Buzău:14 copii şi 10 adulţi evacuaţi dintr-o casă a Primăriei trăiesc de câteva zile sub cerul liber
Un număr de 14 copii şi zece adulţi evacuaţi dintr-o casă a Primăriei Buzău trăiesc de câteva zile sub cerul liber, într-o colibă în care au loc numai cei mici, mănâncă pe o pătură, se spală în râul Buzău, iar unii dintre ei sunt îmbrăcaţi foarte sumar, transmite corespondentul MEDIAFAX
Cele 24 de persoane au fost evacuate dintr-un imobil proprietate a Primăriei Buzău, din cauza chiriei neplătite vreme îndelungată, dar mai ales pentru că au distrus casa şi i-au speriat pe vecini.
După ce au fost evacuaţi, oamenii s-au mutat pe prundul râului Buzău, acolo unde au amenajat o colibă din pături, celofan şi cartoane, unde noaptea dorm cei 14 copii. Mulţi dintre micuţi nu au încălţăminte, au abandonat şcoala şi sunt sumar îmbrăcaţi.
Miercuri, specialişti de la Protecţia Copilului Buzău şi Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei municipiului au descins în zona în care trăiesc cei 24 intenţionând să le propună părinţilor să accepte instituţionalizarea micuţilor.
Adulţii nu au fost însă de acord cu această soluţie, declarând că nu au de gând să-şi dea copiii.
"Dacă aş fi vrut să-mi las copiii, i-aş fi lăsat de când i-am făcut. Nu m-aş mai fi chinuit să-i fac mari, să vină acum cineva să mi-i ia. Nu mai au bani şi vor să-i capete de pe urma copiilor mei?", a spus, miercuri, una dintre femeile care trăiesc pe malul Buzăului.
"S-au trezit să vină să ne ia copiii, acum, când toţi se plâng că nu mai au bani şi că asistenţii maternali îşi abandonează copiii. De ce să mi-i ia, dacă n-au cu ce să-i crească, doar ca să umble din mână-n mână ca banul", a declarat Marian Nica.
Pentru că cei 14 copii trăiesc în condiţii mizere, nu au un acoperiş deasupra capului şi nu mai merg la şcoală, conducerea DGASPC Buzău face demersuri pentru ca minorii să poată fi preluaţi în centrele de plasament, chiar dacă părinţii lor nu şi-au dat acceptul în acest sens.
"Specialiştii instituţiei noastre au oferit servicii specializate copiilor prin instituirea unei măsuri de protecţie specială - plasament în regim de urgenţă, dar părinţii nu au fost de accord. În această situaţie, singura alternativă legală este de a ne adresa instanţei judecătoreşti pe cale de ordonanţă preşedinţială cu cerere pentru stabilirea plasamentului în regim de urgenţă pentru cei 14 copii", se arată într-un comunicat remis, miercuri, de conducerea DGASPC Buzău.
La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Buzău susţin că nu au soluţii pentru cei 24 de oameni care trăiesc pe malul râului Buzău, după ce au devastat casa în care au locuit cu chirie.
"Distrugeau imobilul, l-au adus într-o stare nepracticabilă, au distrus mediul înconjurător în perimetrul locuinţei, acte de vandalism, acte reprobabile atât verbale, cât şi fizice la adresa tuturor riveranilor, insalubritate, focar de infecţie, promiscuitate. Erau chiriaşi, aveau datorii, dar nu e asta problema, dacă era casa întreţinută datoria era pe plan secundar. Dacă făceau linişte, era altceva, dar acolo, în zonă, nu se mai putea circula din cauza lor", a declarat, miercuri, viceprimarul oraşului Buzău, Fănică Bârlă.
(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO