- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.02.2014, 18:55)
- Elvira Gheorghita
Buşoi: Medicul să explice pacientului diferenţa de preţ între medicamente; doctorii nu sunt de acord
Preşedintele CNAS Cristian Buşoi spune că medicul trebuie să informeze pacientul cu privire la diferenţa de preţ între medicamentele din aceeaşi clasă pe care i le prescrie, dar medicii arată că ei prescriu medicaţia pe baza experienţei.
Urmărește
199 afișări
Cristian Buşoi (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Cristian Buşoi a precizat, referindu-se la noul formular de reţetă, că medicul prescriptor nu trebuie să calculeze preţul reţetei, ci doar să informeze pacientul, atunci când sunt mai multe alternative terapeutice, despre preţul diferitelor medicamente.
"Este o cerere pe care o prevăd directivele europene şi partenerii noştri FMI (Fondul Monetar de Investiţii, n.r.), CE (Comisia Europeană, n.r.) şi BM (Banca Mondială, n.r.), respectiv aceea de a informa pacienţii atunci când au mai multe alternative terapeutice despre preţul diferitelor medicamente. (Medicul) Nu trebuie să facă nimic altceva decât să îi informeze, nu trebuie să calculeze, nu trebuie să le scrie pe bileţel. Dacă are mai multe alternative, pacientul trebuie să ştie care este diferenţa dintre ele, să îi dea o informaţie Este un lucru normal în relaţia pacient-medic", a declarat Buşoi, la videoconferinţa ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu cu managerii spitalelor şi şefii direcţiilor de sănătate publică (DSP).
Pe de altă parte, din februarurie, medicii trebuie să justifice, pe reţetă, faptul că presciu un anumit medicament, folosind denumirea comercială, şi nu substanţa activă, cu denumirea comună internaţională, conform unui ordin comun al Ministerului Sănătăţii (MS) şi CNAS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"Eu recomand un medicament pe baza experienţei. Ştiu că un anume medicament este bun pentru un pacient, dar pentru altul nu. Atunci încerc să îi prescriu un medicament care să îi fie bun. În această situaţie va trebui să prescriem numai medicamentele cu denumirea comună internaţională, ca să nu mai dăm explicaţiile pe care le cere noul document", a spus preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă.
Reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov s-au declarat, la rândul lor, nemulţumiţi de noile formulare, ei reclamând că acestea îi afectează şi pe ei, şi pe pacienţi, potrivit unui comunicat al acestora remis miercuri MEDIAFAX.
Medicii susţin că ordinul emis de MS şi CNAS va avea efecte negative asupra pacienţilor, care, în funcţie de banii disponibili, ar putea primi un alt medicament din aceeaşi clasă, de fiecare dată când merg la farmacie.
"Preţul se poate schimba de la o lună la alta, dar schimbarea medicamentului prescris duce la pierderea controlului asupra stabilităţii bolii. Diferenţele de preţ între diverse tipuri de medicamente cu aceeaşi substanţă activă sunt exclusiv suportate de pacient, aşa că şi farmaciile vor fi stimulate astfel să vândă medicamentul la care pacientul plăteşte mai mult, deci nu se vor aproviziona cu medicamente foarte ieftine, aşa cum, de altfel, se întâmplă şi astăzi. Dacă mai adăugăm şi confuziile stârnite de denumiri asemănătoare ale unor medicamente cu efecte complet diferite, ne putem doar imagina efectul indiscutabil al acestei noi măsuri", explică preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Rodica Tănăsescu.
Până acum, spun medicii de familie, exista o astfel de cerinţă în prescripţiile medicale, dar justificarea alegerii unui anume medicament trebuia trecută în fişa pacientului sau în registrul de consultaţii, nu şi pe reţetă.
Reprezentanţii medicilor de familie consideră "o glumă" să scrie pe reţete justificări pentru alegerea medicamentelor.
"Poţi argumenta, desigur, cu experienţa personală în utilizarea anumitor forme terapeutice, cu exemple din ghidurile de practică, poţi specifica 'sic volo' - o expresie folosită în medicină pentru a te plasa deasupra oricărui argument cu propria decizie responsabilă şi asumată - sau poţi cita link-uri pentru resursele folosite la documentarea privind prescrierea respectivă. E interesant de văzut cum se gândeşte legiutorul să cuantifice aceste justificări şi cum le va folosi în viitor", a spus şi Sandra Alexiu, secretar al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.
Noua reţetă conţine, în josul paginii, şi menţiunea "Foloseste-ţi drepturile ! Alege să fii corect informat! La întocmirea reţetei, solicită medicului precizări privind preţurile medicamentelor recomandate", criticată, de asemenea, de medici.
"După părerea mea, această măsură frizează absurdul. Preţurile medicamentelor sunt de discutat în farmacie, unde există activitate comercială, dar medicul trebuie lăsat să îşi exercite profesiunea", spune Alexiu.
Introducerea, de la 1 februarie, a noilor formulare pentru reţete, cu justificarea pentru prescripţiile în care se foloseşte denumirea comercială, a fost justificată prin respectarea unei directive europene.
"Directiva europeană invocată de fiecare dată când apare o nouă idee de 'eficientizare' este, în realitate, un document extrem de flexibil, care permite adaptarea la realităţile naţionale, însă este folosită de fiecare dată ca notă de fundamentare pentru orice nouă aberaţie gândită din birouri pentru practicienii din cabinete şi spitale. Mai mult, directiva citată ca referinţă - nr. 52/2012 - are rolul specific de a facilita recunoaşterea prescripţiilor medicale în orice stat al Uniunii Europene, prin urmare cuprinde o listă de elemente obligatoriu de inclus în orice prescripţie medicală, elemente care permit verificarea autenticităţii documentului şi autoritatea emiţătorului acesteia", mai spun reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe