Buzău: Acrobaţii, avioane militare, motoparapante, la mitingul aerian de la Boboc - GALERIE FOTO

Câteva mii de buzoieni au participat, sâmbătă, la un miting aviatic organizat la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc (Buzău), oamenii asistând la acrobaţii realizate de piloţi experimentaţi pe avioane de instrucţie de tip IAR 99 Şoim sau IAR 99 Standard.

Urmărește
1278 afișări
Imaginea articolului Buzău: Acrobaţii, avioane militare, motoparapante, la mitingul aerian de la Boboc - GALERIE FOTO

Buzău: Acrobaţii, avioane militare, motoparapante, la mitingul aerian de la Boboc (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Mitingul aviatic a debutat la ora 10.00 pe aerodromul din localitatea Boboc, concomitent cu deschiderea de către Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Aeriene a porţilor pentru vizitatori. Cu acest prilej, copiilor şi adulţilor li s-a permis să viziteze baza militară, să admire de aproape tehnica şi să urmărească îndemânarea la manşă a piloţilor militari şi acrobaţi, în timpul mitingului aviatic.

Mii de oameni s-au aşezat la rând pentru a vizita baza aeriană, şi în pofida temperaturii ridicate de afară, au aşteptat la coadă până au reuşit să vadă de aproape o parte din dotările Şcolii de la Boboc. Copiii s-au urcat în avioane şi în elicoptere militare şi s-au fotografiat cu militarii din forţele speciale.

Pe cer au defilat avioane militare de tip MIG 21 Lancer, Spartan, Hercules, IAR 330 Puma, IAR 99 Şoim şi IAR 316 B, precum şi YAK 52. Evoluţiile militarilor au fost urmate de cele ale piloţilor acrobaţi şi paraşutiştilor de la cele mai cunoscute aerocluburi din ţară.

Mitingul aviatic a debutat cu prezentarea aeroplanului Vlaicu II, care a rulat pe pista Şcolii de Aplicaţie pentru Aviaţie de la Boboc, după ce un paraşutist a adus din înaltul cerului un drapel tricolor care a fost purtat pe braţe de elevii unităţii de învăţământ. A urmat apoi evoluţia celui mai zgomotos aparat de zbor din dotarea Forţelor Aeriene Române, MIG 21 Lancer, pilotat de comandorul Gheorghe Stanciu de la Baza 86 Feteşti, urmată de evoluţii în formaţie ale avioanelor de instrucţie de tip IAR 99 Şoim sau IAR 99 Standard, pe care elevii ce urmează cursurile Şcolii de Aplicaţie Pentru Aviaţie de la Boboc învaţă să piloteze.

La rândul lor, militarii din Forţele Speciale au fost prezenţi la mitingul aviatic cu un exerciţiu demonstrativ de extragere a unui pilot catapultat din teritoriu ostil. În cadrul exerciţiului, un pilot al cărui avion a fost doborât de inamici s-a catapultat şi a aterizat cu o paraşută într-o zonă ostilă de unde militarii din Trupele Speciale la bordul maşinilor de tip Hamvee, sprijiniţi din aer de două elicoptere, au recuperat pilotul aflat în dificultate, exerciţiul fiind îndelung aplaudat de spectatori.

Concomitent cu evoluţia avioanelor militare, pe pista de la Boboc au mai putut fi urmărite o serie de exerciţii tactice desfăşurate la sol de militarii din forţele speciale, dar şi demonstraţii de zbor cu elicoptere de tip IAR 316B.

Un moment special al mitingului aviatic "BOBAS 2014" l-a constituit prezenţa avioanelor de acrobaţie aparţinând Aeroclubului României. Astfel, cei prezenţi au urmărit lupingurile făcute de "Iacării Acrobaţi" şi de avioanele de tip EXTRA-300, completate de aterizările la punct fix ale paraşutiştilor din cadrul Aeroclubului României.

Ultimele evoluţii au aparţinut piloţilor instructori ai Şcolii de Aplicaţie Pentru Aviaţie "Aurel Vlaicu” de la Boboc, cu acrobaţii făcute la bordul avioanelor de tip IAR 99 Standard.

"A fost o vreme foarte caldă şi am transpirat un pic, dar am făcut ceea ce am ştiut noi mai bine. Eu şi colegii mei ne-am dat silinţa să vă placă. Zborul a fost minunat, dar, ca orice zbor, necesită multă concentrare şi responsabilitatea este alta ştiind că jos sunt atâţia oameni care te privesc", a declarat, la coborârea din avion, locotenent-comandorul Ion Florea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici