- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bugetul RADET a fost suplimentat. Oprescu spune că situaţia este aberantă
Bugetul RADET în 2011 va fi de 825 de milioane de lei, după ce consilierii generali au votat suplimentarea acestuia, primarul general Sorin Oprescu descriind situaţia drept "aberantă şi inechitabilă".
Bugetul RADET a fost suplimentat. Oprescu spune că situaţia este aberantă (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Primarul Capitalei a susţinut că Guvernul trebuie să-şi respecte obligaţiile faţă de populaţie şi să-şi plătească datoriile faţă de toate autorităţile locale din ţară, inclusiv faţă de Bucureşti, adăugând că suplimentarea bugetului RADET nu poate fi trecută cu vederea în acest mod.
"Solicit în mod imperativ luarea de măsuri urgente pentru anularea datoriilor şi penalităţilor existente de ani de zile, care sunt urmare a unor politici incorecte şi incoerente în ceea ce priveşte sistemul energetic naţional la nivel guvernamental. Pentru ce trebuie să suporte populaţia aceste greşeli?", a susţinut Oprescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
El a precizat că dominanta amendamentelor aduse, luni, proiectului de buget al Capitalei este acela de a acoperi "pierderile şi ineficienţa din găurile negre numite RADET şi RATB care sunt sub conducerea nemijlocită a Consiliului General".
Potrivit primarului Capitalei, după votarea amendamentelor aduse proiectului de buget al PMB, bugetul RADET este de 825 de milioane de lei, iar cel al RATB de 600 de lei. Pentru RADET bugetul conform proiectului iniţial era de 625 de milioane de lei, iar pentru RATB de 400 de milioane de lei.
"Anul acesta este pentru prima dată când RADET este o regie care a obţinut profit şi când se doreşte ca bugetul să fie aprobat de consilierii municipali", a susţinut Sorin Oprescu, care a adăugat că inclusiv impozitul pe acest profit de aproximativ 16 milioane de lei este plătit tot de cetăţean.
Primarul Capitalei a explicat că, pe lângă faptul că RADET este o regie care a obţinut profit, salariul mediu al unui angajat este de 27 de milioane de lei vechi, iar suplimentarea bugetului pentru această instituţie este "aberantă şi inechitabilă".
Oprescu a susţinut că s-a dorit strângerea în mod artificial a peste 500 de milioane de lei pentru a fi ştearsă datoria istorică a RADET către ELCEN.
Potrivit primarului general, deşi în ultimii ani s-au făcut plăţi regulate către ELCEN, iar în prezent municipalitatea trebuie să mai plătească o singură rată în valoare 50 de milioane de lei, ELCEN consideră aceşti bani doar ca fiind plăţi care fac parte din penalităţile care s-au adunat de-a lungul timpului la datoria existentă.
Oprescu a caracterizat această situaţie ca fiind o poveste fără sfârşit, atâta timp cât penalităţile sunt de ordinul câtorva miliarde de lei şi nu vor fi finalizate niciodată.
În privinţa "datoriile istorice" ale RADET către ELCEN, Oprescu a explicat, în 21 ianuarie, că Guvernul nu şi-a onorat obligaţiile faţă de Primăria Capitalei privind plata pentru subvenţii.
"Deşi datoria Guvernului nu a fost onorată, pentru că trebuie să primim sume restante încă de anul trecut, municipalitatea a plătit anul trecut întreaga sumă, astfel încât subvenţia la gigacalorie să fie acoperită", a spus Sorin Oprescu.
Primarul general a explicat atunci că deşi, iniţial, în 2010, Guvernul datora municipalităţii 320 de milioane de lei, în urma emiterii unei ordonanţe de urgenţă această datorie a fost redusă la 142 de milioane de lei, din care la începutul anului trecut a fost virat în bugetul Primăriei Capitalei suma de 100 de milioane de lei.
"Nu mă întrebaţi de unde a apărut această ordonanţă şi această sumă, care a fost redusă de la 300 de milioane la 142 de milioane de lei, pentru că nu ştiu să vă răspund. Ştiu doar că nici din cei 142 de milioane de lei nu am primit decât 100 de milioane de lei la începutul anului trecut. Am suportat tot din bugetul municipalităţii, însă în felul acesta ajungem la fundul sacului", a explicat primarul general.
Edilul Capitalei a mai arătat că va cere Guvernului să onoreze plata datoriilor.
Oprescu a reafirmat că în această iarnă nu vor fi probleme din punct de vedere al creşterii facturilor la energia termică.
"Trebuie să primim sume restante de la Guvern încă de anul trecut. Nu întind mâna la Guvern şi am să-l rog să-şi onoreze datoriile, şi mă refer aici în primul rând la Ministerul Administraţiei şi Internelor", a mai spus Oprescu.
De asemenea, primarul general a arătat că "singură soluţie" a rezolvării problemelor existente între municipalitate, RADET şi ELCEN este concesionarea acestor servici şi a precizat că va supune discuţiei Consiliului General al Municipiului Bucureşti în curând această propunere de concesionare.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în 27 ianuarie, proiectul de hotărâre prin care municipalitatea subvenţionează mărirea preţului la gigacalorie, astfel încât bucureştenii să plătească acelaşi preţ, ca în 2009, la energia termică.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara, după aprobarea proiectului, că în cazul în care ELCEN va decide o altă mărirea a preţului gigacaloriei, municipalitatea nu va mai avea resurse pentru a suporta acest lucru.
Astfel, la cele aproximativ 450 de milioane de lei pe care Primăria Capitalei le plătea pentru subvenţionarea creşterii preţului gigacaloriei se mai adaugă alte aproximativ 100 de milioane de lei reprezentând ultima majorare a acestui preţ.
Tarifele la energia termică livrată de ELCEN în Bucureşti a fost majorat, la 1 ianuarie, cu 9%, printr-o decizie a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), adoptată la sfârşitul anului trecut, pe baza solicitărilor companiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO