Bugetul MApN, avizat în unanimitate în comisii. Motoc: Ne îndreptăm spre ţinta de 2% din PIB

Bugetul MApN a fost avizat, vineri, în unanimitate în Comisiile pentru apărare, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, afirmând că este posibil ca, până la finalul anului 2016, cheltuielile totale cu Apărarea să ajungă la 1,7% din PIB, ca ţintă "intermediară" spre un buget de 2% în viitor.

Urmărește
158 afișări
Imaginea articolului Bugetul MApN, avizat în unanimitate în comisii. Motoc: Ne îndreptăm spre ţinta de 2% din PIB

Bugetul MApN, avizat în unanimitate în comisii. Motoc: Ne îndreptăm spre ţinta de 2% din PIB (Imagine: Mihai Spiridonică/Mediafax Foto)

Potrivit preşedintelui Comisiei de apărare din Senat, Marius Obreja, bugetul MApN a fost avizat în unanimitate, fiind admis şi un amendament potrivit căruira costurile cu transmiterea banilor şi cupoanelor prin Poşta Română în această instituţie vor fi asigurate de la bugetul de stat, nu de la bugetul asigurărilor sociale, cum era iniţial prevăzut.

Obreja a precizat că "prognoza" arată că bugetul MApN se îndreaptă către un procent de 1,7% din PIB în 2016. "Cifra finală, ponderea lui în PIB, o vom avea numai la sfârşitul anului 2016. Cu toate acestea, (...) bugetul pe 2016, aprobat de noi, este pregnozat şi are toate şansele să se închidă în jurul procentului de 1,7% din PIB", a spus acesta.

La rândul său, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a spus că cifra de 1,7% este posibilă, fiind în acord cu angajamentele României. "Ne înscriem cu o ţintă intermediară realistă în parcursul spre 2% din PIB pentru Apărare, cât au convenit partidele politice în cadrul acelui preţios acord politic naţional iniţiat de preşedintele României", a afirmat Motoc.

Întrebat despre bugetul pentru înzestrări al Armatei, ministrul a afirmat că banii sunt suficienţi pentru încheierea contractelor deja existente şi vor fi posibile chiar programe noi.

"Suntem acoperiţi cu alocarea pentru toate programele prioritate. În privinţa înzestrării vom putea să continuăm conform contractelor încheiate finanţarea la programe gen programul avion multirol. Vom putea însă, în acelaşi timp, şi să iniţiem programe noi", a spus acesta.

Ministrul Apărării a precizat că în aceste cheltuieli vor intrara şi lansarea celei de-a doua etape a programului de modernizare a fregatelor, adăugarea de derivate la transportoarele Piranha şi la maşinile de luptă ale infanteriei, reparaţii capitale la o serie de aparate de zbor, precum şi continuarea dotării spitalelor militare cu aparatură nouă.

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale pentru anul următor este de 11.230.284 mii lei, potrivit proiectului bugetului de stat, cu 51,56% mai mare decât în 2015, cea mai mare creştere fiind pentru asistenţă socială, respectiv 3.197%.

Cheltuielile curente din bugetul apărării sunt de 8,04 miliarde lei, cu 38,38% mai mult decât anul anterior, din care 3,57 miliarde lei sunt pentru cheltuieli de personal, cu 2,37% mai mici decât în 2015.

Pentru bunuri şi servicii în bugetul MApN e prevăzută suma de 1.05 miliarde de lei, cu aproape 22% mai puţin decât anul trecut.

Cheltuielile cu asistenţa socială, în creştere cu 3.197% faţă de anul anterior, sunt de 2,8 miliarde de lei.

Bugetul de stat reprezintă principala sursă de finanţare pentru MapN, cu o pondere de 92,14%, la care se adaugă venituri proprii de 7,86%.

Pe categorii de forţe alocările sunt: 2,64 miliarde lei sunt pentru Forţele Terestre, 2,24 miliarde lei pentru Forţe Aeriene, 911 milioane lei pentru Forţele Navale şi 631 milioane lei pentru Sprijin Logistic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici