- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
C.T. Popescu comentează stenogramele: "Între «slugile lui SOV» şi «duşmanii poporului»" - VIDEO
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu comentează, într-un editorial intitulat "Între «slugile lui SOV» şi «duşmanii poporului»", publicat în cotidianul Gândul, stenogramele discuţiilor omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu cu jurnalişti din grupul Realitatea.
C.T. Popescu despre noile stenograme din dosarul Vântu: Între „slugile lui SOV” şi „duşmanii poporului” (Imagine: Gabriela Dobos/Mediafax Foto)
C.T Popescu afirmă că este o surpiză neplăcută să constate modul în care interlocutorii omului de afaceri acceptă să li se vorbească, menţionând că, în cele 4-5 discuţii telefonice pe care le-a avut cu omul de afaceri, acesta nu i s-a adresat altfel decât folosind pluralul de politeţe.
"Din acest motiv, surpriza cea mai neplăcută pentru mine în aceste stenograme este felul în care interlocutorii lui SOV acceptă să li se vorbească la pertu, uneori cu măscările aferente. Şi să li se dea «preţioase» indicaţii editoriale. În principiu, un patron are dreptul să ceară publicaţiei sau televiziunii pe care o deţine o anumită politică editorială, dictată de interesele lui personale. Dar niciun interes nu-i dă dreptul să înlocuiască regulile profesionale ale gazetăriei cu bunul său plac", notează jurnalistul într-un editorial publicat în cotidianul Gândul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
El remarcă faptul că niciunul dintre şefii trustului nu îi spune lui Vântu că "aiasta nu se poate", că "s-o putea într-o fabrică de încălţăminte, dar în ziaristică nu".
Cristian Tudor Popescu reaminteşte că în documentul semnat în 2007 de toţi patronii importanţi de media, inclusiv de trustul Realitatea, sub egida Clubului Român de Presă, se stabilea clar faptul că patronul nu are dreptul să angajeze unitatea media într-o campanie persistentă şi dezechilibrată, dictată de interesele sale şi că are dreptul, ca patron, să ceară o anumită politică editorială, dar nu cu încălcarea regulilor jurnalismului.
"Că jurnalistul nu e un robot aflat la telecomanda patronului. N-a făcut nimeni apel la acest document; bineînţeles că şi dacă i s-ar fi pus hârtia respectivă în faţă, dl. Vântu tot cu cuvinte scurte de 3 şi 4 litere ar fi reacţionat. Şi atunci nu-ţi mai rămânea decât demisia, pe care subsemnatul şi-a dat-o, din funcţia de preşedinte al CRP, întrucât constatasem că nu mai pot stăvili cheremul superpatronilor de presă veniţi pe un val de bani făcuţi în afara presei, constatare pe care am făcut-o publică. N-am auzit de vreo demisie din trustul Realitatea-Caţavencu pe motive de nerespectare a deontologiei de către patron, ceea ce e trist pentru breasla noastră", scrie C.T. Popescu.
El notează însă că stenogramele nu relevă iliegalităţi, ci sunt doar "imaginea unui despot de presă primitiv, al nivelului jos de civilizaţie profesională din presa românească".
"Dar atunci, ce caută aceste înregistrări în dosarul penal al lui Vântu legat de FNI, Nicolae Popa, Indonezia etc.? Cu ce drept sunt «agăţaţi» în acest dosar nişte jurnalişti care n-au nicio treabă cu cazul Nicolae Popa, pentru a le fi «scurse» apoi pe net convorbirile private? Ei greşesc ca atitudine profesională, dar nu comit vreo infracţiune. Ba da, uitasem, de fapt o comit pe cea mai mare: atentează la siguranţa naţională, potrivit gândirii securistoide care a dus la calificarea oficială a presei de către CSAT ca "pericol naţional". Simplul fapt că nişte ziarişti stau de vorbă cu un ins care se războieşte cu Băsescu, din motive care îi privesc pe cei doi foşti derbedei de cartier, e destul, se consideră în laboratoarele de manipulare ale puterii, pentru a induce opiniei publice imaginea ziariştilor ca "duşmani ai poporului". Care e imperios necesar să fie spionaţi, înregistraţi, urmăriţi şi, la nevoie, să nu ne agităm prea mult dacă vor fi arestaţi", conchide jurnalistul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36