- Home
- Social
- BUZĂU, (29.01.2014, 15:54)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Buzău: Primari se plâng că nu au utilaje pentru deszăpezire şi că munca de până acum a fost în zadar
Primari din judeţul Buzău se plâng că nu au utilaje pentru deszăpezire şi se descurcă greu întrucât în unele zone zăpada ajunge până la patru metri, dar şi că munca oamenilor de până acum a fost în zadar în condiţiile în care multe localităţi sunt din nou izolate din cauza viscolului de miercuri.
Urmărește
286 afișări
Buzău: Primari se plâng că nu au utilaje pentru deszăpezire şi că munca de până acum a fost în zadar (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Primarul comunei Bisoca, Gheorghe Beşliu, susţine că satul Recea este izolat, zăpada ajungând până la doi metri, şi că au "grăbit" chiar o înmormântare pentru că ştiau că miercuri va fi din nou viscol.
"Este zăpadă multă, noi suntem obişnuţi că suntem la munte, dar şi ninge şi viscoleşte, asta e problema. Avem un sat izolat, Recea, sperăm să nu se înrăutăţească lucrurile şi să putem să-i scoatem pe oameni la liman. Am avut înmormântare, am băgat utilajele, am reuşit să ducem mortul la groapă. Nu puteam să mai amânăm pentru că azi (n.r. - miercuri) este din nou cod portocaliu şi a trebuit să grăbim înmormântarea. Avem troiene şi de doi metri", a spus primarul Gheorghe Beşliu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
El a precizat că o atenţie deosebită se acordă, în aceasă perioadă, bătrânilor şi bolnavilor, menţionând totuşi că "oamenii de la munte sunt obişnuiţi cu zăpada şi ştiu ce au de făcut".
În localitatea buzoiană Movila Banului, primar este o femeie care a declarat că participă la deszăpezire, cot la cot cu bărbaţii din comună. Frusina Ghinea a afirmat că localnicii au reuşit să facă poteci în zăpadă, astfel încât oamenii să poată merge la magazin să-şi cumpere alimente.
"Sunt cu utilajele, cu buldoexcavatorul, avem troiene mari, este greu, dar ne descurcăm. Am contractat două utilaje, plus utilajul Primăriei. Pe câteva străzi avem zăpadă şi de trei-patru metri, am reuşit să facem potecuţe să iasă oamenii, să se ducă la magazin să se aprovizioneze. E un vânt îngrozitor. Nu am nevoie de altceva decât să se oprească vântul ca să putem desfunda. Avem şi ceva oameni săraci, nevoiaşi care au nevoie de alimente şi trebuie neapărat să ajungem la ei", a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul din Movila Banului.
Ea a mai spus că, de când a început viscolul, în comună s-au înregistrat două decese, reuşindu-se ca morţii să fie duşi la groapă.
La Cilibia, în zona de câmpie a judeţului Buzău, din cauza viscolului de miercuri, zonele care au fost deszăpezite zilele trecute sunt din nou acoperite cu zăpadă.
"A început vântul iar şi sigur că zăpada a început să se depună în zonele lucrate, aveam controlul asupra situaţiei, dar astăzi (n.r. - miercuri) vântul e foarte puternic şi zăpada care vine ne creează destule probleme. Problema e viscolul nu cantitatea de zăpadă", a spus primarul Ion Enache
Şi în localitatea Glodeanu Siliştea, drumurile deblocate marţi au fost din nou acoperite cu zăpadă miercuri, primarul Gabriel Popescu plângându-se că "s-a muncit în zadar". Astfel, comuna, care are în componenţă opt sate, unde locuiesc 4.000 de oameni, este din nou blocată.
"Drumurile s-au blocat din nou, ieri au fost dezafectate, azi s-au blocat din nou, s-a muncit în zadar. Am avut şi două solicitări de alimente, dar până la urmă e vorba de persoane care mai şi profită de pe urma situaţiei. Le-am rezolvat problema. Avem un deces la Văcăreasca, ieri (n.r. - marţi) a decedat un om, e destul de mare zăpada acolo, încercam să deblocăm să putem îngropa persoana respectivă. Cimitirul e în sat, dar zăpada este foarte mare", a spus primarul.
El s-a mai plâns că nu are nici utilaje suficiente pentru deblocarea drumurilor, nici combustibil, deşi a primit 1,5 tone de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău.
"Combustibil avem, am primit de la ISU aseară 1,5 tone, dar nu e de ajuns, avem două utilaje proprii, total insuficiente pentru că zăpada e mare şi avem 20 de kilometri de drumuri judeţene şi 60 de drumuri comunale", a spus Popescu.
La Cochirleanca, autorităţile încearcă să deszăpezească drumurile, însă viscolul aduce zăpada înapoi, două sate, unde trăiesc aproape 200 de familii, fiind izolate. Primarul Ilie Nicolae a spus că oamenii din cele două sate au rămas fără pâine, iar în cazul unei urgenţe medicale accesul autovehiculelor nu este posibil.
"Nu am reuşit să deszăpezim în satele Târlele şi la Gara Boboc din cauză că drumul judeţean nu a fost curăţat la timp, iar în această dimineaţă a început din nou viscolul şi DJ220 a fost din nou blocat. Nu stiu ce se întâmplă, dar cred că cei care se ocupă de deszăpezirea drumurilor judeţene pe tronsonul acesta de drum nu fac faţă cu utilajele pe care le au. În satul Târlele nu sunt decât vreo 30 de familii, dar la Gara Boboc, unde sunt peste 150 de familii, nu s-a putut intra deloc pe uliţele satului pentru că drumul judeţean nu a fost curăţat. Aici situatia este mai gravă pentru că oamenii nu mai au pâine, iar în caz că cineva are nevoie de asistenţă medicală trebuie cărat în braţe", a declarat primarul.
O situaţie similară este şi în comuna Ruşeţu, primarul Florin Snae spunând că "drumarii chiar şi-au făcut treaba, dar de când a revenit viscolul totul s-a blocat".
El s-a plâns că mai are nevoie de un utilaj pentru a face faţă zăpezii.
De asemenea, acesta a spus că în localitate există trei urgenţe medicale, un copil de patru ani cu enterocolită, o femeie de 63 de ani cu o mână ruptă şi o femeie cu hemoragie.
"Le-am trimis cu utilajele pe câmp să se întâlnească cu salvarea la Vizireni. Drumarii chiar au lucrat toată noaptea non-stop şi şi-au faăcut datoria, dar când a venit viscolul totul s-a blocat. Dacă stă viscolul, tot ce îmi doresc este un utilaj de capacitate mai mare pentru că la câtă zăpadă este nu ştiu cum mă descurc", a spus Snae.
În comuna Năeni, trei sate - Vârf, Fântânele şi Proşca - sunt izolate, primarul spunând că dacă ar mai avea un buldoexcavator ar reuşi să ajungă şi în aceste zone.
"La Vârf, Fântânele şi Prosca nu se poate ajunge din cauza zăpezii. Drumul judeţean l-am deblocat noi cu utilajul de la Primărie şi dacă aş mai avea un buldoexcavator am reuşi să ajungem şi în celelalte sate . Urgenţele medicale le-am rezolvat ba cu sania, ba cu utilajele, singura problemă este accesul în cele trei sate unde sunt 700-800 de oameni. Nu se pune problema de mâncare, pentru că oamenii au tot ce le trebuie, dar un utilaj ar fi bun ca să le eliberăm drumul. Din păcate, nimeni nu are utilaje, am sunat la toata lumea, la CJ, la Prefectură, asta că o să primim este poveste, nu au nici ei, nu avem nici noi", a spus Apostul.
Primarul din Năieni a adăugat că inclusiv vicepremierul Liviu Dragnea a promis, marţi, că trimite un utilaj în localitate, însă până acum acesta nu a fost dislocat în zonă.
Judeţele Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea vor fi sub avertizare cod roşu de viscol, miercuri, între orele 15.00 şi 22.00.
Citeşte şi:
COD ROŞU de viscol pentru 6 judeţe. COD PORTOCALIU ŞI GALBEN în alte 24 de judeţe. HARTA zonelor afectate. Starea de alertă a fost extinsă
Potrivit avertizării nowcasting cod roşu de viscol, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, în judeţele Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 85 de kilometri pe oră, ninsoare abundentă, zăpadă puternic viscolită şi troienită, vizibilitatea fiind redusă spre zero.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: COD PORTOCALIU ŞI GALBEN de viscol. HARTA zonelor afectate. ANM: În serile de joi-vineri va fi foarte frig
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe