- Home
- Social
- IAŞI, (03.10.2014, 18:42)
- Andreea Unturica , Catalin Hopulele
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CA al Maternităţii "Elena Doamna" a votat împotriva demiterii managerului şi a directorului medical
Consiliul de Administraţie al Maternităţii ieşene "Elena Doamna" a votat împotriva demiterii managerului şi a directorului medical, exitând însă posibilitatea reluării votului în cursul zilei de luni, după ce toţi membrii CA vor consulta raportul Ministerului Sănătăţii în cazul bebeluşului mort.
Urmărește
499 afișări
CA al Maternităţii "Elena Doamna" a votat împotriva demiterii managerului şi a directorului medical (Imagine: Silviu Matei/Arhiva Mediafax Foto)
Ministerul Sănătăţii a recomandat, în urma unui control făcut după decesul unui bebeluş, eliberarea din funcţii a managerului şi directorului medical al Maternităţii "Elena Doamna" din Iaşi, MS propunând sancţionarea mai multor medici în acest caz, în condiţiile în care au fost constatate nereguli privind supravegherea mamei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Vineri, la Maternitatea "Elena Doamna" a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie al unităţii, patru dintre cei şase membri cu drept de vot votând împotriva demiterii managerului şi a directorului medical, unul, respectiv reprezentantul Consiliului Judeţean Iaşi, votând pentru, în timp ce un membru s-a abţinut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Printre cei care au votat împotriva recomandărilor Ministerului Sănătăţii s-a numărat şi dr. Nazaryan Zare, reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi în Consiliul de Administraţie al Maternităţii "Elena Doamna“, DSP fiind structura din teritoriu a Ministerului Sănătăţii.
"A avut loc o şedinţă de Consiliu de Administraţie, reprezentantul DSP, dr. Nazaryan Zare, a spus că ar vrea ca prima dată să vină raportul la noi, fiindcă încă nu l-am primit, şi apoi să ne întrunim din nou. Am discutat la Ministerul Sănătăţii, a fost trimit ieri (n.r. - joi) prin poştă specială. Deci, chiar dacă s-a votat, practic a fost o amânare, s-a votat că nu se poate lua o măsură acum. O să cer luni să primesc inclusiv procesul-verbal de la şedinţă, când voi avea şi raportul MS, ca să luăm notă de concluzii“, a declarat, vineri, dr. Lucian Indrei, directorul DSP Iaşi.
Motivul invocat de cei şase reprezentanţi ai CA de a nu lua în considerare recomandările Ministerului Sănătăţii a fost că raportul realizat de Corpul de Control al ministrului nu a ajuns încă la Iaşi, deşi reprezentanţii MS susţin că l-au trimis încă din 30 septembrie.
"Reprezentantul meu în Consiliul de Administraţie a fost singurul care a votat, în urma mandatului pe care i l-am trimis, pentru demiterea conducerii de la maternitate. Începând cu acest moment, întreaga responsabilitate trebuie să fie asumată de cei patru reprezentanţi ai consiliului care au votat împotriva demiterii, conducerea executivă a Consiliului Judeţean Iaşi nemaiavând niciun instrument legal pentru a interveni în vreun fel“, a afirmat, vineri, printr-un comunicat de presă, Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Dr. Nazaryan Zare, reprezentantul DSP Iaşi în şedinţa Consiliului de Administraţie al maternităţii, a precizat că votul de vineri este doar o amânare până la primirea raportului.
"În Consiliul de Administraţie nu am primit încă raportul final oficial, nici de la maternitate, nici de la DSP. Motiv pentru care am hotărât monitorizarea managerului şi a directorului medical până la finalizarea şi primirea rapoartelor în mod oficial. În cel mai scurt timp, ne vom reîntâlni pentru a reanaliza şi a lua o măsură corespunzătoare“, a declarat, vineri, la ieşirea din şedinţă, dr. Nazaryan Zare, reprezentantul DSP în Consiliul de Administraţie al maternităţii.
Purtătorul de cuvânt al maternităţii, dr. Mădălina Nour Ciuhodaru, a precizat că în urma anchetei a fost decisă excluderea tuturor celor trei medici şi a unui rezident, implicaţi în caz, de la efectuarea activităţii de gardă pe toată luna şi până la terminarea completă a anchetei, dacă aceasta se va prelungi în noiembrie.
"Luni, se va întruni comisia de disciplină a spitalului, care, ca urmare a neregulilor constatate de ancheta internă şi cea a ministerului, va decide sancţiuni administrative care vor fi comunicate imediat. S-au luat măsuri urgente de prevenire a disfuncţionalităţilor care au dus la acest incident. Se va face monitorizarea atentă a gărzilor şi a echipei manageriale“, a precizat, vineri, dr. Mădălina Nour Ciuhodaru.
De marţi, de când a fost făcut public raportul Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, în fiecare zi angajaţii Maternităţii "Elena Doamna“ au protestat în faţa unităţii spitaliceşti.
"Aşa cum am anticipat, eram sigură de faptul că Consiliul de Administraţie va lua deciziile corect, chiar dacă, până în acest moment, nu au sosit rezultatele la toate anchetele desfăşurate. Vreau să le mulţumesc salariaţilor care au fost alături de conducere, pentru că nu a fost vina lor în acest caz şi se va demonstra până la sfârşit. Măsurile vor fi drastice pentru cei vinovaţi“, a declarat Luminiţa Buzea, asistenţă şefă la secţia ATI şi lider de sindicat.
La rândul său, tatăl bebeluşului care a murit susţine că se aştepta ca doctorii "să se acopere unii pe ceilalţi“. Acesta spune că doreşte să vadă cine va pune în practică spusele reprezentanţilor ministerului şi să vadă care va fi reacţia Colegiului Medicilor din România.
"Vreau să văd cum iese, iar preşedintele Colegiului să spună că medicii nu sunt de vină, cum a spus până acum. Vor să muşamalizeze, cum a fost de la început. Să nu se mai lungească şi să spună, ori e albă ori e neagră, ca să putem ajunge şi noi în instanţă să terminăm cu toate, pentru că ne ajunge cât ne-au luat în râs“, a declarat Constantin Ciobanu, tatăl copilului.
Din Consiliul de Administraţie al maternităţii fac parte opt membri, însă doar şase au drept de vot, doi având statutul oficial de invitaţi la luarea deciziilor. DSP Iaşi, preşedintele Consiliului Judeţean din Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa“ şi Colegiul Medicilor din Iaşi au câte un reprezentant, iar Consiliul Judeţean are doi.
Ancheta Ministerului Sănătăţii a fost declanşată după ce tatăl unui bebeluş declarat mort la naştere la Maternitatea ”Elena Doamna” le-a acuzat de neglijenţă pe cadrele medicale ale unităţii, susţinând că înainte cu câteva ore ca soţia sa să nască în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.
Bebeluşul a fost declarat mort la naştere în noaptea de 8 spre 9 septembrie, iar tatăl acestuia declara că înainte cu câteva ore ca soţia sa să nască în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.
De asemenea, bărbatul mai spunea că în noaptea dinaintea decesului copilului soţia sa a fost supravegheată doar de către o infirmieră, care s-a purtat urât cu el atunci când i-a cerut ajutorul, şi că medicii ar fi ajuns la spital după ora 03.00 noaptea, după ce timp de câteva ore femeia a fost lăsată singură.
Pe de altă parte, conducerea Maternităţii ”Elena Doamna” susţinea că soţia bărbatului ar fi fost consultată de către medici de patru ori în noaptea respectivă, iar ”monitorizarea a arătat evoluţie bună a mamei şi a fătului şi nedeclanşarea naşterii".
Într-un comunicat de presă transmis în 12 septembrie de conducerea Maternităţii "Elena Doamna", prin directorul medical Răzvan Socolov, se preciza că pacientei i s-a făcut monitorizare clinică şi cardio-tocografică, iar în primele zece ore de la internare "monitorizarea a arătat evoluţie bună a mamei şi a fătului şi nedeclanşarea sarcinei".
În urma necropsiei, legiştii au stabilit că bebeluşul murise cu peste 24 de ore înainte de naştere, în uterul mamei, deşi medicii susţineau că femeia fusese monitorizată permanent, iar copilul avea o evoluţie bună.
Săptămâna trecută, directorul medical al Maternităţii "Elena Doamna" din Iaşi, Răzvan Socolov, spunea că medicii care au consultat-o pe mama copilului mort ar fi interpretat, la ecografie, bătăile inimii femeii ca fiind ale bebeluşului, aceasta putând fi explicaţia pentru faptul că s-a crezut că fetiţa trăieşte şi a murit la naştere.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Managerul şi un alt director al Maternităţii “Elena Doamna" din Iaşi, demişi în cazul decesului bebeluşului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe