Buzău: Morţii din explozia de la Mihăileşti, comemoraţi la monumentul ridicat pe locul deflagraţiei

Zeci de pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, autorităţi locale şi din cadrul MAI, dar şi localnici, rude şi prieteni s-au aflat, marţi, la monumentul ridicat la Mihăileşti pe locul unde în urmă cu şapte ani a avut loc o puternică explozie soldată cu 18 morţi şi 13 răniţi.

Urmărește
49 afișări

La monumentul de la Mihăileşti, unde în urmă cu şapte ani au murit 18 oameni, iar 13 au fost grav răniţi după ce un camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu a explodat, a avut loc, marţi, un ceremonial militar şi religios şi au fost depuse jerbe şi coroane de flori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Printre cei care au participat la ceremonial s-a numărat secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mihai Capră, care a declarat că măsurile luate după tragedia de la Mihăileşti privind transportul substanţelor periculoase pe şoselele din ţară ar trebui să împiedice repetarea accidentului de la Mihăileşti.

"Un moment destul de dureros, chiar dacă au trecut şapte ani de la tragedie, familiile sunt încă extrem de îndurate. Sperăm ca pe viitor să nu mai avem de-a face cu astfel de tragedii. E clar că dacă lucrurile erau respectate, dacă erau respectate toate normele prevăzute pentru circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor cu încărcătură periculoasă, nu aveam un asemenea incident", a declarat secretarul de stat în cadrul MAI, Mihai Capră.

Chiar dacă au trecut şapte ani de la explozia de la Mihăileşti, rudele celor decedaţi atunci au făcut faţă cu greu durerii. Mama jurnalistului Ionuţ Barbu, prezentă marţi la monumentul de la Mihăileşti, a declarat că nu îşi reveni niciodată după pierderea fiului său, în urmă cu şapte ani.

"Aici, la Mihăileşti, este ultimul an în care se face pomenirea, dar pentru noi va fi până la sfârşitul zilelor noastre. Pentru noi, nu a trecut timpul, golul din suflet nu ni-l poate umple nimeni. Alţii şi-au văzut de viaţă, aşa cum este normal, însă pentru noi e o tragedie. Îl visez şi atunci mă uşurez un pic, că ştiu că am vorbit cu el, îl iau în braţe, îl pup, câteodată îmi spune ceva, câteodată nu. Cât om trăi, de fiecare dată va fi pomenit, cât trebuie şi de câte ori trebuie", a declarat, marţi, Anica Barbu, mama jurnalistului Ionuţ Barbu care a murit în urmă cu şapte ani, la Mihăileşti, în momentul în care încerca să filmeze accidentul pentru o ştire.

În dimineaţa de 24 mai 2004, un camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu a explodat în urma unui incendiu izbucnit la cabina autovehicului. În urma deflagratiei si-au pierdut viata şapte pompieri, nouă civili şi doi jurnalişti, Elena Popescu şi Ionuţ Barbu. Alte 13 persoane au suferit răni grave în urma cărora au rămas infirme ori marcate pe viaţă.

În urma accidentului, Ion Gherghe, directorul adjunct al Combinatului Chimic Doljchim, care a produs azotatul de amoniu, şi Mihai Gună şi Ionel Neagoe, administratorii societăţilor de transport implicate în transportul îngrăşământului fără măsuri de siguranţă au fost condamnaţi pentru omor din culpă la câte patru ani de închisoare cu executare, ei fiind obligati să plătească familiilor victimelor şi răniţilor despăgubiri de 3,2 de milioane de lei şi 430.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici