Bugetul Ministerului Sănătăţii şi cel al CNAS, avizate în comisiile parlamentare

Bugetul Sănătăţii pe anul 2016 a fost avizat, vineri, de comisiile reunite ale Parlamentului, fiind vorba de o creştere cu 16% faţă de 2015 pentru Ministerul Sănătăţii şi cu aproape 12% pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Urmărește
240 afișări
Imaginea articolului Bugetul Ministerului Sănătăţii şi cel al CNAS, avizate în comisiile parlamentare

Bugetul Ministerului Sănătăţii şi cel al CNAS, avizate în comisiile parlamentare (Imagine: Shutterstock)

La Ministerul Sănătăţii, bugetul avizat, cu două abţineri, de Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor şi Comisia pentru sănătate publică din Senat este de 7,7 miliarde de lei, respectiv 4,2% din PIB, iar pentru CNAS, bugetul pentru care s-a dat aviz favorabil este de 26,4 miliarde de lei.

"Am învăţat din tragedia din Colectiv şi ne gândim la un program de arşi. Sigur că într-un an de zile nu vom schimba sistemul, dar gândindu-ne la viitorul sistemului şi în primul rând la starea de sănătate a populaţiei, ne aplecăm asupra problemelor copilului, ne gândim la zona spitalicească critică şi postcritică şi, desigur, la programele naţionale. Prin buget sunt asigurate drepturile de personal, cele 25 de procente, despre care s-a discutat sunt acoperite şi, în acelaşi timp, bursele tuturor rezidenţilor din sistem pe toată perioada rezidenţiatului, peste 16.000 de persoane. Pentru programele naţionale de sănătate, în anul 2016 au fost alocate fonduri de 878 milioane de lei, cu aproximativ 100 de milioane mai mult decât în 2015", a spus ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, în comisiile reunite ale Parlamentului.

Legat de programul pentru marii arşi, ministrul Sănătăţii a spus că printr-un proiect cu fonduri de la Banca Mondială urmează să fie dezvoltate patru centre pentru această patologie, la Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti.

Din banii alocaţi pentru programele naţionale de sănătate, 10% vor merge către programul privind marii arşi, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Totodată, ministrul a vorbit programe suplimentare, precum cele pentru naşterile premature şi oncologia pediatrică.

"Ne gândim la programe suplimentare şi la o suplimentare a fondurilor pentru mamă şi copil, în zona naşterilor premature, care sunt într-un număr mai mare ca anii trecuţi. Ne gândim la prevenţie - în zona medicinei dentare la copii. Vom face o analiză, în primul trimestru şi un program pilot la Iaşi, Târgu Mureş, Bucureşti, Cluj, din trimestrul al doilea. În acelaşi timp, ne gândim la o altă problemă care a apărut - rezistenţa la medicamente în tuberculoză, pentru care vom aloca o suplimentare de fonduri", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Programul pentru îngrijirea pacientului critic va avea în 2016 alocate fonduri în sumă de 300 de milioane de lei, cu 10% mai mult decât în 2015, aici fiind inclus şi programul pentru marii arşi, a precizat Patriciu Achimaş Cadariu.

Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost votat în unanimitate.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a spus că este pentru prima dată când intră în noul an fără datorii, având un plus de 2,7 milioane de lei.

"Este pentru dată când intrăm fără datorii. Dacă adăugăm şi banii pentru medicamente, pe care i-am dat în avans, atunci creşterea este de peste trei milioane de lei", a precizat Vasile Ciurchea, în comisiile reunite ale Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici