice cu ajutorul unor drone. Consilierul a precizat că suma respectivă a fost transferată la alte capitole din buget.
Consilierul PSD Bogdan Georgescu a arătat că grupul PSD din CGMB va susţine bugetul şi că principalele amendamente pe care consilierii PSD le-au urmărit au în vedere trecerea unor sume, de la studii de fezabilitate pentru construcţia unor grădiniţe, la construcţia de afterschool-uri şi suplimentarea bugetului RATB la capitolul investiţii astfel încât în 2014 să poată fi realizate patru tramvaie în uzina proprie a regiei, în loc de unul, cum era prevăzut iniţial.
Primarul Capitalei Sorin Oprescu a arătat că aproximativ 32 la sută din bugetul pe 2014 este reprezentat de investiţii, în special pentru cele începute deja, alte 48 de procente reprezentând sume pentru protecţia socială, aici fiind incluse şi sumele alocate subvenţiilor pentru transport şi pentru căldură.
Regia de transport public şi cea de distribuţie a energiei termice - RATB şi RADET - au prevăzute în buget, ca subvenţii, sumele de 546 milioane de lei şi, respectiv 552 milioane de lei.
Cornel Pieptea a propus, înainte de dezbaterea privind proiectul de buget, acordarea unei pauze de două ore, fără a specifica pentru ce este aceasta necesară.
În timpul pauzei, care a durat aproximativ cinci ore, consilierul PDL Silviu Văduva a declarat că aceasta se prelungeşte deoarece grupurile PSD şi PNL nu se înţeleg pentru votarea bugetului.
"Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Este inadmisibil ca o votare a bugetului să se transforme într-o negociere a ciolanului. Stăm de trei ore aici din cauză că, defunctul USL, actualele PSD şi PNL nu se înţeleg pe împărţeala bugetului, iar negocierea PSD, PNL, PC nu a ajuns la un consens", a declarat liderul consilierilor municipali PDL.
El a mai spus că, deşi nu vor vota proiectul privind aprobarea bugetului Capitalei pe 2014, consilierii PDL vor rămâne la şedinţa de consiliu "pentru a vedea cum s-a finalizat bătălia pe ciolan".
Bugetul general al Capitalei pentru 2014 este de peste 5,2 miliarde de lei, din care bugetul local se ridică la aproximativ 4,5 miliarde de lei, sumele fiind mai mari decât cele din 2013, potrivit proiectului de buget aprobat de CGMB.
Astfel, Capitala va avea în 2014 venituri de 5,26 miliarde de lei şi cheltuieli de 5,36 miliarde de lei.
Bugetul local are prevăzuţi, atât la capitolul venituri, cât şi la cel de cheltuieli, 4,51 miliarde de lei.
La bugetul instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din venituri proprii sunt menţionate venituri de 1,4 miliarde de lei şi cheltuieli de 1,45 miliarde de lei. În document este menţionat un excedent de 43,9 milioane de lei.
Alte aproximativ 58 de milioane de lei sunt trecute la bugetul creditelor externe, fiind prevăzut şi un fond de rezervă bugetară de 30 de milioane de lei.
Obiectivele de investiţii cu finanţare integrală sau parţială de la buget pe 2014 au prevăzuţi 740 de milioane de lei pentru obiective deja începute şi 143 de milioane de lei pentru cele noi.
Astfel, pentru modernizarea şi reabilitarea sediului vechi al municipalităţii sunt alocaţi 30 de milioane de lei.
Pentru investiţii în unităţile de învăţământ, respectiv pentru programul de reabilitare cofinanţat de BEI, sunt prevăzuţi 120 de milioane de lei.
La capitolul Sănătate sunt alocaţi 5,26 milioane de lei pentru modernizarea şi echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului de Copii "Victor Gomoiu" şi 6,34 milioane de lei pentru reabilitarea, modernizarea şi echiparea Spitalului de Ortopedie Foişor.
Dintre obiectivele deja finalizate, dar care vor mai primi bani pentru alte lucrări, Arena Naţională are prevăzuţi 7,7 milioane de lei. Sala multifuncţională din incinta complexului sportiv "Lia Manoliu" are alocaţi 40 de milioane de lei, Academia de Tenis - 5,85 milioane lei, iar pentru refacerea şi modernizarea Patinoarului Flamaropol sunt alocaţi şase milioane de lei.
Pentru consolidarea şi modernizarea Teatrului Evreiesc de Stat sunt alocaţi, în bugetul pentru acest an, cinci milioane de lei, în timp ce execuţia lucrărilor de consolidare a unor clădire are prevăzuţi 8,3 milioane de lei.
Tot pentru 2014, în bugetul este prevăzută suma de aproximativ 340 milioane de lei pentru investiţii la staţia de epurare Glina.
Pentru proiectul privind inventarierea spaţiilor verzi şi actualizarea registrului acestora sunt alocaţi 18 milioane de lei.
La capitolul Transporturi sunt prevăzuţi 78 de milioane de lei pentru Pasajul Basarab şi sume pentru alte obiective de infrastructură, printre care Străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu (40 de milioane), Străpungerea Buzeşti - Berzei - Uranus (35 de milioane), Penetraţia Splaiul Independenţei - Ciurel - Autostrada A1 (45 de milioane), Reabilitare sistem rutier şi linie de tramvai Bulevardul Liviu Rebreanu (56 de milioane), Îmbunătăţire condiţiie de circulaţie Pasaj Muncii (45,3 milioane lei), Pasaj Suprateran Mihai Bravu - Splaiul Unirii (50 de milioane), Pasaj subteran Piaţa Presei Libere (15 milioane) şi Supralărgire Fabrica de Glucoză (40 de milioane).
Anul trecut, bugetul general al Capitalei a fost de 4,52 miliarde de lei, din care 3,8 miliarde de lei pentru bugetul local. În toamnă, bugetul a fost rectificat negativ.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:51
-
astăzi, 10:43
Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina